Izbori 2022

Tenzije u redovima opozicije: Đilas "prebacio lopticu" Jeremiću i stavio ga u nezavidan položaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2022

-

22:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarni izbori biće raspisani 15. februara, a situacija na političkoj sceni se malo zakomplikovala. Vlada Srbije popušta ekološkim organizacijama i ispunjava sve zahteve iako su govorili da neće ustuknuti pred onima koji organizuju nelegalne blokade puteva.

Deo opozicije, s druge strane u potrazi za predsedničkim kandidatom podiže tenzije u svojim redovima. Stranka slobode i pravde predlaže Zdravka Ponoša, dojučerašnjeg potpredsednika Narodne stranke koji se sa te pozicije povukao u, ne baš dobrim odnosima sa Vukom Jeremićem.

I tako dva meseca pred izbore nismo ni sigurni kako će izgledati izborni listić.

U emisiji Euronews veče gostovali su Ivo Čolović, izvršni direktor CESID-a i Vuk Velebit, politikolog koji su komentarisali aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji i zaplet u opoziciji koji je nastao kada je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde predložio člana Narodne partije za predsedničkog kandidata, bez prethodnog dogovora sa njima. 

"To nije dobra poruka koja se šalje građanima. Jako je važno da se pošalje slika jedinstva. Umesto toga smo videli nešto sasvim suprotno i da je gospodin Đilas nesumnjivo hteo da se nametne kao lider opozicije i kao čovek od kojeg sve zavisi, te tako prebacio lopticu na Jeremićev teren i stavio ga u nezavidan položaj gde bi svaka odluka koju od donese bila poen za Đilasa", ističe Velebit.

Čolović ističe da ovakav potez opozicije de facto liči na preuzimanje incijative, pa čak i shvatanje da možda ne postoji bolji kandidat.

"Tu je i želja da se nametne drugoj političkoj partiji odakle je on izašao kao najbolje rešenje za predstojeću predsedničku trku", kaže on i dodaje da moramo sačekati da vidimo kako će se dalje odvijati situacija:

"Biće nezgodno da se dva meseca pred izbore naglo prekidaju koalicije, to bi onda ugrozilo parlamentarnu trku"

Velebit pak, smatra da je sasvim izvesno da će bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš biti predsednički kandidat, ali predviđa šta bi moglo biti ako do toga ne dođe.

"Uneli bi se novi sukobi u redove opozicije, a građanima bi se poslala poruka da opozicija dva meseca nema ili ne može da se dogovori oko kandidata. Možda je to vreme već i isteklo, pa je to bio jedan od razloga zbog kojih je Stranka slobode i pravde odlučila da ga predloži", kaže Velebit i dodaje da je jako važno što pre krenuti u kampanju kako bi se poboljšala vidljivost gospodina Ponoša.

Čolović se slaže da je "brendiranje" kandidata opozicije najvažnije budući da građani u Srbiji često ne prepoznaju ni same partije.

S kim će Srpska napredna stranka?

Čolović veruje da će SNS predložiti upravo aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića za svog kandidata jer je on jedina ličnost koja garantuje pobedu u prvom krugu.

"Što se tiče parlamentarnih izbora, tu postoji šansa da SNS i SPS ne uđu u koaliciju jer SPS ima sasvim pristojan rezultat, ali što se tiče Beograda su se pokazali kao partija koja je prepolovila broj svojih pristalica. Tako bi se došlo u rizik da SPS ostvari neki lošiji rezultat što bi uticalo na zbirni u koaliciji. S druge strane, logistike radi se može desiti da naprave koaliciju na sva tri nivoa", ističe on.

Euronews/Printscreen

 

Velebit takođe smatra da će presednički kandidat SNS-a biti upravo Aleksandar Vučić jer bi neki drugi kandidat mogao da izgubi na izborima.

"Ukoliko dobije ove izbore, možda će za naredne imati nameru da se vrati u Nemanjinu iako je to sada u nekoj daljoj budućnosti", kaže i dodaje da postoji mogućnost da onda Aleksandar Šapić nasledi poziciju predsednika stranke.

Da bi neko drugi mogao da bude predsednički kandidat SNS-a, kaže nije izvesno.

"Nema tu nikog koga bih mogao da izdvojim, a ko bi mogao biti prihvatljiv većinskom članstvu i simpatizerima SNS-a"

Slabosti vladajuće partije koji su "kec u rukavu" za opoziciju

Blokade puteva zbog Rio Tinta, pa konačno ukidanje prostornog plana za Jadar ispostavili su se kao određena slabost vladajuće partije, smatra Čolović.

"To je pokazalo da SNS i vladajuća koalicija imaju određena pitanja koja mogu biti kamen spoticanja u daljem radu i da mogu biti veći problem nego što su to u startu procenili. Međutim, imam utisak da je ta njihova izlazna strategija dala rezultate i ublažila posledice demonstracija", ističe on.

Euronews/Printscreen

 

Kaže da opozicija može da računa da će ovakvih problema biti i u budućnosti, kako bi se prilikom kreiranja kampanje upravo fokusirala na one koji mogu naštetiti SNS.

Velebit smatra da dve stvari pokazuju i slabost, ali i snagu vladajuće partije.

"Na dva primera ozbiljnih demonstracija u julu 2020. godine i ovih poslednjih oko Rio Tinta može da se vidi koliko je ova vlast krhka iznutra i koliko se zapravo oni plaše ozbiljnog izazivača i bunta građana", ističe i nastavlja - "Mislim da je Vučić svestan toga da podrška koju on ima nije većinski organska za razliku od podrške koju je, možda imao Slobodan Milošević i čini mi se da je mnogo nestabilnija nego što se predstavlja"

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Talk of the town