Izbori 2022

CRTA: Nepravilnosti uočene na referendumu su razlog za zabrinutost uoči izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2022

-

16:30

CRTA: Nepravilnosti uočene na referendumu su razlog za zabrinutost uoči izbora
CRTA: Nepravilnosti uočene na referendumu su razlog za zabrinutost uoči izbora - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Posmatračka misije Crte ocenila je danas da je glasanje na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa uglavnom proteklo u skladu sa zakonom, ali da su uočene nepravilnosti razlog za brigu pred predstojeće izbore.

U izveštaju o posmatranju referendumskog procesa navodi se da su teže povrede izbornih prava i procedura koje predstavljaju krivična dela, zabeležene na četiri odsto glasačkih mesta i da bacaju senku na referendum, ali da po obimu i intenzitetu, nepravilnosti nisu presudno uticale na ishod referenduma.

"Ozbiljnost i učestalost takvih neregularnosti i u prethodnim izbornim procesima, a posebno činjenica da posle njih nisu usledile reakcije nadležnih institucija, ilustracija su lošeg stanja izbornih uslova u Srbiji i razlog za zabrinutost pred predstojeće izbore", ocenila je Posmatračka misije Crte.

Navodi se da je referendum organizovan u kratkim rokovima, a raspisan je samo nekoliko dana po usvajanju izmena zakona o sprovođenju referenduma, što, ocenjuje Crta, nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

Posmatrači Crte ukazuju i na očiglednu nepripremljenost izborne administracije, pre svega glasačkih odbora i lokalnih potkomisija, da organizuju i sprovedu glasanje u kratkim rokovima i u uslovima pandemije.

"Zbog nekompletnih sastava glasačkih odbora, što je tokom dana glasanja zabeleženo na čak 30 odsto glasačkih mesta, nije mogla da se organizuje pravilima definisana podela posla na glasačkom mestu, te je neadekvatnim uslovima za sprovođenje glasanja ugrožen integritet procesa glasanja", saopšteno je.

Osim toga, kko se navodi, zabeleženo je u značajnom broju prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima, a bilo je i slučajeva zastrašivanja i pritiska na posmatrače.

"Na jednom od glasačkih mesta gde su uočene ozbiljne nepravilnosti, Posmatračka misija registrovala je i tzv. punjenje glasačke kutije, odnosno istovremeno ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju, čime je prekršeno pravilo 'jedan čovek, jedan glas'", stoji u saopštenju.

Dan glasanja je, kako se navodi, obeležila i vanredna odluka RIK da građani sa Kosova mogu da glasaju na 45 glasačkih mesta u centralnoj Srbiji. "Uvidom u rad izborne administracije, koje su imali Crtini posmatrači, Posmatračka misija ocenjuje da takvo rešenje nije obezbedilo glasačima sa Kosova jednakost u ostvarivanju biračkog prava, kao što je i ozbiljno kompromitovalo glasanje na tim glasačkim mestima", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town