Evropa

Njujork Tajms: Kim Džong Un i Putin sastaće se u Rusiji kako bi razgovarali o oružju

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

21:22

Njujork Tajms: Kim Džong Un i Putin sastaće se u Rusiji kako bi razgovarali o oružju
Kim Džong Un i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un planira da otputuje u Rusiju ovog meseca, kako bi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o vojnoj saradnji i mogućnosti snabdevanja Rusije oružjem za rat u Ukrajini, navodi "Njujork tajms".

U retkom pohodu iz svoje zemlje, Kim Džong Un bi verovatno oklopnim vozom otputovao iz Pjongjanga, glavnog grada Severne Koreje, do Vladivostoka na pacifičkoj obali Rusije, gde bi se sastao sa Putinom, rekli su neimenovani američki zvaničnici. 

Kako su naveli, predsednik Severne Koreje bi možda mogao da ode u Moskvu, mada to nije izvesno. Prema pisanju američkog lista, Putin očekuje da će Severna Koreja poslati Rusiji artiljerijske granate i protivtenkovske rakete, dok Kim želi da Rusija obezbedi Pjongjangu naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon.

Kim će, kako navode američki zvaničnici, tražiti i pomoć u hrani za svoju osiromašenu naciju.

Oba lidera će biti u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku, kako bi prisustvovali Istočnom ekonomskom forumu, koji bi trebalo da bude održan od 10. do 13. septembra. 

Kim planira i da poseti pristanište mornaričkih brodova ruske pacifičke flote, rekli su oni. Severna Koreja obeležava godišnjicu svog osnivanja 9. septembra. Bela kuća je prošle nedelje upozorila da su Putin i Kim razmenili pisma u kojima su razgovarali o mogućem dogovoru o oružju, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne podatke.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da razgovori na visokom nivou o vojnoj saradnji između dve nacije "aktivno napreduju". Američki zvaničnici su odbili da daju više detalja o ličnim vezama između lidera, koji se smatraju neprijateljima Sjedinjenih Američkih Država.

Nove informacije o planiranom susretu Putina i Kima daleko prevazilaze prethodno upozorenje. 
SAD nisu skinule oznaku tajnosti sa obaveštajnih podataka u vezi s planovima, niti su je snizili, a neimenovani zvaničnici koji su govorili za njujorški list nisu bili ovlašćeni da daju informacije. Oni  su odbili da iznesu detalje o tome kako su obaveštajne agencije prikupile podatke.

Dok je Bela kuća odbila da razgovara o novim obaveštajnim podacima, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson, saopštila je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Severnu Koreju, zvanično poznatu kao Demokratska Narodna Republika Koreja, da pokuša da ubedi Pjongjang da Rusiji proda artiljerijsku municiju.

"Kao što smo javno upozorili, pregovori o oružju između Rusije i DNRK aktivno napreduju. Imamo informacije da Kim Džong Un očekuje da će se ovi razgovori nastaviti, što uključuje diplomatski angažman na visokom nivou u Rusiji", rekla je ona.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu, američki zvaničnici su objavili deklasifikovane obaveštajne podatke kako bi pokušali da odvrate Severnu Koreju, Kinu i druge zemlje da Rusiju snabdevaju oružjem. 

Američki zvaničnici tvrde da su upozorenja Bele kuće o planiranim transferima severnokorejskih artiljerijskih granata zaustavila dosadašnju saradnju između Pjongjanga i Moskve.

Komentari (0)

Evropa