Evropa

Aerodrom u "najbritanskijem" odmaralištu na francuskoj obali Lamanša nosiće ime Elizabete II

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

20:33

Aerodrom u "najbritanskijem" odmaralištu na francuskoj obali Lamanša nosiće ime Elizabete II
Aerodrom u "najbritanskijem" odmaralištu na francuskoj obali Lamanša nosiće ime Elizabete II - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je danas stiglo odobrenje od britanskog kralj Čarlsa III, aerodrom kod gradića Tuke na severu Francuske, poznatog i omiljenog odmarališta Britanaca, moći će da ponese ime kraljice Elizabete II, saopštili su gradski zvaničnici.

Gradska skupština je saopštila da je počast "velikoj kraljici istovremeno i priznanje najbritanskijem odmaralištu u Francuskoj", prenosi BBC.

Zvaničnici Tukea dodali su da je ova promena imena aerodroma istovremeno i priznanje pokojnom kraljičinom stricu, kralju Edvardu VIII, koji je posećivao ovo odmaralište na obali Lamaša i uživao u jahanju po peščanim plažama, ponekad i u pratnji svoje mlade nećake koja će kasnije postati kraljica Elizabeta II.

Aerodrom je otvoren dalekih 1930-ih, pre svega zbog brojnih posetilaca iz Velike Britanije koji su učinili da se Tuke danas naziva najbritanskijim odmaralištem u Francuskoj.

U gradu se nadaju da će novo ime aerodroma ojačati veze između Tukea i Ujedinjenog Kraljevstva i održati interesovanje britanskih turista za ovo odmaralište.

Sledećeg meseca Tuke će ugostiti ragbi reprezentaciju Engleske koja će se takmičiti na Svetskom prvenstvu u ragbiju koje se održava u Francuskoj.

U ovom popularnom letovalištu na obali kanala Lamanš kuću za odmor imaju i francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa