Izbori 2022

Obradović: Bez jakog sela nema ni jake države

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

15:30

Obradović: Bez jakog sela nema ni jake države
Obradović: Bez jakog sela nema ni jake države - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Dveri predstavio je danas projekat revitalizacije sela u Srbiji, a predsednik pokreta Boško Obradović ocenio da je to način zaustavljanja negativne migracije, demografije i "katastrofalne investicione politike".

Predstavljajući projekat u 3D modelu, Obradović je naveo da su njegovi ciljevi omogućavanje mladima da se rano osamostale i reše stambeno pitanje, unapređenje uslova stanovnicima sela da komfornije žive i imaju iste uslove i brigu države kao stanovnici gradova.

On je rekao da taj projekat podrazumeva maksimalno iskorišćavanje idealnih uslova za poljoprivredu - otvaranje novih radnih mesta, rasterećenje velikih gradskih centara i zaustavljanje rasta cena nekretnina, mogućnost povratka ljudi iz dijaspore u sela iz kojih su potekli i pomoć građanima koji žive u gradovima, a imaju zapuštena imanja da ih revitalizuju i stave u funkciju ruralnog turizma.

Govoreći o najvažnijim ciljevima i merama kako bi se razvila poljoprivredna proizvodnja u Srbiji, potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević je izdvojio 16 tačaka, među kojima su zaustavljanje nekontrolisanog uvoza poljoprivrednih proizvoda, garantovanje otkupa i minimalne otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, stimulisanje kupovine domaćih proizvoda.

Umesto subvencija stranim investitorima, potrebno je subvencionisati mlade bračne parove koji ostaju ili se vraćaju da žive na selu sa najmanje 10.000 evra po supružniku i sa još toliko za svako novorođeno dete, rekao je Jakovljević.

Jedan od ciljeva Dveri je i ukidanje akcize na dizel gorivo namenjeno poljoprivrednoj proizvodnji, stopiranje prodaje zemljišta strancima, iznos budžeta za poljoprivredu ne manji od 5% od ukupnog budžeta Srbije, kao i subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje po hektaru i reforma zdravstvenog i penzionog osiguranja poljoprivrednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town