Evropa

Lavrov o članicama BRIKS-a: "Mi koristimo naše glave i bavimo se konkretnim pitanjima",

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

18:50

Lavrov o članicama BRIKS-a: "Mi koristimo naše glave i bavimo se konkretnim pitanjima",
Tanjug/AP/Gianluigi Guercia - Copyright Tanjug/AP/Gianluigi Guercia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se lideri BRIKS-a bave stvarnim problemima za razliku od zapadnih političara i novinara.

"Mi koristimo naše glave i bavimo se konkretnim pitanjima", rekao je Lavrov u razgovoru za državnu televiziju "Rusija 1", prenosi TASS.

Dodao je da će BRIKS koordinisati svoje postupke sa novim članicama u okviru međunarodnih formata, uključujući Ujedinjene nacija i G20.

"Naravno, koordinisaćemo naše postupke sa novim članicama u okviru Ujedinjenih nacija, G20 i drugih međunarodnih platformi", naveo je šef ruske diplomatije.

On je istakao da će BRIKS konsolidovati svoje poizicije u G20 jer se u toj organizaciji nalaze i Saudijska Arabija i Argentina, koje će postati nove članice BRIKS-a.

"Dakle, formalna podela G20 na G7 i BRIKS dobija praktičan oblik", rekao je Lavrov.

Naglasio je da BRIKS ne želi da ugrozi ničije interese, već samo želi da razvija svoje projekte.

"Jednostavno ne želimo da bilo ko koči razvoj naših obostrano korisnih projekata koji nisu upereni ni protiv koga", poručio je Lavrov.

Na pitanje da li bi prošireni BRIKS jednog dana mogao da postane alternativa G20, ruski ministar spoljnih poslova je odgovorio: "Nema potrebe za tim sada".

BRIKS su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a na samitu, koji je ove nedelje održan u Johanezburgu, saopšteno je da će se organizaciji od 1. januara 2024. godine pridružiti Argentina, Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa