Evropa

Demonstracije u Jerevanu, Azerbejdžan najavio nastavak operacije u Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

17:46

Demonstracije u Jerevanu, Azerbejdžan najavio nastavak operacije u Nagorno-Karabahu
Demonstracije u Jerevanu, Azerbejdžan najavio nastavak operacije u Nagorno-Karabahu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U blizini zgrade vlade u glavnom gradu Jermenije danas se održava protest u vezi sa granatiranjem Oružanih snaga Azerbejdžana na periferiji Stepanakerta i drugih gradova Nagorno-Karabaha, preneo je Sputnik Jermenija.

Okupljeni na današnjem protestu u Jerevanu traže da jermenske vlasti preduzmu konkretne korake u vezi sa esklacijom situacije u Nagorno-Karabahu, pre svega, na priznavanju nezavisnosti te oblasti u Azrebejdžanu. Građani zabrinuti zbog situacije u azerbejdžanskoj oblasti mahom naseljenoj Jermenima blokirali su sve prolaze do Trga republike u centru Jerevana.

Prisutni na trgu istakli su da veruju kako će ova bitka biti poslednja za Nagorno-Karabah i Republiku Jermeniju.

"Sve dok je stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništima, mi moramo ostati na Trgu Republike", rekao je jedan od aktivista.

profimedia

 

 

Prema njegovim rečima, trenutno se rešava pitanje cele nacije i pozvao je građane da se ujedine, da svi izađu na trg i stanu uz narod u pomenutoj azerbejdžanskoj oblasti.

Oružane snage Azerbejdžana su danas počele da granatiraju predgrađa Stepanakerta i druge gradove Nagorno-Karabaha iz artiljerije i bespilotnih letelica.

Zvanični Baku najavio je početak "lokalnih antiterorističkih mera", tvrdeći da je izvodio udare koristeći visokoprecizno oružje samo na vojne ciljeve.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Vlasti Nagorno-Karabaha naseljene etničkim Jermenima objavile su danas na Fejsbuku da je pet osoba poginulo, a 80 ranjeno u vojnim operacijama Azerbejdžana.  Prema navodima informativnog centra Nagorno-Karabaha, od 80 ranjenih, 15 su civili, preneo je Rojters.

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

"Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja", navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

Baku je u vezi sa pozivom Stepanakerta, glavnog grada nepriznatog Nagorno-Karabaha, na pregovore, naveo da je "administracija ranije pozvala predstavnike jermenskog stanovništva koje živi u regionu Nagorno-Karabaha u našoj zemlji na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije". 

"Ali su to svaki put odbijali", tvrde u administraciji.

Azerbejdžan je danas najavio "lokalne antiterorističke mere" u Nagorno-Karabahu. 

U nepriznatom Nagorno-Karabahu je saopšteno da azerbejdžanska vojska, izvodeći raketne i artiljerijske udare, pokušava da probije liniju kontakta.

Kasnije se Stepanakert obratio Bakuu sa predlogom da zaustavi vatru i započne pregovore.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa