Fokus

Šta će uključivanje u BRIKS doneti Egiptu: Mogućnost da se reše dva važna problema

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

18:47

Šta će uključivanje u BRIKS doneti Egiptu: Mogućnost da se reše dva važna problema
Egipatski predsednik Abdel-Fatah al-Sisi - Copyright AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Egipta se nada da će njeno uključivanje u BRIKS pomoći da se poveća priliv strane valute i da se privuku nove investicije, ali analitičari upozoravaju da je za tako nešto potrebno vreme, preneo je Rojters.

''Cenim što je Egipat pozvan da se pridruži BRIKS-u i radujem se koordinaciji sa grupom kako bi postigao svoje ciljeve uz podršku u ekonomskoj saradnji'', rekao je egipatski predsednik Abdel-Fatah al-Sisi.

U Egiptu je u poslednjih nekoliko godina ekonomska kriza, a godišnja inflacija porasla je na rekordnih 36,5 odsto u julu, dok je pad vrednosti dolara primorao vladu da odloži plaćanja za uvoz pšenice.

''Cilj grupe da smanji transakcije u dolarima smanjiće devizni pritisak u Egiptu'', saopštila je vlada.

U saopštenju se navodi da će za Egipat članstvo u Novoj razvojnoj banci bloka, osnovanoj 2015, obezbediti koncesiono finansiranje razvoja.

Ekonomista Čarls Robertson je ocenio da bi dobijanje pristupa jeftinom finansiranju NDB pomoglo Egiptu i da ima smisla držati se blizu Kine, koja je potencijalni izvor ogromnih direktnih stranih investicija u egipatskoj proizvodnji.

On je istakao da BRIKS može pomoći da se reše dve duboke potrebe Egipta, odnosno priliv stranih investicija i rasterećenje javnog duga.

BRIKS je juče pozvala Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže bloku.

Ekonomistkinja emiratske banke ADCB Monika Malik istakla je da bi članstvo u BRIKS-u moglo pomoći Egiptu da privuče više investicija.

''Pozitivno je da Egipat bude uključen. Iako se u bliskoj budućnosti očekuje da će uticaj biti ograničen, to bi moglo pomoći u jačanju njegovih odnosa sa ključnim ekonomijama'', rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet