Evropa

Potomci Vilijama Gledstona se izvinili zbog robovlasničke prošlosti porodice

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

15:40

Potomci Vilijama Gledstona se izvinili zbog robovlasničke prošlosti porodice
Vilijam Gledston - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potomci bivšeg britanskog premijera Vilijama Gledstona izvinili su se zbog prošlosti te porodice kao robovlasnika u Gvajani i pozvali Veliku Britaniju da pokrene razgovore o reparacijama na Karibima.

Džon Gledston, otac nekadašnjeg britanskog premijera bio je vlasnik plantaže šećera i kafe iz 19. veka i jedan od najvećih porobljivača u delovima Kariba koje je kolonizirala Britanija, prenosi Gardijan.

Takođe se veruje da je Džon Gledston posedovao dva broda koji su prevozili hiljade Azijata iz Indije i drugih mesta da rade kao plaćeni radnici nakon ukidanja ropstva 1834.

"Ropstvo je bilo zločin protiv čovečnosti i njegov štetni uticaj se i danas oseća širom sveta. Sa dubokim stidom i žaljenjem priznajemo umešanost naših predaka u ovaj zločin i iskreno se izvinjavamo potomcima porobljenih u Gvajani. Takođe apelujemo na druge potomke onih koji su imali koristi od ropstva da pokrenu razgovore o zločinima svojih predaka i o tome šta bi mogli da urade da izgrade bolju budućnost", izjavio je danas Čarls Gledston, pra-praunuk političara u Gvajani.

Predsednik Gvajane Irfan Ali izjavio je u četvrtak da potomci evropskih trgovaca robljem treba da ponude da plate reparacije današnjim generacijama zbog transatlantske trgovine robljem.

Lider južnoameričke zemlje predložio je i da se umešani u trgovinu robljem posthumno optuže za zločine protiv čovečnosti, preneo je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa