Izbori 2022

Raspisani lokalni izbori, građani na biralištima 3. aprila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

17:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april. On je izbore raspisao u Skupštini Srbije.

"Danas sam potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji", rekao je predsednik srpskog parlamenta.

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. On je ukazao da će, imajući u vidu da će uslediti odluka predsednika Srbije o raspuštanju parlamenta, i parlamentarni i lokalni izbori biti održani istog dana, a najavio je i da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, raspisati predsedničke izbore, koji će biti održani, takođe, 3.aprila.

"Svima želim uspešnu kampanju, da sve protekne u fer atmosferi i da se građani izjasne slobodno o tome kome će dati najveće poverenje", kazao je Dačić.

Dačić je podsetio da je od 3. avgusta 2020. do 14. februara skupština razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, od kojih je 241 bilo u redovnom postupku. Kako je napomenuo, u tom periodu je održano 67 sednica Narodne skupštine koja je zasedala 136 dana.

"Uspeli smo da donesemo nekoliko važnih akata za budućnost"

Kako je dodao, za vreme ovog mandata, "bez obzira na primedbe i sumnjičenja, skupština je uspela da donese nekoliko akata veoma važnih za budućnost, a jedan od njih je promena Ustava".

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

"Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa", rekao je Dačić.

Istakao je da su u ovom sazivu postignuti veoma značajni rezultati u međustranačkom dijalogu.

"Izbori se održavaju u veoma različitoj atmosferu u odnosu na prethodne. Doneto je više zakona koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, uspostavljeni su efikasni instrumenti kontrole izbora i izbornih rezultata. Dijalog je doneo pozitivne rezultate, svi će učestvovati na izborima i nadam se da neće više biti izgovora za loše rezultate u navodnim problemima loših uslova", kazao je Dačić.

Podsetio je i da je ovaj saziv parlamenta doneo Kodeks o ponašanju poslanika, što će, kaže, ostati u amanet, te da je gotovo ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primdbi evropskih institucija.

"Zahvaljujem svima koji su zajedno sa mnom radili ovih meseci, pošto je ovaj mandat bio kraći. Bila mi je čast da budem na mestu predsednika Skupštine Srbije", rekao je Dačić.

Dodao je i da raspuštanje skupštine nije u njegovoj nadležnosti, da će to učiniti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naime, lokalne izbore raspisuje predsednik Skupštine, a parlamentarne predsedik Republike Srbije.

"Želim uspešnu kampanju, a izborne radnje počinju nakon što odluke o raspisivanju izbora stupe na snagu, i republička i gradske, odnosno opštinske izborne komisije utvrde obrazac i proces, odnosno od večeras. Srećno", poželeo je Dačić učesnicima izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town