Evropa

RAT U UKRAJINI Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama, češki general očekuje dugi rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama, češki general očekuje dugi rat
RAT U UKRAJINI Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama, češki general očekuje dugi rat - Copyright AP/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 566. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rosatom je saopštio da su ukrajinske snage izvele napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju. Putin procenjuje da bi Ukrajina mogla da bude spremna za razgovare o miru tek kada joj ponestane resursa, ali i da će Kijev iskoristiti potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovo naoruža. Severnokorejski lider Kim Džong Un doputovao je juče u Rusiju na sastanak sa Putinom. Očekuje se da će tražiti rusku ekonomsku pomoć i vojnu tehnologiju u zamenu za municiju

Ključni događaji:

  • Sastali se Vladimir Putin i Kim Džong Un
  • Rusija napala Odesu, prijavila ukrajinski napad na Sevastopolj
  • Moravjecki: Poljska neće ukinuti embargo na uvoz ukrajinskog žita

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.40 Zelenski: Vojni budžet Ukrajine za narednu godinu barem 38 milijardi evra

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će izdaci za odbranu i bezbednost za sledeću godinu iz budžeta Ukrajine biti ''barem'' na istom nivou kao i ove godine, odnosno oko 38 milijardi evra.

On je rekao da će oko 2,7 mlijardi evra ići direktno za proizvodnju oružja, uključujući ukrajinsku ''flotu bespilotnih letelica'', za koju je rekao da pokazuje ''snažne'' rezultate, prenosi Blumberg.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je ranije danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude potrebno i ponovila da će EU ponuditi 50 milijardi evra u naredne četiri godine za finansiranje investicija i reformi.

15.53 Posle Letonije i Litvanije, Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama

Estonija je danas zabranila vozilima sa ruskim registarskim tablicama da uđu na teritoriju te zemlje, nakon što su to učinile i Letonija i Litvanija. 

Reč je o zajedničkom i koordinisanom potezu, koji je donet u skladu sa nedavnim tumačenjem sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog rata u Ukrajini, prenosi AP. Estonija je jutros uvela ovu meru i time se uskladila sa sličnim akcijama Letonije i Litvanije, preduzetim ranije ove nedelje. 

Tanjug AP/AP Photo, File

 

14.49 Rusija: Popravićemo dva ratna broda oštećena u napadu ukrajinskih snaga

Dva broda ruske mornarice, oštećena tokom napada ukrajinskih oružanih snaga na brodogradlište u Sevastopolju, biće popravljena, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. 

"Dva broda mornarice, koja su bila na planiranom remontu u brodogradilištu u Sevastopolju i koja su oštećena u raketnom napadu kijevskog režima 13. septembra, biće u potpunosti obnovljena i nastaviće da se koriste u borbenoj službi svojih flota", navelo je ministarstvo, a prenosi TASS. 

Ruske vlasti ranije su saopštile da su u jutrošnjem ukrajinskom napadu na Krim povređene 24 osobe i zapaljena dva broda, koja su bila na popravci u sevastopoljskom brodogradilištu.

Ukrajina je napala sevastopoljsko brodogradilište sa 10 krstarećih projektila i tri brza čamca, navelo je ranije rusko Ministarstvo odbrane. 

Ministarstvo je saopštilo da je ruski sistem PVO uništio sedam krstarećih raketa, a da je sve čamce uništio ruski patrolni brod.

Sevastopoljsko brodogradilište je od strateškog značaja za Rusiju jer se tamo remontuju brodovi crnomorske flote.

14.39 Rehka: Zapad treba da se pripremi za dugi rat u Ukrajini

Zapad treba da se pripremi za dugi rat u Ukrajini i da se obračuna sa sve neprijateljskijom Rusijom čak i nakon njegovog završetka, izjavio je danas načelnik Generalštaba vojske Češke Karel Rehka. Nakon što su pojedini zapadni vojni zvaničnici izrazili zabrinutost da se ukrajinska letnja kontraofanziva odvija suviše sporo, Rehka je u intervjuu Rojtersu rekao da nije nezadovoljan tempom napredovanja.

14.34 Mađarska: Dogovorili smo se o zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine

Mađarska se dogovorila sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom da uvedu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine kako bi te zemlje zaštitile svoja tržišta, ako Evropska unija ne produži zabranu koja ističe 15. septembra, izjavio je danas mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi. "Dogovorili smo se sa rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegama da, ako Brisel ne donese odluku o produženju postojećeg moratorijuma, onda ćemo pojedinačno preduzeti nacionalne mere", rekao je Nađi u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

12.50 Ministarstvo odbrane Rumunije: Moguće da su delovi drona opet pronađeni na našoj teritoriji

Rumunsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su delovi objekta, za koji postoji mogućnost da je dron, pronađeni na teritoriji Rumunije, nakon najnovijih napada ruskih dronova na grad Izmail u južnoj Ukrajini. "Posada helikoptera IAR 330 Puma rumunskih vazduhoplovnih snaga identifikovala je fragmente, koji bi mogli da potiču od drona, raspršene na površini od nekoliko desetina metara", navelo je Ministarstvo odbrane. 

Kako se dodaje, delovi su pronađeni u oblasti koji pripadaju gradovima Nufarul and Viktorija u okrugu Tulča. Rumunsko ministarstvo navelo je da će više detalja pružiti kada njegovi timo završe istrage na terenu. Ukoliko bude potvrđeno da pronađeni delovi pripadaju ruskom dronu, to bi bio treći put da su delovi ruskog drona otkriveni na teritoriji Rumunije u proteklih nekoliko dana.

12.00 Snimak ukrajinskog napada na Sevastopolj

11.10 Putin i Kim završili tet-a-tet razgovor, počela zvanična večera

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un održali su danas tet-a-tet sastanak koji je trajao više od dva sata, posle pregovora u proširenom sastavu, saopštila je pres služba Kremlјa.

Sastanak dva lidera održan je na kosmodromu "Vostočni" u Amurskoj oblasti Rusije, prenosi agencija RIA Novosti. Nakon sastanka na kosmodromu je počela zvanična večera u čast dolaska Kim Džong Una u Rusiju.

Odnosi Moskve i Pjongjanga ne bi trebalo da zabrinjavaju druge zemlјe, jer nisu usmereni ni protiv koga, istakao je Peskov, komentarišući sastanak dvojice lidera.

"Sva druga pitanja tiču se samo naše dve suverene zemlјe i ne bi trebalo da budu predmet zabrinutosti trećih država, jer se naša saradnja odvija u korist naroda naših dveju zemalјa, a ne protiv bilo koga", rekao je Peskov za televiziju "Rusija 1".

"Severna Koreja je naš bliski sused. I uprkos bilo kakvim komentarima ili povicima spolјa, mi ćemo graditi odnose sa našim susedima na način koji je koristan za nas i za naše susede“, naglasio je Peskov.

11.05 Fon der Lajen: Ukrajina napravila velike korake ka članstvu, nastavljamo da je podržavamo

Ukrajina je napravila velike korake ka pridruživanju EU od kada je dobila status kandidata 2022. godine, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nudeći trajnu podršku bloka.

Ona se obraćala Evropskom parlamentu u svom godišnjem govoru o stanju u Evropskoj uniji.

"Znamo da ovo nije lak put. Pristupanje je zasnovano na zaslugama. Potreban je naporan rad i vođstvo. Ali već postoji veliki napredak. Videli smo velike korake koje je Ukrajina već napravila od tada. Naša podrška Ukrajini će trajati", rekla je Fon der Lajen.

Ona je obećala da će blok produžiti specijalnu zaštitu ukrajinskih građana koji su pobegli od rata, a poslanici su aplaudirali dok je Fon der Lajen pričala o sudbini Viktorije Ameline, ukrajinske spisateljice i aktivistkinje ubijene u ratu protiv Ukrajine, nakon što je poslala svog sina na sigurno u Prag.

10.34 Ukrajina: Ruski desantni brod i podmornica pogođeni u napadu na Sevastopolj

Zvaničnik ukrajinske vojne špijunske agencije Andrij Jusov rekao je danas da je u noćnom napadu na luku Sevastopolj na okupiranom Krimu pogođeni veliki ruski desantni brod i podmornica, prenosi Gardijan pisanje Rojtersa.

„Potvrđujemo da su veliki desantni brod i podmornica pogođeni. Ne komentarišemo sredstva (korišćena) u udaru”, rekao je Jusov, a preneo  Rojters. 

Tanjug/AP/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel

 

09.40 Ruske vlasti: Povređene 24 osobe u ukrajinskom napadu na Krim

U jutrošnjem ukrajinskom napadu na Krim povređene su 24 osobe i zapaljena dva broda koja su bila na popravci u sevastopoljskom brodogradilištu, saopštile su ruske vlasti.

U napadu Oružanih snaga Ukrajine tokom noći na Sevastopolј povređene su 24 osobe, saopštio je na Telegramu guverner tog grada na Krimu Mihail Razvožajev.

"Nalazim se na mestu požara na južnom lokalitetu Sevmorzavoda. U napadu su, prema preliminarnim informacijama, povređene ukupno 24 osobe, od kojih su četiri u srednje teškom stanju",  napisao je Razvožajev, prenosi agencija RIA Novosti.

Ukrajina je napala sevastopoljsko brodogradilište sa 10 krstarećih projektila i tri brza čamca, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu. Ministarstvo je saopštilo da je ruski sistem PVO uništio sedam krstarećih raketa, a da je sve čamce uništio ruski patrolni brod.

08.00 Kim: Odnosi sa Rusijom su prioritet za Severnu Koreju

Kim Džong Un je Putinu rekao da su "prioritet Severne Koreje njeni odnosi sa Rusijom", prenose ruski mediji. On je dodao da Severna Koreja podržava sve Putinove odluke, i da će "uvek biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma".

Takođe, Kim je istakao da je "Rusija u svetoj borbi za zaštitu svoje bezbednosti", i da se "nada da će današnji pregovori podići odnose između dve zemlje na novi nivo".

Putin je rekao Kimu da je svestan da je lider Severne Koreje u poseti "u posebno vreme", napominjući da se ove godine obeležava 75. godišnjica osnivanja zemlje, preneo je Tas.

Tanjug/AP/Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin

 

07.30 Putin dočekao severnokorejskog lidera Kima, obišli lansirni kompleks Sojuza-2

Lider Severne Koreje Kim Džong-Un stigao je jutros vozom na železničku stanicu kosmodroma Vostočni, u ruskoj Amurskoj oblasti, gde ga je dočekao ruski predsednik Vladimir Putin s kojim je, na početku susreta, pregledao lansirni kompleks kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

Do Kimovog vagona dovezen je mostić sa crvenim tepihom, a sa obe strane stajala je počasna garda Istočnog vojnog okruga sa zastavama dve zemlje, prenele su RIA Novosti.

Kim je prošao pored počasne garde i ušao u ličnu limuzinu, nakon čega se severnokorejska delegacija uputila na sastanak sa ruskim kolegama. Kim boravi u poseti Rusiji na poziv Putina, s kojim danas ima bilateralni sastanak.

Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Kim i Putin razgovarati o bilateralnoj saradnji, uključujući trgovinsko-ekonomske veze i kulturnu razmenu, kao i o situaciji u regionu i svetu.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un veruje da njegova sadašnja poseta Rusiji, prva u četiri godine, pokazuje važnost strateških odnosa između Rusije i Severne Koreje, javila je severnokorejska novinska agencija KCNA. 

07.22 Ukrajina: Rusija napala luku Izmail, povređeno šest osoba 

U napadu ruskih dronova rano jutros povređeno je najmanje šest ljudi i oštećena je lučka infrastruktura u Izmailu, jednoj od najvažnijih ukrajinskih luka na Dunavu za izvoz žitarica, saopštio je guverner Odeske oblasti Oleh Kiper na Telegramu.

"Nekoliko grupa dronova je lansirano u okrugu Izmail. Nažalost, bilo je pogodaka: evidentirana su oštećenja na lučkoj i drugoj civilnoj infrastrukturi", rekao je Kiper.

07.00 Rusija: Ukrajinski napad na Sevastopolj, povređene 24 osobe

U napadu Oružanih snaga Ukrajine tokom noći na Sevastopolј, na Krimu koji je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine, povređene su 24 osobe, saopštio je na Telegramu zvaničnik kog je postavila Moskva, Mihail Razvožajev.

"Nalazim se na mestu požara na južnom lokalitetu Sevmorzavoda. U napadu su, prema preliminarnim informacijama, povređene ukupno 24 osobe, od kojih su četiri u srednje teškom stanju", napisao je Razvožajev, prenosi agencija RIA Novosti.
 

06.55 Kim Džong Un u Rusiji

Severnokorejski lider Kim Džong Un doputovao je juče u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u očekivanju da će jedan drugome pružiti veću podršku u eskalaciji sukoba sa Zapadom, objavio je AP.

Očekuje se da će Kim tražiti rusku ekonomsku pomoć i vojnu tehnologiju, u zamenu za municiju koja će se koristiti u ratu u Ukrajini.

06.38 Ukrajina će tražiti arbitražu STO zbog poljskog embarga na uvoz žita

Ukrajina će se zatražiti arbitražu Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog odluke Poljske  da produži zabranu uvoza žitarica, najavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. On je naglasio da uprkos ratu i ruskoj blokadi luka, Ukrajina poštuje svoje obaveze prema Sporazumu o pridruživanju sa EU i prava STO.

"Nemamo nameru da naudimo poljskim poljoprivrednicima. Veoma cenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica. Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma pre izbora, Ukrajina će biti prinuđena da se obrati arbitraži STO kako bi dobila nadoknadu za kršenje Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT)", napisao je Šmihal na platformi X (Tviter).

06.27 Moravjecki: Poljska neće ukinuti embargo na uvoz ukrajinskog žita

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je juče da njegova vlada neće ukinuti embargo na uvoz ukrajinskog žita u petak, kao što je planirano, jer bi to, kako je rekao, nanelo štetu poljskim poljoprivrednicima.

"Poljska neće dozvoliti da je preplavi ukrajinsko žito", napisao je Moravjecki na  platformi X (Tviter). Moravjecki je istakao da Poljska, bez obzira na odluke Brisela, neće otvoriti granice za ukrajinsko žito, preneo je AP. 

06.10 Putin: Ukrajinska kontraofanziva propala, nije dala nikakve rezultate

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da misli da bi Ukrajina mogla da bude spremna za razgovare o miru tek kada joj ponestane resursa, ali da će Kijev iskoristiti potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovo naoruža.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

Govoreći na forumu u ruskom gradu Vladivostoku na dalekom istoku, Putin je ponovio svoju tvrdnju da je aktuelna kontraofanziva Ukrajine propala, tvrdeći da nije dala "nikakve rezultate", prenosi RIA Novosti. On je govorio i o gubicima Oružanih snaga Ukrajine od početka kontraofanzive i izneo tvrdnju da oni iznose 71 hiljada vojnika.

05.40 Rosatom: Ukrajina izvršila napad dronovima u blizini nuklearke u Zaporožju

Ukrajinske snage izvele su napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju, rekao je juče Aleksej Lihačov, šef ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov. Lihačov je naveo da je u ponedeljak lansirano šest ukrajinskih dronova na Energodar i da ih je sve uništila ruska protivvazdušna odbrana.

Napadnuti su gradski park, Dom kulture "Savremenik" i kancelarija Jedinstvene Rusije, istakao je Lihačov, ocenjujući da je očigledno da je to odgovor na glasanje stanovnika Energodara na lokalnim izborima, prenele su RIA Novosti.

Komentari (1)

Ruma

13.09.2023 10:30

Rusija i njen Putin, dotakli vrh i dalje nemaju gde. Sada mozete prekinuti okupaciju suverene Ukrajine jer za kratko vreme necete imati ni za jelo vise.

Evropa