Evropa

Zabrana abaje u francuskoj školi otvara novi spor: "Škola je sekularna institucija"

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

22:23

Zabrana abaje u francuskoj školi otvara novi spor: "Škola je sekularna institucija"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka francuske vlade da zabrani učenicama da nose abaje, duge, lepršave haljine bliskoistočnog porekla, otvorila je novu debatu o sekularnim zakonima zemlje i tretmanu muslimanskih manjina.

Ministar obrazovanja Gabrijel Atal saopštio je da haljine, koje nose neke muslimanske devojčice, više neće biti dozvoljene u školama dok se učenici spremaju da se vrate u učionice posle letnjeg raspusta.

"Naše škole su na testu. Ovih poslednjih nekoliko meseci, kršenja naših sekularnih pravila su se znatno povećala, posebno u pogledu nošenja verske odeće kao što su abaje ili kami (duge muške tunike)", izjavio je danas Atal na konferenciji za novinare, prenosi France 24.

Francuska je 2004. godine zabranila u školama "obeležja ili odeću kojima učenici pokazuju versku pripadnost", na osnovu sekularnih zakona zemlje koji imaju za cilj da garantuju neutralnost u državnim institucijama.

Zabranjeni je nošenje marama, turbana, velikih krstova... Ali školske vlasti se bore da regulišu nošenje abaja za koje se smatralo da su u sivoj zoni između mode i verske odeće.

Atal, ambiciozni 34-godišnjak za manje od dva meseca na poziciji ministra obrazovanja, odlučio je da sprovede potpunu zabranu, u potezu koji neki vide kao trik da smiri konzervativce i podigne njegov ugled u javnosti.

Portparol vlade Olivije Veran podržao je taj potez, rekavši da su abaje "očigledno" verska odeća i "politički napad" koji je uporedio sa činom "prozelitizma" - pokušajem preobraćenja ljudi u islam.

"Škola je sekularna institucija. Mi to kažemo mirno, ali veoma odlučno: nije mesto za nošenje verske odeće“, rekao je on za TV kanal BFM.

Kritičari smatraju da ova odluka stigmatizuje muslimane i da je marginalno pitanje koje su preuveličavali desničarski i ultra desničarski političari.

Poslednje dostupne statistike Ministarstva prosvete za maj, pokazuju da je iz skoro 60.000 javnih škola bilo 438 pritužbi na moguće povrede sekularnih pravila, od kojih se oko polovina odnosilo na nošenje verske odeće.

"Tužno je videti povratak na časove koji su politički polarizovani novim apsurdnim verskim ratom koji je u potpunosti veštački u vezi sa ženskom odećom. Kada će postojati građanski mir i istinski sekularizam koji okuplja ljude, a ne da ih razdražuje", napisao je tvrdolevičarski politički lider Žan-Lik Melanšon na platformi X (Tviter).

Abdalah Zekri, potpredsednik Francuskog saveta za muslimansku religiju (CFCM), rekao je da je pogrešno smatrati abaje religioznom odećom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa