Analize

Izborna jednačina sa više nepoznatih: Analitičari očekuju dinamičnu kampanju i "trku za Andrićev venac" u fokusu

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

16/02/2022

-

07:03

Izborna jednačina sa više nepoznatih: Analitičari očekuju dinamičnu kampanju i "trku za Andrićev venac" u fokusu
Izborna jednačina sa više nepoznatih: Analitičari očekuju dinamičnu kampanju i "trku za Andrićev venac" u fokusu - Copyright Tanjug/M. Milivojević, S. Radovanović, Z. Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su zvanično raspisani parlamentarni izbori i lokalni izbori u određenim samoupravama među kojima će najzanimljivija biti "trka u Beogradu". Građani Srbije izaći će na birališta 3. aprila, a pred njima će, u zavisnosti od mesta u kojem glasaju, biti više listića za zaokruživanje, jer se još uvek čeka na raspisivanje predsedničkih izbora, što je najavljeno za početak marta.

Učesnici na izborima su i pre zvaničnog raspisivanja počeli da se zagrevaju za utakmicu koja će se igrati na tri fronta, što će obeležiti predstojeću kampanju i što će zakomplikovati situaciju i za birače i za stranke. Mnoge stranke su već najavile nosioce lista i kandidate, ali još postoje određene neizvesnosti koje bi mogle značajno da utiču na rasplet situacije. 

Održavanju izbora prethodio je međustranački dijalog o poboljšanju izbornih uslova koji je takođe bio komplikovan jer se vodio na dva koloseka - sa i bez posredstva evroparamentaraca. Iz dijaloga su proistekla nova nadzorna tela i rešenja. Tako će izborni proces pratiti Nadzorni odbor za izbornu kampanju, Privremeno telo za praćenje medija, kao i Regulatorno telo za elektronske medije.

Postavka izborne jednačine tako se bliži kraju, a dok se ne krene u rešeavanje i dalje postoje manje ili više nepoznati elementi. Prema oceni analitičara, čitava kampanja biće burna, može se očekivati i tzv. negativna kampanja, a u fokusu će biti predsednički izbori.

Mesec i po dana burne kampanje

Može se očekivati dinamična i burna kampanja, smatra izvršni direktor Cesida Boojan Klačar za Euronews Srbija.

"Sigurno možemo očekivati izrazitu političku kompeticiju. Akteri će se potruditi da šalju pozitivne poruke, međutim, to ne znači da nećemo svedočiti negativnoj kampanji. Srbija tu nije izuzetak, to postoji svuda u svetu, nije sama po sebi loša, ako se ne prelaze granice kada je reč o javnom govoru", naveo je Klačar.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Klačar je naglasio da se očekuju da u fokusu stranaka i birača budu predsednički izbori. "Ovo će biti dominantno predsednička kampanja. Ostali izbori neće biti u drugom planu, ali će u percepciji birača ovi izbori biti dominantno predsednički", kaže Klačar.

Za to, dodaje, postoje dva razloga.

"Pre svega, izvesno je da će u trci učestvovati najjači politički akter, aktuelni predsednik Srbije, a drugo - lakše je za praćenje, lakše je identifikovati se sa ljudima nego sa programima na izborima", objasnio je izvšni direktor Cesida.

Kada je reč o izborima u Beogradu, Bojan Klačar je istakao da oni imaju dodatni značaj jer se tu očekuje veća neizvesnost. Takođe, navodi da će kampanja u Beogradu biti najvidljivija.

"Kampanja će u Beogradu biti vidljivijia, delom zbog beogradskih izbora, a jednim delom jer opozicione stranke imaju resurse da u Beogradu obave kampanju, za razliku od mesta van Beograda. Naravno, Beograd daje i najveći broj birača za sve nivoe izbora", kazao je Klačar.

Šta do sada znamo?

Uoči zvaničnog raspisivanja izbora, neke stranke već su objavile da će imati svoje liste na izborima, navodeći i imena onih koji će biti kandidati za premijera, odnosno gradonačelnika.

Takođe, najavljene su i kandidature za predsedničku trku, ali se još uvek čekaju neke odluke.

Parlamentarni izbori

Parlamentarni izbori biće vanredni, a održavaju se nepune dve godine od prethodnih. Skupština je 15. februara zvanično raspuštena, a predsednik Srbije raspisao je izbore.

Zvaničnim raspisivanjem izbora otvorena je i mogućnost predaje izbornih lista, koje će biti proglašene nakon što prođu kontrolu Republičke izborne komisije. Za predaju liste potrebno je skupiti 10.000 potpisa, osim u slučaju lista nacionalnih manjina, za šta je, prema novim odredbama potrebno 5.000 potpisa.

Već od četvrtka očekuje skupljanje potpisa i predaja izbornih lista.

Za sada je sedam stranaka, odnosno koalicija najavilo da će imati svoje liste na ovom nivou.

Vladajuća Srpska napredna stranka objavila je da će već u četvrtak predati svoju listu pod nazivom Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve.  Kako je saopšteno nakon sednice Glavnog odbora SNS-a, prva na listi za republičke izbore biće dr Danica Grujičić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Socijalistička partija Srbije takođe je najavila svoju listu za izbore za republički parlament. Nosilac liste biće predsednik stranke Ivica Dačić, koji će biti i kandidat za premijera.

Kada je reč o opoziciji, deo stranaka formirao je koaliciju Ujedinjena Srbija. Koalicija koju čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret imaće svoju listu na izborima za poslanike. Nosilac liste biće Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Iako se govorilo o potencijalnoj saradnji partija desnog spektra, za sada su sve najavile da ostaju u postojećim koalicijma i da će imati svoje liste.

Koalicija NADA objavila je prošle nedelje da će nosilac liste te koalicije biti general Božidar Delić. Ovu koaliciju čine Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove kraljevine Srbije i još 25 udruženja.

Sopstvenu listu na parlamentarnim izborima najavio je i pokret Dveri, a listu će nositi lider pokreta Boško Obradović. Dveri su formirale i Patriotski blok zajedno sa Srpskom monarhističkom strankom, Državotvornim pokretom, pokretom Uspravna Srbija, Novom snagom Srbije, Pirotskom novom snagom, Glasom naroda i udruženjem "Svi protiv Rio Tinta".

Takođe, listu će, kako je najvljeno, imati i poket Zavetnici, a nosilac će biti predsednica pokreta Milica Đurđević Stamenkovski.

Pokret Dosta je bilo  i stranke Zdrava Srbija i Živim za Srbiju saopštili u januaru da će na predstojeće parlamentarne izbore  izaći na zajedničkoj listi "Suverenisti".

Još uvek se čeka odluka o izlasku na izbore Socijaldemokratske stranke, koja se udružila sa Demokratama Srbije.

Izbori za Skupštinu Grada Beograda

Redovni izbori za odbornike Skupštine Grada Beograda takođe će se održati 3. aprila. Da su ovi izbori važni svim političkim opcijama govori i podatak o već najavljenim listama za ove izbore.

Nekoliko stranaka i pokreta već je objavilo imena ljudi koji će biti prvi na listi, a koji će po završetku izbora biti i kandidati za gradonačelnike.

Gradonačelnik Beograda se, da podsetimo, ne bira neposredno na izborima. Njega biraju odbornici gradske skupštine većinom glasova. Odbornici će, naime, biti iz stranke koja prethodno osvoji većinu glasova na izborima. Ipak, često je sam nosilac gradske liste upravo i prvi izbor te stranke za gradonačelnika i ličnost koja je u fokusu kampanje.

profimedia

 

Iz aktuelne vlasti, Srpske napredne stranke najavljeno je da će predati svoju listu za beogradske izbore po njihovom raspisivanju. Iako nisu poznata sva imena koja će se naći na listi, Glavni odbor Srpske napredne stranke potvrdio je predlog predsednika stranke Aleksandra Vučića da prvi na listi bude Aleksandar Šapić, koji bi kasnije bio i kandidat za gradonačelnika.

Socijalistička partija Srbije najavila je sopstvenu listu za izbore u Beogradu. Imena nisu poznata, ali je predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao da je njegova želja da kandidat za gradonačelnika Beograda bude advokat Toma Fila, te da će o tome sa njim razgovarati.

Takođe, svoju listu imaće i koalicija Ujedinjena Srbija. Kako je najavljeno, prvi na listi, odnosno kandidat za gradonačelnika biće Vladeta Janković.

Zeleno-leva koalicija "Moramo" za sada je najavila listu samo za izbore u Beogradu. Ova koalicija okuplja pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma Akcija koji predvodi Nebojša Zelenović , pokret Ekološki ustankak koji predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta. Kandidat za gradonačelnika biće upravo lider Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović.

Koalicija NADA istakla je da će imati svoju listu na izborima za Skupštinu Grada Beograda, a da će nosilac biti predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije Vojislav Mihailović.

Za sada, iako nisu najavljene druge kandidature, Srpska radikalna stranka objavila je da će izaći na izbore u Beiogradu, te  da će njihov kandida za gradonačelnika biti dr Miljko Ristić.

Takođe, da će učestvovati u izbornoj trci u Beogradu objavila je i Partija radikalne levice.

Predsednički izbori

Ove godine održavaju se redovni predsednički izbori. Tradicionalno, očekuje se da lista kandidata bude duga, ocenili su ranije analitičari za Euronews Srbija.

Krajem prošle godine bila su poznata samo dva predsednička kandidata, a u prethodnih mesec dana donete su nove odluke i za sada je zvanično poznato šest imena. 

Još uvek se čeka da konačno "prelomi" Srpska napredna stranka, a od njihove odluke o Vučićevoj kandidaturi zavisi i to da li će SPS imati svog kandidata, pošto je iz te partije najavljeno da će podržati Aleksandra Vučića, ali da se situacija menja ako se on ne kandiduje.

Kada je reč o strankama koje ne učestvuju u vlasti, koalicija Ujedinjena Srbija postigla je dogovor o zajedničkom kandidatu, generalu Zdravku Ponošu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Iako je bio deo bojkota, Boško Obradović izaći će kao predsednički kandidat Dveri i nekoliko pokreta, a krajem januara najavio je zvanični početak predsedničke kampanje.

Osim njega, iako se priča o mogućem savezu, odluku o kandidaturi donela je Milica Đurđević Stamenkovski, ispred stranke Zavetnici.

Još jedan kandidat za mandat na Andrićevom vencu biće Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, koji je prvi, još letos, najavio kandidaturu ispred koalicije NADA, koju DSS čini zajedno sa Pokretom obnove kraljevine Srbije.

Kandidaturu je najavio i Miša Vacić, predsednik Srpske desnice, kao i novinar Srđan Škoro, kojeg predlaže pokret "Da se struka pita".

Potencijalno se mogu očekivati još neki kandidati kao što je Boris Tadić, a neizvesno je da li će kandidata predložiti i zeleno-leva koalicija Moramo.

Takođe, ni koalicija Suverenisti još uvek nije donela odluku o predsedničkom kandidatu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town