Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina napala brod u Crnom moru, Kim Džong Un produžio posetu Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

07:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 567. dan ruske invazije na Ukrajinu. U napadu ruskih dronova juče rano ujutru povređeno je najmanje šestoro ljuidi i oštećena je lučka infrastruktura u Izmailu, jednoj od najvažnijih ukrajinskih luka na Dunavu. Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un održali su tet-a-tet sastanak na kosmodromu "Vostočni" u Amurskoj oblasti Rusije. Kim je izrazio punu i bezuslovnu podršku Moskvi. On je poručio da su odnosi sa Rusijom prvi prioritet za Severnu Koreju, dok je ruski predsednik obećao pomoć Pjongjangu u izgradnji svemirskih satelita.

Ključni događaji:

  • Fon der Lajen: Ukrajina napravila velike korake ka članstvu, nastavljamo da je podržavamo
  • Kim: Odnosi sa Rusijom su prioritet za Severnu Koreju
  • Ukrajina: Rusija napala luku Izmail, povređeno šest osoba 
  • Mađarska: Dogovorili smo se o zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine
  • Ministarstvo odbrane Rumunije: Moguće da su delovi drona opet pronađeni na našoj teritoriji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.10 Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma

Invazija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda na Ekonomskom forumu u Krinici, dodajući da je u svetlu toga Poljska odlučila da značajno ubrza svoj program vojne modernizacije.

„Za sve nas koji živimo u ovom delu Evrope, ruska agresija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, a za nas ruski imperijalizam predstavlja vrlo verovatnu perspektivu Rusije da pokuša da proširi svoju sferu uticaja“, rekao je poljski predsednik, prenosi poljski Tv kanal "TVP World".

22.05 Zelenski pozdravio uništenje ruskog PVO sistema "trijumf" na Krimu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas, kako je opisao, uništenje ruskog PVO sistema od strane ukrajinskih snaga na poluostrvu Krim.

"Posebno treba pomenuti celokupno osoblje Službe bezbednosti Ukrajine, kao i naše pomorske snage", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

On se zahvalio ukrajinskim snagama jer su uništili ruski sistem PVO "trijumf". "Sistem protivvazdušne odbrane osvajača je uništen. Veoma značajno, dobro urađeno!", istakao je Zelenski.

20.15 Putin i Kim razmenili poklone

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kraju sastanka razmenili su poklone, među kojima su puške, ali i rukavica iz svemirskog skafandera, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

"Predsednik Putin je dao lideru Severne Koreje rukavicu iz svemirskog odela koje je nekoliko puta bilo u svemiru i pušku domaće proizvodnje najvišeg kvaliteta“, rekao je zvaničnik Kremlja, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Kim je Putinu poklonio "pušku koju su napravili severnokorejski majstori".

"Bilo je i drugih poklona", naveo je Peskov, ali nije precizirao koji pokloni su u pitanju, napominjući da Kremlj veoma retko saopštava o poklonima najvišeg nivoa.

20.00 Rumunija uvela dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom

Rumunija je uvela dodatna ograničenja u delovima svog vazdušnog prostora uz granicu sa Ukrajinom, s obzirom da su ruski napadi na luke u ukrajinskom delu Dunava intenzivirani, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo odbrane.

Fragmenti dronova nakon ruskih napada pronađeni su na teritoriji Rumunije, članice NATO, tri puta nakon takvih napada ovog meseca, preneo je Rojters. Rumunija je prvo uvela ograničenja duž granice sa Ukrajinom u maju prošle godine, do osam kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora, do visine do 1.000 metara.

Ministarstvo je danas saopštilo da je nametnulo dodatna ograničenja između njenih luka na Dunavu Sulina i Galati do 30 kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora do visine od 4.000 metara.

"U zabranjenim zonama nije dozvoljen let letelica sa posadom ili bez posade, osim državnim avionima ... i u hitnim situacijama", navodi se u saopštenju Ministarstva.

19.50 Rojters: Potencijalno gašenje vojne baze Vagnera u Belorusiji

Satelitski snimci vojne baze jugoistočno od Minska načinjeni u poslednjih nekoliko nedelja, prikazuju demontiranje šatora, što možda ukazuje na gašenje vojne baze ruske paravojne formacije Vagner, preneo je danas Rojters pozivajući se na snimke kompanije za snimanje Zemlje, Planet Labs.

Agencija podseća da je nakon kratotrajne vojne pobune protiv ruskog vojnog vrha, koju je predsednik te zemlje Vladimir Putin osudio kao izdaju, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao grupu Vagner da se stacioniraju u toj zemlji, u okviru sporazuma kojim je pobuna okončana.

Krajem avgusta šef Vagnera Jevgenij Prigožin i njegovi najbliži saradnici poginuli su kada se privatni avion u kojem su bili srušio pod, za sada, nerazjašnjenim okolnostima.

19.45 Zvaničnici za nacionalnu bezbednost SAD,J. Koreje i Japana o susretu Putin - Kim

Zvaničnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana razgovarali su danas telefonom o nedavnom sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven razgovarao je sa svojim kolegama, Takeom Akibom iz Japana i Čo Tae-jongom iz Južne Koreje i tom prilikom su ponovili rešenost da sarađuju "u pravcu potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva", navela je Bela kuća, preneo je Rojters.

Kim Džong Un se juče sastao sa Vladimirom Putinom i tokom susreta mu rekao da je uveren da će ruske snage odneti veliku pobedu nad svojim neprijateljima. Kim je ponudio Putinu "punu i bezuslovnu podršku" u "svetoj borbi" za odbranu svojih bezbednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini, i rekao da će Pjongjang uvek biti uz Moskvu na "antiimperijalističkom" frontu, preneo je Glas Amerike.

19.30 Kim Džong Un produžio posetu Rusiji

Lider Severne Koreje Kim Džong Un neočekivano je produžio posetu Rusiji, gde se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom zbog, kako se sumnja, dogovoru o oružju.  Njih dvojica su u sredu razgovarali o mogućnostima vojne saradnje, prenosi BBC.

Putin je "zahvalno" prihvatio poziv Kima da poseti Severnu Koreju, rekao je portparol Kremlja. 

Moskva kupuje oružje za rat protiv Ukrajine i svaki takav pokušaj bi prekršio rezolucije UN, upozorile su SAD.  Putin je srdačno primio severnokorejskog predsednika u svemirskom centru Vostočni u sredu na dalekom istoku Rusije.

Dvojica predsednika su takođe razmenili poklone, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je dao Kimu rukavicu iz svemirskog odela "koje je nekoliko puta bilo u svemiru" i pušku ruske proizvodnje. Kim Džong Un je Putinu, između ostalih poklona, poklonio i pištolj severnokorejske proizvodnje.

profimedia

 

15.40 Bela kuća: SAD zabrinute zbog potencijalne odbrambene saradnje Rusije i Severne Koreje

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da su SAD zabrinute u vezi sa bilo kakvom vrstom potencijalne odbrambene saradnje između Rusije i Severne Koreje i dodao da SAD pažljivo prate kontakte između Moskve i Pjongjanga.

"Nijedna zemlja na planeti, niko ne bi trebalo da pomaže Putinu da ubija nevine Ukrajince. I ako odluče da pokrenu neku vrstu ugovora o naoružanju, očigledno je da ćemo to odmeriti i rešiti na odgovarajući način'', rekao je Kirbi, a prenosi Glas Amerike.

Portal navodi da Kina ''oprezno upravlja'' ovakvom situacijom i ''ne želi da bude uvučena u kontroverzu'' u trenutku kada, kako se navodi, ceo svet posmatra pregovore o oružju između Severne Koreje i Rusije.

14.45 Putin i Kim razmenili puške na poklon

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un poklonili su jedan drugom puške, saopštio je Kremlj u četvrtak, nakon što su dvojica lidera održala samit visokog profila na krajnjem istoku Rusije.

"Putin je dao Kimu pušku naše proizvodnje najvišeg kvaliteta. Zauzvrat, dobio je i pušku severnokorejske proizvodnje", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je Kimu dao i "rukavicu svemirskog odela koje je nekoliko puta bilo u svemiru", dodao je Peskov.

12.22 Rojters: Ukrajina uništila ruski sistem protivvazdušne odbrane na Krimu

Ukrajina je uništila noćas ruski sistem protivvazdušne odbrane u blizini grada Jevpatorije na Krimu u napadu dronovima i raketama koji su izvele Služba bezbednosti Ukrajine i mornarica, rekao je ukrajinski obaveštajni izvor. Izvor je naveo za Rojters da su ukrajinske snage uništile ruski sistem PVO "trijumf" u napadu dronovima i krstarećim raketama "neptun" ukrajinske proizvodnje koje su modifikovane za napade na kopnene ciljeve.

11.35 Južna Koreja upozorila Moskvu i Pjongjang protiv trgovine oružjem 

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje upozorio je Severnu Koreju i Rusiju da bi trebalo da ispune svoju dužnost i da ne bi trebalo doći do trgovine oružjem između ove dve zemlje, preneo je Rojters pozivajući se na južnokorejsku agenciju Jonhap.

10.50 Jedna osoba poginula u ukrajinskom napadu na rusku Kursku oblast

Jedna osoba poginula je jutros u ukrajinskom napadu na destileriju u selu Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti, izjavio je načelnik te oblasti Roman Starovojt. Starovojt je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage granatirale naselje Tetkino i ga je povređen vozač viljuškara koji je preminuo pre dolaska hitne pomoći, prenele su RIA Novosti.

10.05 Lukašenko otputovao u Rusiju na razgovore sa Putinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otputovao je u Rusiju na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javila je agencija Belta.

"Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otputovao je danas u zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji. Centralni deo njegove posete biće razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 15. septembra", izvestila je agencija.

Napominje se da će razgovori biti fokusirani na međunarodnu agendu i regionalna pitanja, kao i zajedničke projekte u sferi privrede, posebno  u industrijskom, poljoprivrednom i drugim sektorima, kao i u oblasti supstitucije uvoza.

09.07 Ukrajina: Dete ubijeno u artiljerijskom granatiranju Hersonske oblasti

Ukrajinske vlasti danas su saopštile da je tokom noći jedno dete ubijeno na jugu zemlje u artiljerijskom granatiranju, a da je PVO oborila 17 od 22 ruska drona koji su napali njenu teritoriju. Ukrajinsko državno tužilaštvo saopštilo je da je šestogodišnji dečak ubijen, a četiri osobe, uključujući njegovog 13-godišnjeg brata, ranjene su u ruskom granatiranju u selu Novodmitrovka u oblasti Herson, prenosi Rojters. „Neprijateljske granate pogodile su privatnu kuću i njeno dvorište “, navodi se u saopštenju na Telegramu.

08.40 Ukrajina: Noćas oboreno 17 ruskih dronova

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je prethodne noći oborilo 17 od 22 drona koje je Rusija poslala preko njene teritorije.

"U noći 14. septembra, između 21 i 2.30 časova, ruske snage su napale Ukrajinu sa nekoliko grupa Šahed dronova iz tri pravca", stoji u saopštenju.

08.00 Obustavljen saobraćaj na Kerčkom mostu

Obustavljen je saobraćaj na mostu koji povezuje poluostrvo Krim i kopneni deo Rusije, preneli su tamošnji mediji. Nisu navedeni razlozi za taj potez, javila je jutros novinska agencija RIA.

"Mole se oni na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i poštuju uputstva službenika obezbeđenja transporta", stoji u obaveštenju zvaničnika na aplikaciji Telegram.

Ovaj most, poznat i kao Kerčki, više puta je bio meta ukrajinskih napada od početka ruske invazije na Ukrajinu.

07.25 Ukrajinski dronovi uništili ruski brod u Crnom moru

Pet ukrajinskih morskih dronova napalo je u četvrtak brod ruske mornarice u Crnom moru i uništilo ga, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi britanski Gardijan. Takođe se navodi da je ruska protivvazdušna odbrana uništila 11 ukrajinskih dronova iznad Krima, javila je zvanična novinska agencija RIA.

07.00 KCNA: Putin prihvatio Kimov poziv da poseti Severnu Koreju

Severnokorejski lider Kim Džong-Un pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Severnu Koreju, što je ruski predsednik prihvatio, objavili su danas severnokorejski državni mediji.

Novinska agencija KCNA nije navela kada bi ta poseta mogla da se desi. 

Kim je rekao Putinu da je njihov sastanak na ruskom Dalekom istoku doveo do podizanja bilateralnih odnosa na novi nivo i izrazio spremnost za negovanje stabilnih odnosa orijentisanih ka budućnosti u narednih 100 godina, javila je KCNA. 

Kim je pozvao Putina da poseti Severnu Koreju na kraju prijema, koji je priredio ruski predsednik nakon što su razgovarali na kosmodromu Vostočni, preneo je Rojters. 

06.55 Posle Letonije i Litvanije, Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama

Estonija je juče zabranila vozilima sa ruskim registarskim tablicama da uđu na teritoriju te zemlje, nakon što su to učinile i Letonija i Litvanija. 

Reč je o zajedničkom i koordinisanom potezu, koji je donet u skladu sa nedavnim tumačenjem sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog rata u Ukrajini, prenosi AP. Estonija je jutros uvela ovu meru i time se uskladila sa sličnim akcijama Letonije i Litvanije, preduzetim ranije ove nedelje.

06.38 Fon der Lajen: Ukrajina napravila velike korake ka članstvu, nastavljamo da je podržavamo

Ukrajina je napravila velike korake ka pridruživanju EU od kada je dobila status kandidata 2022. godine, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nudeći trajnu podršku bloka.Ona se obraćala Evropskom parlamentu u svom godišnjem govoru o stanju u Evropskoj uniji.

"Znamo da ovo nije lak put. Pristupanje je zasnovano na zaslugama. Potreban je naporan rad i vođstvo. Ali već postoji veliki napredak. Videli smo velike korake koje je Ukrajina već napravila od tada. Naša podrška Ukrajini će trajati", rekla je Fon der Lajen.

06.27 Kim: Odnosi sa Rusijom su prioritet za Severnu Koreju

Kim Džong Un je Putinu rekao da su "prioritet Severne Koreje njeni odnosi sa Rusijom", prenose ruski mediji. On je dodao da Severna Koreja podržava sve Putinove odluke, i da će "uvek biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma".

Takođe, Kim je istakao da je "Rusija u svetoj borbi za zaštitu svoje bezbednosti", i da se "nada da će današnji pregovori podići odnose između dve zemlje na novi nivo".Putin je rekao Kimu da je svestan da je lider Severne Koreje u poseti "u posebno vreme", napominjući da se ove godine obeležava 75. godišnjica osnivanja zemlje, preneo je Tas.

06.10 Ukrajina: Rusija napala luku Izmail, povređeno šest osoba 

U napadu ruskih dronova rano jutros povređeno je najmanje šest ljudi i oštećena je lučka infrastruktura u Izmailu, jednoj od najvažnijih ukrajinskih luka na Dunavu za izvoz žitarica, saopštio je guverner Odeske oblasti Oleh Kiper na Telegramu.

"Nekoliko grupa dronova je lansirano u okrugu Izmail. Nažalost, bilo je pogodaka: evidentirana su oštećenja na lučkoj i drugoj civilnoj infrastrukturi", rekao je Kiper.

05.50 Ruske vlasti: Povređene 24 osobe u ukrajinskom napadu na Krim

U jutrošnjem ukrajinskom napadu na Krim povređene su 24 osobe i zapaljena dva broda koja su bila na popravci u sevastopoljskom brodogradilištu, saopštile su ruske vlasti. U napadu Oružanih snaga Ukrajine tokom noći na Sevastopolј povređene su 24 osobe, saopštio je na Telegramu guverner tog grada na Krimu Mihail Razvožajev.

Komentari (0)

Evropa