Evropa

Rat u Ukrajini lako prelazi granice: Jesu li ruski dronovi pretnja i Rumunima?

Komentari

Autor: BBC

13/09/2023

-

21:45

Rat u Ukrajini lako prelazi granice: Jesu li ruski dronovi pretnja i Rumunima?
Rat u Ukrajini lako prelazi granice: Jesu li ruski dronovi pretnja i Rumunima? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rumuni koji žive blizu granice sa Ukrajinom upozoreni su u sredu ujutru da ostanu mirni i ne izlaze napolje bez preke potrebe jer su ruski dronovi preko Dunava gađali ukrajinske luke.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je treći put za nedelju dana pronašlo delove ruskih dronova na teritoriji Rumunije, ali vlade članice zemalja NATO pakta pokušale su ih da ih umire rečima da je za civilno stanovništvo rizik minimalan. Za svaki slučaj, rumunska vojska postavlja improvizovana betonska skloništa. 

Nešto posle ponoći po lokalnom vremenu, stanovnici osam sela na istoku Rumunije počeli su da dobijaju poruke na svojim telefonima koje upozoravaju na "mogućnost pada predmeta iz okolnog vazdušnog prostora".

"Budite mirni! Sklonite se u podrume ili u skloništa civilne zaštite.U nedostatku skloništa, ostanite u kući, dalje od prozora i spoljašnjih zidova", glasile su poruke.

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkrilo grupu bespilotnih letelica koje su se kretale ka ukrajinskim lukama, odmah preko Dunava vrlo blizu Rumunije, koje Rusija sve češće gađaju poslednjih nedelja. Izdato je upozorenje zbog "mogućih slučajeva udara drona" u oblastima oko Tulčee i Nufarua. Upozorenje je ukinuto u 5 sati po lokalnom vremenu, dodaje se u saopštenju.

Stanovnici pograničnih sela kažu da često mogu da čuju dronove kako lete iznad rumunske teritorije, iako je Nufaru 14 km južno od granice, prenosi BBC.

"Kada se sirene oglašavaju noću, treba očekivati da su dronovi blizu", kaže Kostika Tanase, stanovnik grada Plauru na granici Ukrajine i Rumunije. "Trese se kao zemljotres" kada se dron približi, rekao je 70-godišnji farmer George Puflea. 

Premijer smiruje građane ali se skloništa ipak grade

Rumunija je osudila ruske napade na žitnu infrastrukturu u ukrajinskim lukama Izmail i Reni kao "neopravdane i u ozbiljnoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava". Njeno ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je pronašlo delove koji su otpali „sa drona sličnih onima koje koristi ruska vojska” na brdu dva km južno od Nufarua.

"Teško je videti oblast sa zemlje. To se bolje vidi iz vazduha. Zato je mesto pada prvi put primećeno iz helikoptera," rekao je lokalni vojni komandant Antoanel Vatamanu.

Rumunija je prvobitno negirala prošle nedelje da su delovi ruskih dronova mogli da padnu na njenu teritoriju, ali su vlasti sada napravile tri odvojena otkrića mogućih fragmenata i istražuju njihovo poreklo. Najnoviji dokaz je je čak na mestu koje je najudaljenije od granice sa Ukrajinom.

Tanjug AP/Romanian Defense Ministry MAPN via AP

 

Govoreći pre otkrića pada delova dronova, rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da zemlja nije meta: "Niko nas ne napada, narode! Hajde da smirimo stanovništvo, inače ćemo svi poludeti. Imamo samo neke olupine od drona koji je oborila ukrajinska vojska," rekao je Čolaku.

Vlasti su počele da grade dve improvizovane betonske konstrukcije u kojima se mogu skloniti stanovnici u pograničnom području. Oko 50 vojnika koristilo je betonske ploče za izgradnju skloništa dužine 10 metara, širine 2 m i 1,5 m, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Raed Arafat, šef hitnih službi u toj oblasti, rekao je da je ta mera uvedena kao mera predostrožnosti:  "Iako bi rizik mogao da bude oko 0,001%, uvek moramo da budemo spremni i da zaštitimo stanovnike."

"Stanovnici su se osećali nesigurno i mi smo pokušali da uradimo nešto za njih," rekao je premijer Čolaku. Učestalost ruskog bombardovanja ukrajinskih luka na Dunavu, i to u neposrednoj blizini članice NATO kao što je Rumunija, izazvala je bojazan da bi rat u Ukrajini mogao eskalirati izvan njenih zapadnih granica.

Tanjug AP/Romanian Defense Ministry MAPN via AP

 

Ukrajinska vojska saopštila je da je u poslednjem napadu oborila 32 drona.

"Ukupno sedam civila je povređeno u napadu ruskih bespilotnih letelica u okrugu Izmail, šest osoba u Reniju i jedna u Izmailu", rekao je načelnik regionalne vojne administracije Odese Oleh Kiper.

Luke su vitalna izvozna ruta za Ukrajinu, posebno otkako se Rusija povukla iz sporazuma koji je uz posredovanje UN omogućio bezbedne isporuke žitarica preko Crnog mora u julu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vladislav

14.09.2023 07:55

Ne treba toliko ni pominjati više tog Putina.On je gotov polako pada.Izda ga noga,izda ga pamćenje,izda ga njegovi najbliži izda ga sami Rusi.Što pre da se povuče to bolje za njega.A za Rusiju neće biti nikako bolje jer nju čeka decenije krize siromaštva i propasti. K O N J E C.

Evropa