Evropa

Zašto su rafovi u prodavnicama širom Velike Britanije prazni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ted Inrajt

22/07/2021

-

19:07

Zašto su rafovi u prodavnicama širom Velike Britanije prazni
Zašto su rafovi u prodavnicama širom Velike Britanije prazni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog krize u lancu snabdevanja, širom Velike Britanije prazni su rafovi u supermarketima. Problem je nedostatak vozača kamiona, koji je nastao zbog Bregzita, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Leto je godišnje doba kad uglavnom svega ima u izobilju. Ipak, korisnici društvenih mreža u Velikoj Britaniji žale se na prazne police u supermarketima.

Uprkos tome što su mere zaštite u Velikoj Britaniji od ponedeljka svedene na minimum, veliki broj stanovnika je i dalje u izolaciji, a većina njih čak nije ni bolesno, već su bili blizu zaraženih.

Ovo predstavlja sve veći teret kompanijama, a naročito trgovinskim lancima kojima nema ko da radi.

Osim toga, procenjuje se i da Velika Britanija ima 100.000 vozača kamiona manje nego što joj je potrebno. Zbog Bregzita, novi vozači iz Evrope više ne mogu lako da dobiju radne dozvole. Mnogi od njih su tokom pandemije otišli u svoje zemlje i nisu se vratili.

A dok je zemlja bila zaključana i pod strogim epidemiološkim merama, obuka vozača je prestala. Jedino rešenje je promena pravila koja bi omogućila vozačima da mogu duže da ostanu na putu.

U čemu je problem

Glavni trgovinski lanci poput Seinzburija i Teska upozoravaju da nisu više u stanju da u svojim prodavnicama imaju zalihe na nivou na kojem bi želeli.

Euronews TV

"Njihov broj isporuka se smanjuje tokom nedelje, pa tamo gde su možda dobijali pet, šest, sedam isporuka nedeljno sad imaju četiri ili pet. Tesko je već primetio da ima nekih problema sa otpadom hrane, jer ne može da prođe dovoljno brzo kroz sistem. Mislim da ćemo u narednim nedeljama i mesecima videti mnogo više takvih problema, jer se suočavamo s nedostatkom vozača kamiona, a da bi se to ispravilo potrebno je dosta vremena. Treba obučiti hiljade ljudi", kaže trgovinski analitičar Brajan Roberts.

Ipak, produžetak radnog vremena znači dodatni pritisak na već umorne vozače, što otvara pitanje bezbednosti na putevima.

"Moramo ohrabriti neke vozače koji imaju kvalifikacije, ali jednostavno ne voze da se vrate u tu profesiju kao neka vrsta hitne mere i potrebe. I da, želeli bismo da se evropski vozači kamiona vrate. Dodajte ih na spisak osoba sa posebnim dozvolama ili im dajte kratkoročne vize da dođu ovde i rade", kaže Rod MekKenzi iz udruženja autoprevoznika.

"Pingdemija"

Inače, kada se neko u Velikoj Britaniji nađe u blizini osobe pozitivne na koronavirus, na mobilni telefon mu stiže obaveštenje o obaveznoj izloaciji.

Zbog zvuka obaveštenja ("ping"), Britanci su skovali i novu reč - "pingdemija".

Komentari (0)

Evropa