Evropa

Zima pred Evropom neizvesna: Ekstremne vremenske prilike nastavljaju se sve do početka 2024.

Komentari

Autor: Euronews

04/09/2023

-

12:05

Zima pred Evropom neizvesna: Ekstremne vremenske prilike nastavljaju se sve do početka 2024.
Zima pred Evropom neizvesna: Ekstremne vremenske prilike nastavljaju se sve do početka 2024. - Copyright AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremne vremenske prilike će se verovatno nastaviti tokom zime i početkom sledeće godine nakon što je u julu Svetska meteorološka organizacija (SMO) i zvanično potvrdila povratak vremenskog fenomena El Ninjo.

Pored globalnog zagrevanja izazvanog emisijom štetnih gasova, stručnjaci kažu da je ovo "dvostruki udarac" za ekstremne vremenske prilike i rekordne temperature.

U prilog tome, američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštila je da postoji 95 odsto šanse da se umerena do jaka sezona El Ninja nastavi sve do februara 2024. godine.

Štaviše, najverovatnije je da nećemo videti najveće efekte ovog vremenskog događaja sve do sledeće godine.

El Ninjo je inače fenomen zagrevanja površinske temperature vode u istočnim i centralnim delovima Tihog okeana i povezan je sa nastankom ekstremnih vremenskih prilika - od tropskih ciklona preko obilnih padavina do jake suše.

Kakvu zimu u Evropi možemo očekivati?

Efekti El Ninja obično traju između devet i 12 meseci, a nekada čak i godinama, dostižući vrhunac između novembra i januara. Naučnici još nisu dokučili zašto je to tako, što sugeriše da postoji mnogo toga što ne znamo o vremenskim obrascima.

Očekuje se da će se trenutni fenomen nastaviti sve do 2024. godine, a stručnjaci predviđaju da će postati još jači u narednim mesecima i završiti se na proleće sledeće godine.

Komplikovana zagonetka svetskih vremenskih sistema, međutim, otežava predviđanje kako će El Ninjo uticati na vreme u Evropi tokom godine.

Način na koji utiče na padavine, vetar, temperature i druge klimatske obrasce, takođe može da varira u zavisnosti od toga gde se nalazite na kontinentu.

"El Ninjo godinama ima tendenciju da daje blagu i vlažnu zimu na zapadu u novembru i decembru, kao i sušniji i hladniji kraj zime od januara do marta u većem delu severne Evrope", kaže za Euronews profesor Adam Skejf, šef dugoročnog predviđanja vremena u britanskoj meteorološkoj službi.

U južnoj Evropi to bi moglo doneti vlažnije uslove. Skejf ističe da je važno napomenuti da je ovo prosek u mnogim slučajevima El Ninja jer nije dovoljno jak da bi se odredio konačni ishod.

"Umesto toga, El Ninjo samo pomera verovatnoću u korist svih ovih ishoda"

On takođe napominje da se tokom najjačih događaja često vidi malo drugačiji obrazac - poput onog koji se sada razvija.

AP/Ben Margot

 

Suština priče jeste da je naša klima puna iznenađenja. Nikada ne dobijemo tačno šta očekujemo, a El Ninjo je samo jedan od brojnih uticaja na vremenske prilike u Evropi.

"Tropske padavine pokreću talase planetarnih razmera koji utiču na zimu u Evropi. Oni mogu poticati iz tropskog Atlantika, kao i El Ninja u Pacifiku", kaže profesor Sekjf.

Drugi vremenski uticaji mogu čak poremetiti tipične obrasce El Ninja. Osim toga, stratosfera - drugi sloj atmosfere takođe može igrati važnu ulogu.

Na svakih nekoliko godina, na primer, dolazi do sloma vetrova u ovom atmosferskom sloju. Često ih prati hladnoća, bez obzira na to da li je El Ninjo aktivan.

Šta bismo mogli da očekujemo u 2024?

Efekti El Ninja obično zaostaju za nekoliko meseci.

"Postoje interesantni zaostali efekti, na primer u Kini gde očekujemo jake letnje monsunske kiše i poplave nakon velikog El Ninja", objašnjava Skejf.

Takođe postoji povećana šansa za "nadprosečno" visokim tempteraturama sledeće godine.

Poslednji put kada je snažan El Ninjo bio u punom zamahu 2016. gopdine, svet je doživeo najtopliju godinu u istoriji. Ovaj fenomen stoga na kraju ove godine ima velike šanse da nam pokaže neke nove temperaturne rekorde.

U kombinaciji sa porastom temperatura, a usled globalnog zagrevanja, meteorolozi veruju da bi 2024. mogla da bude najtoplija godina u istoriji, ako se uslovi usklade. Postoji bojazan da bi to moglo da "gurne" planetu preko ključnog praga zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa.

Čak i pre nego što je vremenski fenomen počeo u maju, prosečne globalne temperature već su bile veće od onih ikada zabeleženih. To bi moglo da podstakne ekstremne vremenske prilike širom sveta.

Južna oscilacija El Ninja

Južna oscilacija El Ninja (ENCO) je obrazac zagrevanja i hlađenja u okeanskim vodama i vetrovima istočno-centralnog Pacifika. Kruži između hladnih perioda - La Ninja, kao i neutralnih i toplih perioda - El Ninjo. Tople faze se javljaju na svake dve do sedam godina.

Međutim, ono što se dešava u Tihom okeanu ne ostaje samo tamo. Razumevanje načina na koji svetski klimatski sistem funkcioniše je kao uklapanje delova u džinovsku slagalicu.

Okeani su u interakciji jedni sa drugima i atmosferom, koja se zatim vraća nazad u okeane. Ovo utiče na obrasce vetra i vremenske sisteme širom sveta.

Trenutni El Ninjo prati redak period "trostrukog pada" La Ninje, koji je trajao skoro tri godine i završio se u martu. I jedan i drugi imaju sposobnost da izazovu ekstremne vremenske prilike sa teškim sušama širom sveta, posebno u poslednjih nekoliko godina, a koje su povezane sa neobično dugom La Ninjom.

Istraživanja pak, sugerišu da bi klimatske promene mogle da potisnu ove promene između toplog i hladnog vazduha i budu dublje i intenzivnije.

Profesor Skejf kaže da je tačan efekat klimatskih promena na El Ninjo još uvek neizvestan.

"Uvereni smo, međutim, da su uticaji El Ninja sve jači kako se planeta zagreva", objašnjava on.

"Pored činjenice da će ovaj El Ninjo verovatno biti veliki događaj i da će se desiti u toplijoj klimi nego ikada, možemo očekivati uticaje bez presana", zaključuje Skejf.

Komentari (0)

Evropa