Fokus

Ministar finansija Južne Afrike: Nije bilo ozbiljnog razmatranja zajedničke valute BRIKS-a

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

19:51

Ministar finansija Južne Afrike: Nije bilo ozbiljnog razmatranja zajedničke valute BRIKS-a
Enoh Godongvana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Navodi da zemlje BRIKS-a nastoje da uspostave sopstvenu valutu kako bi se manje oslanjale na američki dolar nisu ozbiljno razmatrani, izjavio je danas ministar finansija Južne Afrike Enoh Godongvana.

''Niko nije izneo pitanje valute BRIKS-a, čak ni na neformalnim sastancima. Uspostavljanje zajedničke valute pretpostavlja uspostavljanje centralne banke, a to pretpostavlja gubljenje nezavisnosti u pogledu monetarne politike, a mislim da nijedna zemlja nije spremna za to'', rekao je Godongvana, a prenosi Blumberg.

On je pozdravio odluku BRIKS-a da uputi pozive za članstvo za još šest zemalja, jer bi to omogućilo Južnoj Africi bolji pristup većim tržištima i produbio trgovinske odnose između zemalja globalnog juga.

''Kinezi žele da Svetska banka i Međunarodni monetarni fond priznaju njihov renminbi (kineski juan) kao rezervnu valutu, a ako im vi kažete da napuste taj projekat, neće biti srećni. Postoji netačna percepcija da BRIKS želi da razvije ''antizapadnu'' ili ''anti-svift'' platformu za plaćanje. Postoji diskusija centralnih bankara o tome kako olakšati plaćanja između zemalja, pod pretpostavkom da koristimo lokalne valute'', rekao je Godongvana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet