Izbori 2022

SNS i SPS na izbore izlaze na odvojenim listama sa zajedničkim predsedničkim kandidatom, ukoliko Vučić bude kandidat

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

29/01/2022

-

08:17

SNS i SPS na izbore izlaze na odvojenim listama sa zajedničkim predsedničkim kandidatom, ukoliko Vučić bude kandidat
Tanjug/Miloš Milivojević, Euronews/Dragana Savić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Euronews/Dragana Savić

veličina teksta

Aa Aa

SNS i SPS će na izbore izaći na odvojenim slistama, saopštio je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, nakon današnjeg susreta s predstavnicima socijalista.

"Pre svega smo razgovarali o strateškoj saradnji. Uskoro će biti skoro 10 godina kako sarađujemo, mislim da smo mnogo toga dobrog ostavili narodu i zemlji. Posle izbora ako nam građani ukažu poverenje da nastavimo da raidmo zajedno na nivou Republike, Vlade, Beograda Doneli smo odluku da izađemo sa posebnim listama, jer će to privući više birača", naveo je Vučić.

Predsednik SPS Ivica Dačić je rekao da će dve stranke imati zajedničkog predsedničkog kandidata ukoliko se Vučić kandiduje.

"Što se nas tiče, ako je Aleksandar Vučić kandidat za predsednka Srbije, u tom slučaju on je naš zajednički predsednički kandidat. Ukoliko on to želi jer formalno nije doneta da odluka. Stav bi se drastično promenio ako on to ne prihvati jer bi naša odluka možda bila drugačija ako bi to bio drugi kandidat", rekao je Dačić.

Vučić je naglasio da će o predsedničkom kandidatu odlučiti SNS, ali da će pre toga imati još jedan sastanak sa SPS.

"Što se tiče izbora predsedničkog kandidata zahvalio sam se na lepim recima prijateljima iz SPS, ali mislim da je fer da prvo o tome odluce ljudi u SNS. Zatim ćemo imati još jedan sastanak sa partnerima iz SPS i onda doneti konacnu odluku ko će biti predsednicki kandidat", rekao je Vučić  odgovarajući na pitanje da li na današnjem sastanku odgovori potvrdno na insistiranje SPS da e podrzati samo njega kao predsednickog kandidata.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom SPS, preneo novinarima, da je razgovarano pre svega o strateškoj saradnji.

Istakao je da što se SNS tiče saradnja sa SPS može biti nastavljena.

„Spremni smo i radiće naše komisije na stvaranju strateškog, programskog, planskog dokumenta koji ćemo zajedno potpisati“, najavio je on.

Sastanak čelnika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije o nastupu na predstojećim izborima održan je  danas u sedištu SNS.

Na čelu delegacija koje su danas razgovarale bili su su lideri stranaka Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Delegaciju SNS, pored predsednika Vučića, čine i funkcioneri stranke Ana Brnabić, Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Darko Glišić, Miloš Vučević, Goran Vesić, Vladimir Orlić, Nevena Ðurić, Biljana Pantić Pilja.

U sedište naprednjaka na Novom Beogradu, sa Dačićem su iz SPS stigli funkcioneri te partije Branko Ružić, Aleksandar Antić, Vladimir Zagrađanin, Dušan Bajatović, Slavica Ðukić Dejanović, Novica Tončev, Predrag Marković, Nikola Nikodijević.

Dačić je sinoć u emisiji Direktno s Minjom Miletić rekao da SPS sarađuje sa SNS već deset godina i da će ta saradnja biti nastavljena.

Kako je naveo, druga dogovorena stvar je da će SPS podržati Aleksandra Vučića kao predsednčkog kandidata, dok je odluka o tome kako nastupiti na izborima pitanje političke računice.

On je podsetio da SPS nikad nije nastupala u koaliciji na izborima.

"Moje je mišljenje da treba ići zajedno na sve, ali računice pokazuju drugačije. Naši birači su za odvojene liste, a za zajedničkog kandidata. Ako idemo odvojeno ja ću agitovati da se glasa za Vučića, ali moramo da imamo svoju kampanju i kandidata za gradonačelnika", rekao je Dačić sinoć za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Talk of the town