Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Izveden napad na Pušilinovo sedište, EU sprema raspravu o 12. paketu sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2023

-

08:00

RAT U UKRAJINI Kijev: Izveden napad na Pušilinovo sedište, EU sprema raspravu o 12. paketu sankcija Rusiji
RAT U UKRAJINI Kijev: Izveden napad na Pušilinovo sedište, EU sprema raspravu o 12. paketu sankcija Rusiji - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky, Roman Hrytsyna

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 571. dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage ponovo su zauzele selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta na istoku zemlje, a prema tvrdnjama vojske tokom kontraofanzive od početka septembra vraćeno je 3.000 kvadratnih kilometara na severu, istoku i jugu Ukrajine. Uporedo sa borbama koje se odvijaju na frontu nastavljeni su i napadi dronovima. Prema tvrdnjama ukrajinske strane, Rusija je izvela kombinovani napad dronovima i raketama na južne delove regiona Odese. Sa druge strane Moskva navodi da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinske dronove iznad četvrti Istra u glavnom gradu, Belgorodske oblasti i Krima. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da do kraja rata u Ukrajini neće doći tako brzo.

Ključni događaji:

  • EU se sprema za raspravu o 12. paketu sankcija Rusiji
  • Nemačka najavila dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 400 miliona evra
  • Ukrajina uputila žalbu STO protiv Poljske, Slovačke i Mađarske
  • Peskov: Kremlj nema informacije o zdravstvenom stanju Kadirova
  • Rusija i Ukrajina danas pred Međunarodnim sudom pravde
  • Sirski: Ukrajina ponovo zauzela selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta
  • Kim Džong Un završio šestodnevnu posetu Rusiji
  • Stoltenberg: Moramo da se pripremimo za dug rat u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.20 Nemačka najavila dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 400 miliona evra

Nemačka je najavila dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 400 miliona evra, ali novi paket ne uključuje i krstareće rakete ''Taurus'' za razbijanje bunkera koje je vlada u Kijevu hitno tražila od zvaničnog Berlina.

U izveštaju dnevnika ''Bild'' se navodi da je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio da nova vojna pomoć za Ukrajinu uključuje municiju, oklopna vozila i obuku za hiljade vojnika, kao i toplu odeću za zimu i opremu za čišćenje mina, a ova informacija je potvrđena Blumbergu i u Ministarstvu odbrane Nemačke.

Nemačka još uvek nije donela odluku da li da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa ''Taurus'' jer mora da analizira "mnoštvo političkih, pravnih, vojnih i tehničkih aspekata", rekao je Pistorijus za ''Bild''.

20.28 Ukrajina uputila žalbu STO protiv Poljske, Slovačke i Mađarske

Ukrajina je uložila žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije u Kijevu. U saopštenju se navodi da Ukrajina takva ograničenja vidi kao kršenje međunarodnih obaveza zemalja članica EU, prenosi Rojters. Tri zemlje su u petak najavile ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon odluke Evropske komisije da ne produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet istočnoevropskih država članica EU.

19.55 Rusija stavlja pod državno upravljanje imovinu novinara nobelovca Muratova

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je imovinu koju kontroliše ruski novinar Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade, na privremeno državno upravljanje, navodi se u danas objavljenom predsedničkom dekretu. Norveški izdavač ''Amedija'' je u aprilu 2022. godine prepustio kontrolu nad svojim ruskim štamparijama u potpunom vlasništvu Muratova, novinara, voditelja, urednika i kolaureata Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu, preneo je Rojters.

Nekadašnja imovina ''Amedije'' u Rusiji i dalje nosi ime kompanije, a uredbom su navedene štamparije u pet gradova čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom. Muratov pokušava da poništi svoju oznaku "stranog agenta" od vlasti u Rusiji, objavila je ovog meseca ''Novaja gazeta'', novine koje on uređuje. ''Novaja gazeta'' je ranije koristila ''Amedijine'' štamparije, ali su novine prekinule izlaženje u Rusiji 2022. godine kao odgovor na zakon koji nameće oštre kazne za diskreditaciju akcija ruske vojske u Ukrajini. Mnogi novinari su se od tada ponovo okupili u okviru nove publikacije u Letoniji.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

18.59 Poljska predlaže nove sankcije Rusiji i usklađivanje sankcija prema Belorusiji

Poljska je predložila danas da Evropska unija uvede nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i apeluje da se sankcije protiv Belorusije usklade sa sankcijama uvedenim Rusiji. Novim sankcijama bi primarno trebalo da se zabrani uvoz ruskih dijamanata i tečnog gasa, preneo je Rojters.

U poljskom predlogu u koji je britanska agencija imala uvid, zvanična Varšava poziva da se uvede zabrana na uvoz ruskih dijamanata od koji je ruski budžet u 2021. godini prihodovao 4,5 milijarde dolara, kao i da se uvedu individualne sankcije ruskoj kompaniji Alrosa koja se bavi trgovinom dijamanata.

"Alrosa je dugi niz godina, direktno i indirektno podržavala ruske vojne snage i ruske ratne napore u Ukrajini", navode poljski mediji.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine EU je već dogovorila 11 paketa sankcija protiv Rusije u koji je uključeno i pružanje informacija i tehnoloških usluga za subjekte iz Rusije, uključujući usluge u domenima IT i sajber bezbednosti.

"U 8. paketu sankcija Rusiji, zabranjeno je pružanje IT konsultantskih  usluga, što je prilično uzak obim zabrane. Stoga pozivamo da i druge usluge budu uvrštene u nove sankcije u skladu sa predlozima Poljske", navodi se u predlogu.

17.51 Uništena naprava prikačena za dron pronađen u Bugarskoj

Tim bugarske vojske za uklanjanje bombi danas je u kontrolisanoj eksploziji uništio napravu zakačenu za dron, koji je pronađen u bugarskom letovalištu Tjulenovo na Crnom moru, saopštilo je bugarsko Ministarstvo odbrane. 

"Možemo da pretpostavimo da je to povezano sa ratom koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovaj rat je neizbežno povezan sa sve većim rizicima po našu bezbednost", rekao je novinarima bugarski ministar odbrane Todor Tagarev.

On nije pružio detaljnije informacije o tome odakle je dron došao i kako je stigao do Bugarske, članice NATO. 

16.20 Ukrajina: Najmanje četiri osobe poginule u ruskim napadima tokom noći i jutros

Najmanje četiri osobe su poginule u ruskim napadima na teritoriji Ukrajine tokom noći i jutros, saopštili su ukrajinski zvaničnici.  Načelnik Hersona Aleksandar Prokudin rekao je da su u tom regionu  poginuli muškarac star 72 godine i starija žena, a da su tri osobe ranjene u ruskom napadu tokom noći. 

Prokudin je naveo da su u jutrošnjem napadu dronom na grad Berislav povređene četiri osobe, prenosi Rojters. Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da je muškarac koji je vozio bicikl poginuo u ruskom napadu u blizini grada Torecka u Donjecku na istoku Ukrajine, a da je jedna žena ubijena jutros u ruskom vazdušnom napadu na grad Avdijevka, takođe u Donjecku.  

Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da okrug Izmail, u kojem se nalaze luke na Dunavu koje služe za izvoz žitarica, bio meta napada dronova, ali da nije oštećena ni luka, ni infrastruktura.  Kiper je istakao da je uništeno 11 dronova u tom regionu i da je pogođen jedan rekreativni objekat u gradu Vulkovu. 

15.36 EU se sprema za raspravu oko 12. paketa sankcija Rusiji

Evropska unija se sprema za raspravu u vezi s time šta bi trebalo da bude uključeno u njen 12. paket sankcija zbog ruskog rata u Ukrajini, objavio je danas Blumberg njuz. Nove mere bi mogle da budu predstavljene već sledećeg meseca, preneo je Rojters.

Kako se navodi, paket Evropske unije verovatno bi uključio i verziju predstojeće zabrane Grupe 7 na kupovinu ruskih dijamanata. Očekuje se da će se među merama naći i dugo očekivani predlog da se profit ostvaren od zamrznute imovine centralne banke iskoristi za pomoć Kijevu, dodaje se u izveštaju, koji se pozivana ljude upoznate sa diskusijama o pomenutim sankcijama.

15.00 Izveden napad na Pušilinovo sedište, nema stradalih ni povređenih

Oružane snage Ukrajine napale su danas projektilima zgradu u kojoj sedi Denis Pušilin, samoproglašeni lider Donjecke narodne republike (DNR), separatističkog entiteta na istoku Ukrajine.

Pušilin, koga je imenovala Rusija, napisao je na Telegramu da su se ekplozije dogodile u upravnoj zgradi, ali da nema poginulih, niti povređenih. Ukrajinske snage ispalile su tri projektila iz američkog raketnog sistema MLRS na centar Donjecka, a direktno je pogođen krov upravne zgrade.

 

 

14.30 Budanov: Želimo da izvučemo Rusiju iz zone komfora

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, Kirilo Budanov, izjavio je da ukrajinske snage žele da izbace Ruse iz njihove zone komfora.

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije, a to je da iscrpe ruske protivvazdušne sisteme, onemoguće vojni transport i bombardere i da oštete vojne proizvodne pogone. 

"Sekundarni cilj je psihološki, da unesemo uznemirenost među rusko stanovništvo i poremetimo ekonomske procese u Rusiji. Želimo da ih izvučemo iz zone komfora. Zatvaranje velikih aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, na primer, postalo je skoro svakodnevna pojava", rekao je Budanov u intervjuu za Ekonomist.

Šef ukrajinske odbrambene obaveštajne agencije govorio je o ulozi bespilotnih letelica u borbenim misijama bezbednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine. Rekao je i da će dronovi "svakako olakšati operacije oslobađanja teritorija, jer nemaju straha".

14.12 Čolaku: Rumunija će možda tražiti produženje zabrane uvoza ukrajinskog žita

Rumunija će možda tražiti da se produži zabrana trgovine ukrajinskim žitom na 30 dana, ukoliko zahtevi za uvozom budu rasli, izjavio je danas rumunski premijer Marsel Čolaku nakon što je prošle sedmice istekao rok za zabranu uvoza ukrajinskog žita za pet susednih zemalja sa Ukrajinom, što je odobrila Evropska komisija.

Čolaku je rekao da u Rumuniji nije bilo zahteva za uvoz žita iz Ukrajine od petka i da Bukurešt ne želi da se ponovi situacija zabeležena ranije ove godine koja je negativno uticala na rumunske poljoprivrednike kada je tržište bilo prezasićeno jeftinim žitaricama iz Ukrajine.

Čolaku je istakao da će, ukoliko bude zahteva za izvoz ukrajinskog žita u Rumuniju, naložiti ministrima poljoprivrede i privrede da izdaju naredbu o produženju zabrane uvoza na period od 30 dana dok se, kako je naveo, "stvari ne razjasne", preneo je Rojters.

13.20 Rusija traži od suda u Hagu da odbaci slučaj o genocidu u Ukrajini

Rusija je danas zatražila od Međunarodnog suda pravde u Hagu da zbog nenadležnosti i "zloupotrebe procesa" odbaci postupak koji je Ukrajina pred tim tribunalom pokrenula zbog navodne ruske zloupotrebe Konvencije o genocidu.

Šef moskovskog pravnog tima pri Međunarodnom sudu pravde, Genadij Kuzmin, rekao je pred većem od 16 sudija da je slučaj Ukrajine "beznadežno pogrešan i u suprotnosti sa dugogodišnjom sudskom praksom ovog suda", preneo je AP.

12.12 Smenjena zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar i još pet zvaničnika

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar smenjena je sa dužnosti, zajedno sa još pet zvaničnika, saopštila je danas ukrajinska vlada. 

Malijar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu. Pored nje, smenjeno je još pet zamenika ministra, preneo je Rojters.

profimedia

 

11.45 Peskov: Kremlj nema informacije o zdravstvenom stanju Kadirova

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj nema informacije o mogućoj bolesti lidera Čečenske Republike Ramzana Kadirova, a takođe je demantovao izveštaje da se Kadirov navodno sastao sa Vladimirom Putinom.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavile nepotvrđene informacije da je Kadirov navodno preminuo noću u Centralnoj kliničkoj bolnici Uprave predsednika Ruske Federacije, prenose RIA Novosti. 

10.56 Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza hrane

Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog njihove zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnik ukrajinske trgovinske komore Taras Kačka rekao je u intervjuu za Politiko da će Kijev takođe uvesti recipročne mere Poljskoj ako Varšava ne obustavi svoje dodatne mere i kao primer naveo da će Kijev zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.

Kijev planira da tuži ove tri zemlje u Svetskog trgovinskoj organizaciji, a ne na osnovu sopstvenog trgovinskog sporazuma sa EU. 

09.55 Zelenski: Nećemo ustupiti deo teritorije, u Ukrajini se brani svetski poredak

Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski ponovio je danas da Ukrajina neće ustupiti deo svoje teritorije zarad postizanja mira.

"Ne, to je naša teritorija", rekao je Zelenski u intervjuu za američku mrežu CBS.

On je rekao da će Ukrajina napredovati i oslobađati teritorije čak i kad prođe lepo vreme. Zelenski je ipak priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo.

On je rekao i da se u ratu u Ukrajini brani svetski poredak.

"Ako padne Ukrajina, šta će biti za deset godina? Ako (Rusi) stignu do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat?", zapitao je Zelenski.

Kako kaže, Ukrajina brani vrednosti celog sveta.

"Ukrajinski narod plaća najveću cenu. Borimo se za našu slobodu, umiremo. I to nije fikcija, nije knjiga. Borimo se stvarno sa jednom nuklearnom državom koja preti da će uništiti svet", rekao je on.

09.10 Bugarska: Dron s eksplozivom nađen na obali Crnog mora

Dron nepoznatog porekla koji je, prema nepotvrđenim informacijama, nosio ekploziv, pronađen je na obali bugarskog letovališta Tjulenovo na Crnom moru. Kako prenosi bugarski portal novinite.bg, dron je pronađen slučajno sinoć.

Nije poznato kako je dron završio na bugarskoj obali, da li je pao iz vazduha ili ga je donela plima. Bugarsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je uputilo specijalnu jedinicu koja će pregledati i deaktivirati dron sa eksplozivom, prenosi Rojters.

Turističko mesto Tjulenovo nalazi se 70 kilometara od rumunske granice i tačno preko puta Krima.  Portal Nova.bg objavio je, pozivajući se na izjave očevidaca, da je dron dug između tri i 3,5 metara, kao i da je imao zakačen eksploziv.

 

 

08.50 Kijev: Veliki ruski napad dronovima i krstarećim projektilima na Odesu

Ukrajinska vojska jutros je objavila da su ruske snage pokrenule "veliki" napad projektilima i dronovima na Odesu na jugu Ukrajine.  Posledice napada još se procenjuju, naveo je Generalštab ukrajinske vojske.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo objavilo je da je uništilo 18 od 24 dronova kamikaza, koji su leteli prema regionima Nikolajev i Odesa, prenosi Rojters. Tvrde da su uništili i svih 17 krstarećih projektila koji su lansirani iz ruske jugozapadne regije Volgograd. Projektili su uništeni u regionima Dnjepropetrovsk, Poltava i Kmelmički.

Tanjug/AP/Alex Babenko

 

 

08.20 Malijar: Odbijeni ruski napadi u brojnim oblastima

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar objavila je na Telegramu da su ukrajinske snage odbile ruske napade u brojnim oblastima, uključujući pravce Kupjanska, Bahmuta i Marinke. Ona je dodala da su za uspehe u Andrijevci i Kliščijevci zaslužne "odbrambene snage".

"Bez stvaranja ofanzivne grupe, bez upotrebe dodatnih resursa i materijalnih sredstava, uspeli smo to. Neprijatelj svim silama pokušava da povrati izgubljene pozicije na tim područjima", istakla je Malijar.

Ona je dala i nove podatke o veličini teritorije nad kojom je Ukrajina povratila kontrolu. Navela je da su su oko Bahmuta u protekloj sedmici osvojena dva kvadratna kilometra, i da je od početka kontraofanzive tu vraćena kontrola nad 51 kvadratnim kilometrom.

07.00 Šef kineske diplomatije stiže u višednevnu posetu Moskvi

Šef kineske diplomatije Vang Ji započinje danas četvorodnevnu posetu Rusiji tokom koje će se razgovarati o produbljivanju uzajamnog političkog poverenja i pripremi moguće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pekingu u oktobru.

Vang će se u Rusiji sastati sa sekretarom Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim i sa njim razgovarati o bezbednosti, najavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Takođe se očekuje da će ova poseta postaviti temelje za Putinovu posetu Pekingu povodom trećeg foruma inicijative Pojas i put, a na poziv kineskog predsednika Sija Đinpinga. Putin je učestvovao na prva dva foruma, 2017. i 2019. godine.

06.55 Rusija i Ukrajina danas pred Međunarodnim sudom pravde

Rusija i Ukrajina danas će ukrstiti koplja pred Međunarodnim sudom pravde, u slučaju u kojem Rusija tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi sprečila genocid.

Ukrajina je slučaj iznela pred najviši sud Ujedinjenih nacija nekoliko dana nakon ruske invazije. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se sprečio genocid u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde. Saslušanja bi trebalo da traju do 27. septembra i neće se baviti meritumom, već će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o celokupnoj legalnosti vojne akcije, a Ukrajina je već ostvarila manju pobedu kada je sud odlučio u njenu korist u preliminarnoj odluci u martu prošle godine. Na osnovu toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini.

06.40 Sirski: Ukrajina ponovo zauzela selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta

Ukrajinske snage ponovo su zauzele selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta na istoku Ukrajine, izjavio je komandant kopnenih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski.

Sirski je napisao na Telegramu da je Kliščijevka "očišćena i oslobođena od Rusa''.

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene snage povratile 3.000 kvadratnih kilometara na severu, istoku i jugu Ukrajine tokom kontraofanzive od početka septembra, preneo je BBC.

Tanjug/AP/Alex Babenko

 

06.20 Kim Džong Un završio šestodnevnu posetu Rusiji

Voz sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom napustio je železničku stanicu u ruskom gradu Artjom na dalekom istoku, čime je njegova poseta ovoj zemlji završena, izvestile su ruske novinske agencije.

Udaljenost od Artjoma do stanice Khasan na granici sa Severnom Korejom je preko 200 kilometara.
Kim Džong Un dobio je pet eksplozivnih dronova, izviđački dron i pancir na poklon od regionalnog guvernera tokom posete Rusiji, piše TASS.

06.00 Stoltenberg: Moramo da se pripremimo za dug rat u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da do kraja rata u Ukrajini neće doći tako brzo.

"Većina ratova traje duže nego što se očekivalo na početku. Zbog toga moramo da se pripremimo za dug rat u Ukrajini", rekao je on u intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke, a prenosi AFP.

Kijev je započeo svoju kontraofanzivu u junu, potiskujući učvršćene ruske pozicije na jugu i istoku, ali je ostvario minimalne dobitke.

"Svi želimo da brzo dođe mir. Ali, u isto vreme moramo da priznamo: ako predsednik Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati. Ako predsednik Putin i Rusija polože oružje, imaćemo mir", dodao je on.

Komentari (0)

Evropa