Izbori 2022

Otvaraju se karte u trci za Beograd - ko su četiri potencijalna kandidata za gradonačelnika, a šta je i dalje neizvesno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2022

-

18:01

Otvaraju se karte u trci za Beograd - ko su četiri potencijalna kandidata za gradonačelnika, a šta je i dalje neizvesno
Otvaraju se karte u trci za Beograd - ko su četiri potencijalna kandidata za gradonačelnika, a šta je i dalje neizvesno - Copyright AP/Darko Vojinović, Tanjug/Sava Radovanoivć, Dragan Kujundžić, Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Najava Aleksandra Šapića da će biti nosilac liste Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Beogradu u aprilu otvorila je prve karte kada je reč o trci za vlast u prestonici. Već sutradan, deo opozicije doneo je odluku da za kandidata za gradonačelnika predloži bivšeg diplomatu i profesora Vladetu Jankovića, koji je još formalno nije prihvatio. Iako je do glasanja ostalo tek nešto više od dva meseca, ko bi sve mogao da bude u igri i dalje je nepoznanica.

Osim Šapića i Jankovića, koji će, prema najavama, biti nosioci lista, poznato je da su kandidaturu još istakli iz koalicije NADA, čiji će kandidat biti novi predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije Vojislav Mihailović. I dok se u javnosti pominju još neka potencijalna imena, u nekim strankama ističu da će konačne odluke u vezi sa beogradskim izborima da budu donete tek naredne nedelje. Ipak, među opozicionim liderima i dalje ima onih koji institiraju na tome da se stranke dogovore.

Gradonačelnik Beograda se, da podsetimo, ne bira neposredno na izborima. Njega biraju odbornici gradske skupštine većinom glasova. Odbornici će, naime, biti iz stranke koja prethodno osvoji većinu glasova na izborima. Ipak, često je sam nosilac gradske liste upravo i prvi izbor te stranke za gradonačelnika i ličnost koja je u fokusu kampanje.

Aleksandar Šapić

Potpredsedik Glavnog odbora SNS i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić potvrdio je pre nekoliko dana za Euronews Srbija da će upravo on biti nosilac izborne liste te stranke za Beograd i kandidat za gradonačelnika. To je, kako je rekao, bio predlog predsednika Aleksandra Vučića, a sada bi on trebalo da prođe i potvrdu Glavnog odbora.

"Kandidat formalno ne postoji, to je ukinuto pre 15 godina. Ja sam pre za to, ako treba i da se glasa za sve liste, jedna za gradonačelnika jedna za članove parlamenta, ali je nekako uvek nepisano pravilo da onaj ko je prvi na listi slovi za prvog kandidata za gradonačelnika", rekao je Šapić.

Podsetimo, nekadašnji sportista i jedan od najboljih srpskih vaterpolista, ušao je u politiku 2009. godine, kada je postao pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Na toj funkciji ostao je do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd 2012. godine. 

Nakon što je napustio Demokratsku stranku 2014. godine, Šapić je osnovao udruženje "Za naš grad", kao i Humanitarnu fondaciju "Budi human". U julu 2018. godine osnovao je Srpski patriotski savez - SPAS i izabran je za predsednika te političke organizacije.

Krajem maja prošle godine, Glavni odbor SNS odobrio je jednoglasno da SPAS pristupi toj stranci, a Šapić je ubrzo odabran za potpredsednika GO SNS, te je u novembru izbrasan i za potpredsednika vladajuće stranke.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Šapićevo prvo mesto na izbornoj listi za Beograd, odnosno kandidatura za gradonačelnika, za analitičare nije iznenađenje.

"Od kada je svoju političku organizaciju priključio SNS-u, bilo je očekivano da Aleksandar Šapić predvodi listu ove političke opcije na beogradskim izborima. Njegov raniji rejting i popularnost koju je stekao kao predesednik opštine Novi Beograd su mu davali za pravo da preuzme vođenje SNS na nivou grada", rekao je ranije za Euronews Srbija izvršni direktor CESID-a Ivo Čolović.

Takođe, veruje da trenutni rejting Šapića u Beogradu, kao i iskustvo u vođenju opštine mogu biti "dobar zamajac u borbi za glasove i da mu omogući početnu prednost u izbornoj trci".

Vladeta Janković

Samo dan nakon što je Šapić izašao sa potvrdom da će biti nosilac liste, čelnici koalicije Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana i pokreta koji su s njima u savezu načelno su se dogovorili da bivši diplomata i profesor Vladeta Janković bude prvi na njihovoj listi za Beograd, a ujedno i kandidat za gradonačelnika.

Janković je bio jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije i njen dugogodišnji potredsednik. Takođe, u vladi Vojislava Koštunice, bio je njegov savetnik za spoljnu politiku, a u periodu od 2008. do 2012. godine bio je ambasador Srbije u Vatikanu. Nakon što je Koštunica 2014. godine napustio stranku i Janković je izašao iz DSS.

Na odluku opozicionog saveza, Janković je rekao rekao da ga još uvek niko nije pozvao i zvanično mu ponudio kandidaturu za gradonačelnika. Na pitanje "Blica" hoće li tu ponudu, ukoliko stigne, prihvatiti, Janković odgovara:"Otom-potom". On je ranije izjavio da je spreman da se nađe na poslaničkoj listi opozicije za predstojeće izbore, a da bi o kandidaturi za gradonačelnika Beograda morao dobro da razmisli.

EPA/SASA STANKOVIC

 

Kako je rekao Čolović, odgovor opozicije je očekivana reakcija posle naznake Šapićeve kandidature. 

"Brza reakcija opozicije je donekle razumljiva jer je vremena za kampanju sve manje. Izbor Jankovića predstavlja način da se pomire interesi različitih političkih interesa u okviru ove opozicione koalicije kroz promovisanja kandidata koji će biti prepoznatljiv i prihvaćen za veći deo glasačkog tela na koje ciljaju", naveo je Čolović.

Dobrica Veselinović

Kao jedno od imena koje se od nedavno pominje kao potencijalni kandidat za gradonačelnika, tu je i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd. Ovaj pokret nalazi se u okviru nedavno formirane koalicije "Moramo", koju čine i Otvorena građanska platforma akcija, na čelu sa Nebojšom Zelenovićem, te Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute.

Veselinović je, podsetimo, široj javnosti postao poznat upravo kao jedan od osnivača pokreta Ne davimo Beograd, koji je ktitikovao tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i projekat "Beograd na vodi". Pokret Ne davimo Beograd organizovao je brojne proteste u glavnom gradu.

Medija Centar Beograd

 

Koalicija "Moramo" će, kako je najavio Veselinović, 5. febuara doneti konačnu odluku, a na navode da će upravo Veselinović biti nosilac beogradske liste, on je rekao da bi mu "bila čast da stoji ispred jedne liste na kojoj su stručnjaci i ljudi koji mogu da utiču na rešavanje problema".

Vojislav Mihailović

Svog kandidata za gradonačelnika istakli su iz koalicije NADA i reč je o novom predsedniku POKS-a Vojislavu Mihailoviću. Podsetimo, osim POKS-a, okosnicu koalicije čini i Demokratska stranka Srbije, a njen lider Miloš Jovanović najavio je predsedničku kandidaturu.

Mihailović je u politiku ušao još devedesetih godina kao član Srpskog pokreta obnove, a početkom 2022. deo rukovodstva POKS, koji ne priznaje Žiku Gojkovića za predsednika stranke, saopštio je da je za predsednika izabran Mihailović.

Šta je sa ostalim strankama?

Da li će još neko biti u trci za gradonačelnika zasad je neizvesno. Podsetimo, kada je reč o Socijalističkoj partiji Srbije, iako je ranije najavljeno da će ta stranka na izbore izaći u koaliciji sa SNS, nakon održanih sastanaka odlučeno je da će dve stranke na izbore izaći odvojeno, ali da će nastaviti da rade zajedno posle izbora i u Vladi Srbije i na nivou Grada Beograda.Takođe dogovorena je i podrška predsedničkom kandidatu SNS, ukoliko to bude Aleksandar Vučić.
 
Jedna od opozicionih opcija je deo stranaka okupljen oko Socijaldemokratske stranke i Nove stranke. Za Euronews Srbija su iz SDS-a naveli da će o kandidatima i listama za izbore na svim nivoima biti reči u narednim danima. Aris Movsesijan iz Nove stranke, sa druge strane, i dalje insisitra na dogovoru stranaka. Govoreći o kandidatu za gradonačelnika odnosno nosioca liste on ističe da bi to trebalo da bude zvučno ime.

Kada je reč o koaliciji okupljenoj oko Dveri, lider te stranke Boško Obradović krenuo je u kampanju kao kandidat za predsednika, dok je za izbore u Beogradu nedavno rekao da je moguće napraviti dogovor za lokalne izbore u Beogradu sa delom opozicije okupljenim oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke, sa kojima su Dveri činile Savez za Srbiju, ali i da je neophodna "zajednička odbrana izbornih rezultata".

Komentari (0)

Talk of the town