Izbori 2022

Opozicioni savez danas o kandidatu za predsednika: Na stolu šest imena - ko je još u igri osim Ponoša

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2022

-

13:43

Opozicioni savez danas o kandidatu za predsednika: Na stolu šest imena - ko je još u igri osim Ponoša
Opozicioni savez danas o kandidatu za predsednika: Na stolu šest imena - ko je još u igri osim Ponoša - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione partije okupljene u savez koji čine SSP, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, danas bi mogla da donese odluku o predsedničkom kanidatu.

Nakon niza informacija koje su otvorile pitanje neslaganja unutar saveza, a pre svega kada je reč o zajedničkom predsedničkom kandidatu, generalni sekretar NS Stefan Jovanović rekao je za Euronews Srbija da će danas biti održan zajednički sastanak na kome bi konačna odluka trebalo da bude doneta.

Naime, Glavni odbor Stranke slobode i pravde doneo je u subotu odluku da za predsedničkog kandidata predloži Zdravka Ponoša. Lider SSP Dragan Đilas naveo je da veruje da je Ponoš neko ko može da pobedi aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića. Sa druge strane, Narodna stranka, čiji je Ponoš zapravo član, za to je, kako su saopštili, saznala iz medija. 

Paralelno, lider Narodne stranke Vuk Jeremić isticao je u više navrata u prvi plan kandidaturu drugog predstavnika Narodne Stranke, Miroslava Aleksića. 

Iz Narodne stranke su naveli i da su, prema ranijem dogovoru, sprovedena istraživanja koja će strankama biti od značaja za izbor kandidata. Rezultati tih istraživanja za sada nisu zvanično obajavljena, ali su za Euronews Srbija u toj stranci naveli da su među ličnostima koja su se našle u istraživanju - Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Zdravko Ponoš, Boža Prelević i jos dve nestranačke ličnosti. Ukupno šest potencijalnih kandidata. O njima će se raspravljati i na današnjem koalicionom sastanku. 

"Mi ćemo danas imati koalicioni sastanak gde ćemo analizirati rezultate istraživanja. Između šest kandidata biramo najboljeg koji će biti kandidat za predsednika. Siguran sam da ćemo uspeti da očuvamo to jedinstvo i da predložimo zajedno najboljeg kandidata", naveo je Jovanović.

On je istakao da, ko god bude izabran, biće odličan kandidat. Osvrnuvši se na raniju najavu SSP-a i kandidaovanje Ponoša bez prethodnog dogovora unutar saveza, Jovanović navodi da je to deo unutarpartijskih odluka. 

"Objavu SSP-a o kandidatu nismo doživeli kao ponižavanje. Ti koraci koje je SSP preduzeo je deo njihovog viđenja ko treba da bude zajednički kandidat, ali smo se dogovorili da kandidat bude postignut konsenzusom", rekao je Jovanović za Euronews Srbija.

Euronews TV

Na navode o mogućem sporu unutar koalcije, reagovao je ranije i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je izjavio da je stav te stranke da bi kandidat opozicije za predsednika Srbije trebalo da bude ličnost koja je najpopularnija u istraživanjima javnog mnjenja, ali da je spremna i da sasluša drugačije argumente svojih koalicionih partnera.

On je, nakon navoda o kandidaturi Zdravka Ponoša istakao da nikada nije rekao da stranka koju vodi hoće da blokira bilo kog kandidata.

Jeremić je istakao da građani "neće imati razumevanja za bilo kakvu vrstu raskola i da bi bilo dobro da bude što manje jednostranih poteza u budućnosti", te da je Narodna stranka spremna na kompromis.

U međuvremenu, Skupština slobodne Srbije odlučila je da  povuče kandidaturu Bože Prelevića za predsednika Srbije.

Kako je saopšteno, "iako su ga građani odlično ocenili u nedavnom istraživanju, smisao i zadatak SsS jeste ujedinjenje opozicionih aktera, a ne zahtevanje funkcija".

Šta su rekle druge koalicione stranke?

Nakon objave SSP o kandidaturi Zdravka Ponoša, od nekoliko koalicionih partnera moglo čuti da za njih Ponoš "nije sporan". Ipak, saglasni su da će se o svim predlozima izjasniti nakon dogovora unutar koalicije.

Kako je za Euronews Srbija ranije rekla Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, odluke organa stranaka iz koalicije ne komentarišu za javnost, već o takvim temama razgovaraju direktno sa njima na sastancima. O predlogu da Ponoš bude predsednički kandidat, kako je rekla, DS će se izjasniti posle konsultacija i razgovora unutar stranke, a potom i razgovora sa svim partnerima u savezu.

"Predlog sa sednice rukovodstva SSP da Zdravko Ponoš bude naš zajednički kandidat na predsedničkim izborima shvatamo kao deo javne debate koja se vodi i unutar našeg saveza i u čitavoj opozicionoj javnosti. Sve organizacije unutar saveza su autonomne u svojoj odluci koga će predložiti za predsedničkog kandidata, a ko će na kraju biti naš zajednički kandidat - zajedno ćemo i odlučiti", istakla je Rakić.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Takođe, Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da podržava kandidaturu Zdravka Ponoša za predsednika Srbije. U saopštenju su iz ovog pokreta naveli da su članovi Političkog saveta Pokreta 23. decembra 2021. sugerisali Predsedništvu PSG da prihvati i prenese koalicionim partnerima predlog da zajednički predsednički kandidat bude general Zdravko Ponoš.

I Pokret za preokret (PZP) odlučio je da podrži kandidaturu generala Zdravka Ponoša za predsednika Srbije, a to će učiniti i Udruženi sindikati Srbije "Sloga", preneo je Fonet.

Komentari (0)

Talk of the town