Evropa

Đulijano Amato: Makron da poništi oznaku tajnosti za slučaj vojne baze na Korzici

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

23:05

Đulijano Amato: Makron da poništi oznaku tajnosti za slučaj vojne baze na Korzici
Đulijano Amato - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron mora da poništi oznaku tajnosti za slučaj francuske vojne baze na Korzici iz koje je možda poleteo mlaznjak koji je ispalio raketu koja je verovatno bila usmerena na libijskog lidera Moamera Gadafija, a koja je možda oborila italijanski avion iznad Ustike u junu 1980. godine, kada je poginulo svih 81 osoba u avionu, izjavio je danas bivši italijanski premijer Đulijano Amato.

"Od mladog francuskog predsednika Makrona, koji je u to vreme imao dve godine, tražim da nas oslobodi pitanja Solencare (vojne baze na Korzici iz koje je borbeni avion verovatno lansirao raketu na DC9)", rekao je on stranim medijima, prenela je Ansa.

Amato je kazao da je hipoteza o upućivanju francuske rakete na Gadafija najverovatnije objašnjenje za katastrofu.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Gadafi nije bio u tom avionu jer ga je obavestio pokojni premijer Betino Kraksi, ponovio je Amato.

Amato je, ograđujući se da za to nema čvrste dokaze, ranije rekao da je Italija signalizirala Gadafiju šta se sprema, zbog čega se on nije ni ukrcao u vojni avion.

Đulijano Amato, koji sada ima 85 godina, rekao je ranije da je 2000, kada je bio premijer, pisao i tadašnjim predsednicima SAD i Francuske Bilu Klintonu i Žaku Širaku zahtevajući da razjasne šta se desilo, ali da mu nisu odgovorili.

Premijerka Đorđa Meloni pozvala je Amata da iznese sve dokaze koje ima, ali je on istakao da su njegove izjave plod ličnih zaključaka. Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je Amato izneo "svoju verziju" onoga što se dogodilo, dodajući da je na pravosudnom sistemu da utvrdi istinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa