Izbori 2022

Nestorović na izborima? Lekar sa kontroverznim stavovima mogao bi strankama da donese dodatne procente

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

04/02/2022

-

19:22

Nestorović na izborima? Lekar sa kontroverznim stavovima mogao bi strankama da donese dodatne procente
Tanjug/Tara Radovanovic - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Lekar Branimir Nestorović, dečiji pulmolog koji je u žižu javnosti dospeo kada je počela pandemija koronavirusa, nedavno je osnovao udruženje i poručio da neće prezati od ulaska u politiku i kandidature na izborima. Njegovo potencijalno angažovanje, iako i dalje pod znakom pitanja, moglo bi zapravo da privuče određeni broj birača, smatraju analitičari.

Nestorović je, podsetimo, krajem prošle godine predstavio svoje udruženje za zaštitu i unapređenje položaja dece "Vitezovi reda zmaja". Kako je tada rekao, na izborima bi mogao da odnese i 25 odsto glasova, a ova potencijalna kandidatura privukla je pažnju zbog mišljenja po kojima je Nestorović poznat.

U jeku predizbornog prestrojavanja i u trenucima dok je još nije izvesna kompletna slika ko će s kim na izbornu listu, u medijima se proširila informacija da bi Nestorović mogao da se nađe na listi Socijalističke partije Srbije, koja je posle pregovora odlučila da na parlamentarne i beogradske izbore izađe odvojeno od vladajuće Srpske napredne stranke.

Iako je i sam nedavno rekao da u politiku ne bi ulazio kao funkcioner bilo koje političke velike stranke, a lider SPS Ivica Dačić demantovao da je razgovarao sa "Vitezovima" i dalje se postavlja pitanje koje birače bi Nestorovićev ulazak u politiku mogao da privuče i kojoj stranci ili listi bi njegovo angažovanje moglo da donese dodatne procente.

Kakve rezultate bi Nestorović mogao da očekuje?

Iako procenat od 25 odsto, koji je nedavno sam licitirao, nije realan, mnogi analitičari smatraju da Nestorović "ne bi loše prošao na izborima" jer je stekao dosta veliku vidljivost od kad je počela pandemija. Dejan Bursać iz Instituta za političke studije za Euronews Srbija kaže da je Nestorović verovatno počeo da iskače u istraživanjima javnog mnjenja kao zanimljiv kandidat koji može da privuče određeni broj ljudi.

"Nestorović može da privuče pažnju i vidljivost, ne znamo u koliko glasova to može da se prevede jer on nema ni konkretnu partijsku strukturu, ni širi program ni slično, tako da je problematično licitirati sa takvim kandidatima", rekao je on.

Slično smatra i izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar koji je ranije za Euronews Srbija rekao da se ne može sa sigurnošću reći koliko bi glasova dobio, ali da je činjenica da je Nestorović stekao određenu popularnost u delu javnosti koji razume njegove "vrlo često populističke i neodgovorne stavove u pogledu vakcinacije i pandemije".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Nestorović je, podsetimo, kao stručnjak, bio član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, ali je zbog svojih kontroverzinih statova u vezi pandemije i virusa, ubrzo uklonjen iz sastava Kriznog štaba. On je već tada "pridobio" jedan deo javnosti koja je osporavala postojanje virusa, njegovu smrtnost i širenje u populaciji. 

Ostale su upamćene izjave pre uvođenja vanrednog stanja, da se radi o "smešnom virusu", te da žene mogu "slobodno da šopinguju u Italiji". Pojavom vakcine protiv kovida, Nestorović je postao poznat i kao lekar koji ima oprečan stav prema ovoj vakcini, te je zbog toga naišao na osude jednog dela i podršku drugog dela javnosti, onoj okrenutoj antivakcinalnim stavovima.

Koje bi to onda birače Nestorović mogao da privuče, Bursać kaže da bi tu moglo očekivati ljude koji su "antivakseri", odnosno oni koji ili odbijaju vakcinaciju ili ih "ekstremno nervira situacija sa koronom i mere".

Potencijalna saradnja sa SPS

Nedavna odluka SPS i SNS da na parlamentarne i lokalne izbore u Beogradu idu odvojeno otvorila je prostor da socijalisti predizborne koalicione partnere potraže na drugim mestima, a kako se nezvanično govorilo na stolu je bila saradnja sa osnivačem pokreta "Vitezovi reda zmajeva" Branimirom Nestorovićem, ali i "Zavetnicima".

Dačić je, međutim, demantovao da je razgovarao sa novoformiranim pokretom "Vitezovi reda zmaja". Kako je naglasio, "nikada nisu ni imali ideju za razgovore sa Vitezovima, niti su oni politička stranka".

Tanjug/Rade Prelić, Jadranka Ilić, Dragan Kujundžić

 

Ono što je zanimljivo jeste da je Nestorović svojevremeno gostujući u jednoj emisiji govorio o svom političkom angažmanu u prošlosti. Rekao je da je bio pripadnik Srpskog pokreta obnove, da je učestvovao u demonstracijama, te da je spadao u grupu ljudi koji su "mrzeli Slobodana Miloševića".

Nestorović je, govoreći za Mondo, istakao da ne razmišlja da se kandiduje za gradonačelnika, kao i da u politiku ne bi ulazio kao funkcioner bilo koje velike političke stranke. Kako je rekao, angažovao bi se u okviru manje organizacije, a na pitanje da li će se to desiti na izborima u aprilu, odogovorio je da to verovatno neće biti slučaj.

"Ukoliko se desi saradnja, SPS je "dobro nanjušio raspoloženje u javnosti. Dobro je nanjušio činjenicu da im treba neko ko će privući pažnju na SPS, treba im neko ko će malo da ih i rebrendira jer opet se često ponavlja ova priča - nećemo stara lica, nećemo stare političare, a SPS je u tom problemu jer mora da balansira oko svog biračkog tela", kaže Bursać. 

Ukoliko, međutim, to ne bude SPS, postoje neke stranke koje bi više bile orijentisane prema tom rešenju. 

"Činjenica je da su to više možda više stranke desnice i one stranke koje su više skeptične u neki sistem, naučna rešenja i slično", rekao je Bursać.

Njegovo potencijalno angažovanje moglo bi određenoj listi da donese neki procenat glasova, a uz to Nestorović bi bio još jedna nestračka ličnost koje su pred ove izbore bile posebno isticane kao opcija za predvođenje lista.

Komentari (1)

Josarian

04.02.2022 20:31

Nestorović nije kontraverzan. On jednostavno govori neistine. Ni jednu jedinu tačnu prognozu ni procenu izbeo nije! Ni jednu! A, ne dkida se sa medija. Ima li iko kome nije jasno koliko ova vlast fordira laž kao način komunikacije sa narodom.

Talk of the town