Izbori 2022

Šabić: Građanima da se omogući dodatna kontrola biračkog spiska

Komentari

Autor: Fonet

16/02/2022

-

12:10

Šabić: Građanima da se omogući dodatna kontrola biračkog spiska
Rodoljub Šabić - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da bi u odsustvu izbornih uslova koji se podrazumevaju za demokratske izbore, vlast trebalo da pokaže bar minimum odgovornosti preduzimanjem koraka podobnih za otklanjanje sumnji u manipulacije biračkim spiskom.

Podsećajući na javno iznete sumnje u fiktivno "naseljavanje" novim biračima pojedinih opština i gradova, Šabić je ocenio je da je nesporna obaveza vlasti da sumnje otklanja na odgovarajući način, umesto da diskvalifikuje i omalovažava one koji ih iznose.

On je ukazao da praktično ništa nije urađeno sa prioritetnom preporukom OEBS posle izbora 2020. o izlaganju biračkog spiska na uvid i kontrolu, dodavši da je, nezavisno od te preporuke, poznato da postoje objektivni razlozi zbog kojih bi vlast, makar i u poslednji čas, trebalo da izađe u susret nekim korektno artikulisanim predlozima civilnog sektora.

Prema njegovim rečima, molba Crte nadležnom ministarstvu da građanima omogući da unosom svog jedinstvenog matičnog broja i broja lične karte, mogu dobiti uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njihovoj kućnoj adresi i njihova imena i prezimena, bila bi u dobroj korelaciji sa pravima građana utvrđenim Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku.

Šabić je podsetio na odredbe tog zakona koje predviđaju da svaki građanin ima pravo da opštinskoj, odnosno gradskoj upravi podnese zahtev za promenu u biračkom spisku ako je u njega upisan neko ko nema biračko pravo. Do zaključenja biračkog spiska takav zahtev se podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, a od zaključenja biračkog spiska (15 dana pre izbora) ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

O zahtevu za promenu u biračkom spisku nadležna uprava ili ministarstvo dužni su da odluče u roku od 24 časa. Šabić je istakao da građani, nezavisno od vrlo verovatne nespremnosti vlasti da na pravi način odgovori na konstruktivne predloge, treba da pokažu spremnost da se, u granicama objektivnih mogućnosti, koriste tim pravima.

"Važno, dobro i korisno bi bilo da svako ko može da svoj lični doprinos sprečavanju manipulacija sa biračkim spiskovima i izigravanju izborne volje građana", istakao je Šabić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town