Analize

Bursać za Euronews Srbija: Ponovljeni izbori na četiri biračka mesta u Beogradu pokazali kome najviše odgovaraju novi

Komentari

Autor: Euronews srbija

18/04/2022

-

12:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ponovljeni izbori na četiri biračka mesta u Beogradu govore šta opozicija može da očekuje od novih izbora u Beogradu, a SNS je na ta četiri biračka mesta ostvarila ubedljivu pobedu od 60-70 odsto, rekao je za Euronews Srbija Dejan Bursać iz Instituta za političke studije. 

On smatra da bi potpuno ponavljanje beogradskih izbora odgovaralo najviše vladajućoj stranci Aleksandra Vučića i dodaje da nije suguran da bi opozicija mogla da ponovi ni ovaj rezultat koji su sada ostvarili, niti bi se mogla ponoviti aktuelna izlaznost.

On je za Euronews Srbija naveo da je većina opozicionih stranaka svesna da su prešli cenzus u Beogradu i Republici u jednoj specifičnoj geopolitičkoj situaciji, koja se možda neće ponoviti za šest meseci. Takođe, ukazuje i da nije čitava opozicija za kompletno ponavljanje izbora u Beogradu, već samo jedan deo.

"Oni su prešli cenzus zbog sinergije više nivoa izbora odjednom, pa su neke liste i popularnost nacionalnih lidera možda pregurale neke stranke preko cenzusa ili im ostvarile bolji rezultat u Beogradu", naveo je on.

Najavu lidera SNS da će izaći u susret opozicionih stranaka ukoliko one budu insistirale na ponavljanju izbora vidi kao postizbornu kombinatoriku jer je predsednik Aleksandar Vučić u poziciji da možda malo i plaši pojedine stranke novim izbora i da na taj način pokušava da skroji stabilnu većinu na parlamentarnom i beogradskom nivou.

"Jedini dobitnik ponovljenih izbora može da bude SNS. Nisam siguran šta bi ujedinjena opozicija, ukoliko bude postojala kao lista za šest meseci ili Stranka slobode i pravde dobili novim izborima. Nisam siguran da bi posle svega što smo videli poslednje dve nedelje da bi njihovi glasači bili motivisani da izađu u većem broju na birališta u Beogradu", rekao je Bursać.

"Naprednjaci" nisu srećni zbog rezultata

Smatra da "naprednjaci" nisu srećni onim što su ostvarili na beogradskim izborima i da bi bili srećniji kada ne bi morali da traže partnera od koga će možda trpeti ucene ili kome će morati da pruža više ustupaka nego što su to planirali pred izbore.

AP/ Darko Vojinovic

 

"Socijalisti su ostvarili nadprosečan rezultat, koji je malo ko očekivao. Siguran sam da bi SNS bila srećnija kada ne bi morala da traži partnera od koga će možda morati da trpi ucene u Beogradu ili kome će morati da pruža više ustupaka nego što su to planirali pred izbore. Pitanje legitimiteta se koristi kao retoričko opravdanje za najavu ili čak, ja bih rekao, blefiranje vanrednim izborima u Beogradu", rekao je on.

Dodaje da se legitimitet beogradske skupštine ne dovodi u pitanje jer je 920.000 građana izašlo na izbore i sedam lista ušlo je u gradski parlament.

Upitan zbog čega onda opozicija insistira na ponavljanju izbora on je rekao da taj zahtev ne dolazi od kompletne opozicije, već samo od jednog dela.

"Nisam siguran da opozicija može da ponovi čak ovaj loš rezultat. Mi smo videli prethodne dve nedelje i sa odlaskom Dragana Đilasa na sastanak kod Aleksandra Vučića da je to razočaralo i njihove koalicione partnere, a ja sam siguran i demotivisalo veliki broj birača. SNS ima ogromne resurse u Beogradu u materijalno i u medijskom smislu, te može da ih fokusira samo na Beograd, a ne kao što smo videli 3. aprila na celu zemlju jer su im predsednički izbori i pobeda u prvom krugu bili primarni cilj. Zbog toga je insistiranje na novim izborima pomalo nelogično. Nisam suguran da to dolazi iz cele opozicije, to je zahtev koji dolazi od jednog dela, praktično SSP-a, jednog dela jedne opozicione koalicije", naveo je on.

Dodaje da druge opozicione stranke nisu rade

ponavljanju izbora, ali da to neće niko direktno priznati jer time pokazuju slabost da ne žele na izbore, a svesni su da izborni rezultat od 3. aprila neće ponoviti i da izlaznost neće biti takva.

Šta opozicija može da očekuje

Dodaje da ponovljeni izbori na četiri biračka mesta govore šta opozicija može da očekuje od ponovljenih izbora u Beogradu, da je SNS na ta četiri biračka mesta ostvarila ubedljivu pobedu od 60-70 odsto.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Dve nedelje posle izbora su iskoristili da urade ono za šta imaju sredstava i resursa, da pročešljaju biračka mesta i izvedu sve svoje glasače na izbore. Opozicija, sa vrlo slabim resursima, nije ništa od toga radila. Rezultat je takav kakav jeste. To je pokazatelj šta će biti na ponovljenim izborima za šest meseci", pojasnio je Bursać.

Ističe da je vladajuća stranka najverovatnije osvojila još jedan mandat u Beogradu na uštrb ujedinjene opozicije, ali da treba sačekati još dva biačka mesta da se vidi konačan rezultat.

Na pitanje koga očekuje u koliciji sa naprednjacima na republičkom nivou on je rekao da naprednjaci imaju više opcija, da oni mogu sebi da priušte da pregovaraju sa svima i spuštaju cenu raznim akterima. 

"Tu je uvek SPS koji im je potreban za Beograd. Ne bi bilo prvi put da SPS menja svoj stav u kontekstu konflikta u Ukrajini i spoljnopolitičkom odnosu Srbije ka Rusiji. Takođe, SNS ima i manjine, tu je Savez vojvođanskim Mađara sa pet mandata, stranka pokojnog muftije Zukorlića sa tri mandata, LSV sa dva mandata. Tu se može napraviti većina. Problem im stvara Beograd, gde je broj opcija ograničen. Ograničen na SPS ili neku kombinatoriku sa nekim od opozicije što se u ovom slučaju čini dalekim", naveo je on.

Ukrajinska kriza i odnos prema Rusiji

Što se tiče ukrajinske krize i izjave pojedinih zapadnih ambasadoira da Srbija treba da ide u skladu sa evropskih integracija, on je rekao da očekuje lagano pomeranje ka usklađivanju sa EU u odnosu na Rusiju.

AP/ Darko Vojinovic

 

"Vlast će se truditi da to ne  bude naglo,  da ne bude šok, pokušaće da balansiraju. Nisam siguran koliko će uspeti u tome. Na ruku im ide činjenica da naš zakonodavni okvir dozvoljava velike rokove za formiranje vlade. Konačni rezultati će biti za desetak dana, nakon toga za mesec konsitituisanje skupštine, a onda za tri meseca formiranje vlade. Mi možda do kraja avgusta nećemo imati novu vladu, a to je nešto što SNS i Vučić u spoljnopolitičkim poziciranjima mogu da koriste da ne ulaze u aranžman sankcija prema Rusiji, već da čine samo ono što im omogućava tehnički mandat vlade", zaključio je on.

VIŠE O PONAVLJANJU BEOGRADSKIH IZBORA I REAKCIJAMA POJEDINIH OPOZICIONIH LIDERA U KOCKI MILOŠA MILIĆA: 

Euronews TV

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town