Evropa

Kraj moratorijuma na uvoz ukrajinskog žita u Poljsku: Poljoprivrednici zabrinuti jer im je posao ugrožen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2023

-

14:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ovaj 15. septembar označava kraj evropske zabrane ulaska ukrajinskog žita na poljsko tržište. Poljska se oštro protivi ukidanju ograničenja, iz straha od nezadovoljstva među poljoprivrednicima, koji su pretrpeli gubitke zbog puštanja mnogo jeftinijeg ukrajinskog žita na tržište tržištu, a iz straha od izostanka podrške vladi na parlamentarnim izborima koji se idućeg meseca održavaju u Poljskoj.

"Danas se vodi bitka oko toga da li će embargo na ukrajinsko žito biti ukinut 15. septembra. Oni mogu da govore šta hoće, Evropska komisija i naše vlade, znamo da ukrajinsko žito stalno dolazi, na primer, za tehničke svrhe. Razlika u toni pšenice je do 200-300 zlota po toni, u Poljskoj je jednostavno ostalo previše ukrajinskog žita, tako da je naša situacija finansijski loša", kaže poljoprivrednik Anžej Sobolevski.

Međutim, vladajuća stranka kaže da neće dozvoliti da ukrajinsko žito uđe na poljsko tržište do kraja godine, čak i ako je to značilo suprotstavljanje Briselu.

"Na sreću, ovo nije problem za poljske poljoprivrednike, to je problem u odnosima između Poljske države i Evropske komisije. Poljskim farmerima ništa ne preti, jer ako EU ne uvede ovo produženje zabrane, hoće poljska država", rekao je Rišard Carnecki, poslanik iz vladajuće stranke Pravo i pravda.

Poljska trenutno tranzitira ukrajinsko žito, ali farmeri tvrde da kapacitet luka nije dovoljan za adekvatan i blagovremen izvoz poljskog i ukrajinskog žita, tvrdeći da je žito zaostalo i da čeka da bude utovareno na brodove. Predstavnici luke Gdanski demantuju.

"Svojevremeno smo počeli da pripremamo i unapređujemo našu infrastrukturu. Pripremili smo dodatna dvorišta za vez za vozila kako bi se i drumski i železnički saobraćaj u luci odvijao veoma nesmetano. Operateri izjavljuju da i dalje imaju rezervu kapaciteta - ukupno 300.000 tona mesečno", navodi Kamil Tarčevski, potpredsednik za infrastrukturu u luci Gdanjsk.

Poljoprivrednici ne veruju obećanjima

Posle teških godina, poljoprivrednici više ne veruju obećanjima, strahujući da će ona prestati odmah posle izbora u Poljskoj 15. oktobra ove godine.

"Jer ono što vladari kažu danas pred izbore, mi poljoprivrednici smatramo godinu čuda – čuda, da nam mogu obećati sve, a za sve mogu da nam daju u vidu subvencija. Ne želim to. Samo ne želimo centralizaciju i manipulaciju cenama kao i hranom", dodao je poljoprivrednik Sobolevski.

Euronews Srbija

Kako je za Euronews Srbija rekla Olga Čurović iz Poslovnog udruženja za industrijsko bilje, pitanje saglasnosti u vezi sa moratorijumom na uvoz ukrajinskog žita, pre svega je političko pitanje.

"Znamo da Evropa ima dobru proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, tu spadamo i mi. Na tržište, u ova vremena, veći uticaj na situaciju i cene imaju političke odluke koje se odnose na ekonomske. To je, ujedno, i ovaj deo koji su poljoprivrednici u ovih pet zemalja videli da im smeta i da im ugrožava položaj", istakla je Čurović.

Dodala je da ne znamo koliko EU pomaže stimulacijama i naknadama, jer "taj haos koji se prenosi na tržište i nemogućnost delovanja osnovnih ekonomskih zakona, treba da se predupredi od strane pojedinih država".

Na pitanje šta Evropa može da uradi kako bi se ovo predupredilo, Čurović kaže da donosi svojim poljoprivrednim proizvođačima nadoknadu zbog pada cena, što Srbija i druge zemlje ne mogu da rade, jer nemaju dovoljno sredstava.

Na kraju, Čurović je istakla, postavlja se pitanje zbog čega postoje ovakvi paradoksi u trenucima kada je proizvodnja na rekordnom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa