Fokus

Usijani diplomatski lonac na samitu G20: Kako se "kuvala" zajednička deklaracija zbog koje negoduje Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

17:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na upravo završenom samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja sveta u Nju Delhiju, uprkos odsustvu Putina i Sija, usvojena je zajednička deklaracija u kojoj se navodi da se zemlje moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija. Deklaracija kojom je izbegnuta osuda Rusije zbog rata u Ukrajini naišla je na odobravanje Moskve, ali i na kritiku Kijeva.

"U skladu sa Poveljom UN, sve države moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorije, protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

U tesktu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje, a Rojters je preneo da nije bilo očekivano da zemlje postignu konsenzus, zbog velikih razlika po pitanju rata u Ukrajini.

Takođe, Moskva i Kijev se pozivaju da obezbede nesmetane isporuke žita, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Rusije i Ukrajine, uz naglašavanje važnosti održavanja prehrambene i energetske bezbednosti.

Moskva pohvalila deklaraciju, Kijev razočaran 

Zemlje se pozivaju na prekid vojnog razaranja ili drugih napada na infrastrukturu. I dok je, sa jedne strane, Kijev razočaran, sa druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je uspeo da spreči ukrajinizaciju agende samita.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zajednička deklaracija G20 nije "nešto čime bi se trebalo ponositi", kritikujući što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu.

"Jasno je da bi učešće ukrajinske strane (na sastanku G20) omogućilo učesnicima da bolje razumeju situaciju", napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je na Fejsbuku objavio fotografije teksta deklaracije sa delovima teksta koji su precrtani crvenom bojom, i "ispravljeni" formulacijama koje odražavaju stav Kijeva da je žrtva ničim izazvane ruske agresije.

Uprkos tome što je ukrajinska strana razočarana tekstom dekalracije, Nikolenko se zahvalio ukrajinskim saveznicima, koji su pokušali da unaprede poziciju Ukrajine u deklaraciji.

Sa druge strane Moskva je pohvalila deklaraciju i saopštila da su lideri na samitu u Nju Delhiju delovali u interesu rešavanja sukoba. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je Samit u Indiji okarakterisao kao uspešan, ocenio je da Zapad gubi "hegemoniju" i da multipolarni svetski poredak postaje istaknutiji.

"Zapad neće moći da održi hegemoniju, jer su se odavno pojavili novi centri globalnog razvoja i sve više jačaju", izjavio je Lavrov.

"Završna deklaracija samita G20 sadrži sve što je potrebno da se postigne ravnoteža interesa u globalnoj ekonomiji, ali put je dug", rekao je Lavrov.

Deklaracija ni(je) diplomatska pobeda Rusije

Samit je obeležilo odsustvo predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga, ali je uprkos tome usvojena ova zajednička deklaracija.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva koji je od indijskog premijera Modija preuzeo predsedavanje Grupom poručio je da ruski predsednik Vladimir Putin može da dođe na naredni samit G20 u Rio de Žaneiru bez straha da če biti uhapšen.

"Ne možemo dozvoliti da geopolitička pitanja u potpunosti dominiraju diskusije na dnevnom redu grupe G20. Ne interesuje nas podijeljeni G20. Potrebni su nam mir i saradnja umesto sukoba", rekao je Da Silva.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da G20, koja je osnovana s ciljem rešavanja međunarodnih ekonomskih pitanja, nije nužno mesto gde se očekuje diplomatski napredak u vezi sa prekidom sukoba u Ukrajini.

On je na konferenciji za novinare rekao da deklaracija G20 nije diplomatska pobeda Rusije, i da ona izolovana izlazi sa samita, preneo je Rojters.

Euronews

I za novinarku Zoranu Baković deklaracija je samo na prvi pogled mala pobeda Vladimira Putina.

"Na drugi pogled bismo rekli da je to veliko diplomatsko umeće indijskog premijera Narendre Modija. Međutim, ako zađemo malo u pozadinu svega toga šta se tu dogodilo, imam osećaj da se tu ipak, pre svega, radi o najvećem salto mortale Džoa Bajdena. Ne izgleda kao čovek koji je u stanju da napravi takve velike zaokrete, ali čini se da je on ovaj put 'prodao' Ukrajinu, da bi dobio saglasnost Modija da čvršće i odanije bude uz Kvad, odnosno četvoročlani sigurnosni forum koji se sastoji od SAD, Japana, Australije i Indije", navodi novinarka "Dela".

Komentari (0)

Svet