Analize

Miloš Jovanović jedan od pobednika izbora: Koji su faktori dobrog rezultata i od čega zavisi učešće u vlasti

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

05/04/2022

-

09:59

Miloš Jovanović jedan od pobednika izbora: Koji su faktori dobrog rezultata i od čega zavisi učešće u vlasti
Miloš Jovanović jedan od pobednika izbora: Koji su faktori dobrog rezultata i od čega zavisi učešće u vlasti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarni rezultati izbora u Srbiji pokazuju da sve veće poverenje uživaju partije desnog spektra. Tako je koalicija Nada, formirana pre ovih izbora, zabeležila zapažen rezultat koji bi osim mandata u republičkoj i gradskoj skupštini mogao da im donese i učešće u vlasti.

Predsednik DSS-a i kandidat ove koalicije za predsednka Miloš Jovanović rekao je da je ova koalicija ispunila dva osnovna cilja, da bude u Narodnoj Skupštini i Skupštini Grada Beograda.

Međutim, ne samo što je ova koalicija uspela da postane deo gradske i republičke skupštine već su ovi rezultati značajno povećali koalicioni potencijal i načinili Nadu poželjnim partnerom.. Sada se samo čekaju dalji koraci političkih aktera, pre svega SNS-a kada su u pitanju pregovori o formiranju vlade i gradske skupštine.

Prema oceni analitičara za uspeh koalicije Nada postoji nekoliko razloga, ali bez obzira na dobre rezultate i koalicioni potencijal, sve saradnje zavise od dogovora aktuelnih partnera - SNS-a i SPS-a.

Rusija kao "kec u rukavu"

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Koalicija Nada istakla je lidera DSS-a Miloša Jovanović za svog predsedničkog kandidata, koji se pozicionirao na treće mesto sa 5.98 odsto glasova. Do ovakvog rezultata, koji su doneli ulazak i u nacionalnu i u gradsku skupštinu, koalicija Nada stigla je zahvaljujući više faktora.

Stranke desnice koje su prešle cenzus su prema oceni analitičara dobro iskoristile i refenrendum održan u januaru, ali je opredeljenju birača za ovu opciju doprinela svakako i aktuelna kriza u Ukrajini i jasno orientisanje ove opcije ka Rusiji.

Kada je reč o koaliciji Nada faktor je bio i način obraćanja potencijalnim glasačima. Tako su se rat i kriza čije posledice oseti ceo svet našli kao "kec u rukavu" političkim opcijama u Srbiji tokom izborne kampanje.

"Sa jedne strane imali su taj stav o Ukrajini koji je pogurao nekoliko desnih stranaka koje vidimo da su prešle cenzus, očigledno se neki deo glasova prelio na njih od birača koji se po tom pitanju ne slažu ni sa SNS-om, ni sa prozapadnom opozicijom", rekao je Dejan Bursać.

Da je kriza u Ukrajini pogodovala rezltatu liste koalicije Nada smatra i politikolog Cvjetin Milivojević.

"Ukrajinska kriza je odgovarala Vučiću, njegovi glasači su takođe rusoljubi, ali su drugi kao Ivica Dačić imali jednu rusofanatičnu retoriku, kao i gospodin Jovanović koji se nije samo izjasnio protiv sankcija Rusiji, već i za korak dalje i saradnju sa Rusijom", kazao je Milivojević.

Dejan Bursać je takođe istakao da su rezultatima na svim nivoima doprineli nastupi Miloša Jovanovića, poruke koje nisu bile agresivno opozicione, kritički odnos prema vlasti, ali bez ustručavanja da se nešto i pohvali.

"Hvalio je ono što misli  da bi trebalo pohvaliti, ali je pokušavao da pridobije deo nezadovoljnih SNS birača i to mu je izgleda uspelo", kazao je Bursać za Euronews Srbija.

Kako kaže, iako su u koaliciji sa POKS-om, ta politička opcija nije veliki faktor uspeha, posebno nakon unutrašnjeg raskola.

"Zbog bojkota su bili vidljiviji i bili su fenomen prošlih izbora, ali sada ne mislim da može mnogo da donese", zaljučuje Bursać.

Nije izvesno da će ova koalicija biti neophodna vlasti

Na republičkim izborima koalicija NADA je osvojila 5.39 odsto glasova, prema dosadašnjim rezultatima, što joj donosi 15 mandata u Narodnoj skupštini. To je najbolji rezultat od četiri liste desnog spektra za koje je bilo neizvesno da li će, i sa kakvim rezultatom, preći izborni prag.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Koalicija Nada je jedna od sedam koje su osvojile mesta i u Skpštini Grada Beograda, a prema trenutnim projekcijama pripada joj sedam mandata.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije istakao je da koalicija Nada sada ima solidno veliki koalicioni potencijal, ali da se najpre čeka da li će se desiti saradnja SNS-a i SPS-a.

"NADA dolazi na red ako oni ne uspeju da se dogovore, prvo za Beograd, a onda i za republičku vladu. Dali su signale da mogu da sarađuju sa obe strane samo je pitanje da li će biti potrebni nekoj većini", kazao je Bursać.

Sa druge strane, Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka naveo je da je Miloš Jovanović sebe predstavio kao zanimljivu opciju onima kojima je Aleksandar Vučić neprihvatljiv, ali kojima se ne sviđa previše ni grupacija Ujedinjeni za Srbiju, okupljena oko Dragana Đilasa. Za sada, kaže, nije izvesno da će ova koalicija biti neophodna vlasti.

"Videćemo koliko će oni rasti. Ta koalicija za sada ne deluje potrebna, što se tiče parlamentarnih izbora, jer naprednjaci sa manjinama i socijalistima imaju većinu. Videćemo da li će NADA na beogradskim  izborima moći da poveća koalicioni potencijal. Pitanje je njihove procene da li da se svrstavaju iz naprednjake i da dođu na vlast ili ostanu opozicija i srednjoročno više dobiju", rekao je Spasojević za Euronews Srbija.

On tako smatra da će u Beogradu naprednjaci sigurno razgovarati o koaliciji sa SPS-om, ali da su tu i NADA, kao da ne bi trebalo isključiti ni Zavetnike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town