Izbori 2022

Euronews Srbija saznaje: Vladeta Janković prihvatio predlog da bude kandidat za gradonačelnika Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2022

-

18:02

Euronews Srbija saznaje: Vladeta Janković prihvatio predlog da bude kandidat za gradonačelnika Beograda
Vladeta Janković - Copyright EPA/SASA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Bivši diplomata i profesor Vladeta Janković prihvatio je predlog koalicije Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana i pokreta koji su s njima u koaliaciji da bude prvi na njihovoj listi za Beograd, a ujedno i kandidat za gradonačelnika, saznaje Euronews Srbija.

Janković je pre nekoliko dana izjavio da je spreman da se nađe na poslaničkoj listi opozicije za predstojeće izbore, a da bi o kandidaturi za gradonačelnika Beograda morao dobro da razmisli.

Iako se poslednjih godina nije bavio aktivno politikom, Janković je dugi niz godina proveo u politici. Bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke, portparol DEPOS-a, a zatim i jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije. U dva mandata bio je poslanik DSS, potpredsednik te stranke, a iz DSS je izašao 2014. godine, pošto je Vojislav Koštunica to učinio pre njega.

Od 2001. do 2004. godine bio je ambasador u Londonu, a od 2008. do 2012. i ambasador u Vatikanu.

Šapić, Veselinović, Mihajlović

Prethodno je potpredsedik Glavnog odbora SNS i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić potvrdio za Euronews Srbija da će upravo on biti nosilac izborne liste te stranke za Beograd i kandidat za gradonačelnika. To je, kako je rekao, bio predlog predsednika Aleksandra Vučića, a sada bi on trebalo da prođe i potvrdu Glavnog odbora.

"Kandidat formalno ne postoji, to je ukinuto pre 15 godina. Ja sam pre za to, ako treba i da se glasa za sve liste, jedna za gradonačelnika jedna za članove parlamenta, ali je nekako uvek nepisano pravilo da onaj ko je prvi na listi slovi za prvog kandidata za gradonačelnika", rekao je Šapić.

Podsetimo, nekadašnji sportista i jedan od najboljih srpskih vaterpolista, ušao je u politiku 2009. godine, kada je postao pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Na toj funkciji ostao je do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd 2012. godine.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Kao jedno od imena koje se od nedavno pominje kao potencijalni kandidat za gradonačelnika, tu je i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd. Ovaj pokret nalazi se u okviru nedavno formirane koalicije "Moramo", koju čine i Otvorena građanska platforma akcija, na čelu sa Nebojšom Zelenovićem, te Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute.

Veselinović je, podsetimo, široj javnosti postao poznat upravo kao jedan od osnivača pokreta Ne davimo Beograd, koji je ktitikovao tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i projekat "Beograd na vodi". Pokret Ne davimo Beograd organizovao je brojne proteste u glavnom gradu.

Medija Centar Beograd

 

Koalicija "Moramo" će, kako je najavio Veselinović, 5. febuara doneti konačnu odluku, a na navode da će upravo Veselinović biti nosilac beogradske liste, on je rekao da bi mu "bila čast da stoji ispred jedne liste na kojoj su stručnjaci i ljudi koji mogu da utiču na rešavanje problema".

Svog kandidata za gradonačelnika istakli su iz koalicije NADA i reč je o novom predsedniku POKS-a Vojislavu Mihailoviću. Podsetimo, osim POKS-a, okosnicu koalicije čini i Demokratska stranka Srbije, a njen lider Miloš Jovanović najavio je predsedničku kandidaturu.

Mihailović je u politiku ušao još devedesetih godina kao član Srpskog pokreta obnove, a početkom 2022. deo rukovodstva POKS, koji ne priznaje Žiku Gojkovića za predsednika stranke, saopštio je da je za predsednika izabran Mihailović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town