Analize

Rasparčavanje na desnom spektru: Trzavice u bloku oko Dveri, POKS na izborima na dve liste, a u fokusu- obnova monarhije

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

18/02/2022

-

10:00

Rasparčavanje na desnom spektru: Trzavice u bloku oko Dveri, POKS na izborima na dve liste, a u fokusu- obnova monarhije
Rasparčavanje na desnom spektru: Trzavice u bloku oko Dveri, POKS na izborima na dve liste, a u fokusu- obnova monarhije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Jadranka Ilić, Zoran Žestić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Iako je do održavanja izbora u Srbiji ostalo mesec i po dana, a kampanja zvanično otpočela, predizborno prestrojavanje još nije potpuno završeno. Najnoviji koalicioni sporazum sklopljen je između Dveri i dela Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) predvođenog Žikom Gojkovićem, čime je proširen Patriotski blok. Ipak, raspoređivanje na desnici nije prošlo bez trzavica, pa i prvih odustajanja od saradnje, a čitav taj proces izbacio je u fokus cilj ovog bloka okupljenog oko Dveri - obnovu monarhije. 

Na konferenciji za novinare održanoj u sredu lider Dveri Boško Obradović i predsednik dela POKS Žika Gojković potpisali su koalicioni sporazum i najavili da će te dve političke organizacije zajedno nastupati na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima. Kandidat za predsednika biće upravo Obradović, a nosilac liste za Beograd, odnosno potencijalni gradonačelnik, Miloš Parandilović.

Iza ove novoostvarene saradnje, koja je ovenčana idejom obnove monarhije, stoji upravo raskol u stranci čiji je to i inače bio osnovni cilj - Pokreta obnove kraljevine Srbije. Tu stranku trenutno zapravo čine dve frakcije - na jednoj strani nalazi se Gojković, dok drugu, koja je u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, predvodi Vojislav Mihailović.

Na sve to, upravo je skretanje ka saradnji sa POKS-om, bila inicijalna kapisla da Državotvorni pokret Srbije koji predvodi Slobodan Samardžić istupi iz Patriotskog bloka okupljenog oko Dveri i to zbog neslaganja u vezi sa sklapanjem pomenute koalicije "imajući u vidu njegov "višesmislen politički profil". 

Sve što se dešava potvrđuje, kako je za Euronews Srbija ocenio izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, koliko je desnica u Srbiji fragmentirana. Sve bi, kako navodi, moglo da dovede do podele onog dela birača koji je ranije glasao za opciju koja nudi "obnovu monarhije". Na bolji rezultat, kako kaže, moći će da računa ona koalicija koja ponudi nešto drugačije.

POKS na dve liste

Na izborima održanim 2020. godine Pokret obnove kraljevine Srbije napravio je iznenađenje osvojivši 2,67 odsto glasova, što je bilo nadomak prelaska cenzusa. Na konačnoj listi rezultata, ova stranka, iako bez prolaza u skupštinu, našla se na visokom četvrtom mestu.

Međutim, uoči početka kampanje, u POKS je došlo do sukoba dve strane, a stranka se podelila na dve frakcije. Paradoksalno, obe će izaći na ove izbore - jedna na listi sa DSS, druga sa Dveri.

"Na jednoj listi će biti jedan deo sa DSS, na drugoj listi će biti drugi deo stranke sa Dveri i obe te liste imaju jednu zajedničku stvar, spajaju se stranke koje su bile stranke koje su do nekog trenutka zagovarale republikansko uređenje sa strankama koje su zagovarale uvođenje monarhije, što su neke vrste krupnih programskih razlika", rekao je Klačar.

Kako međutim tvrdi Vojislav Mihailović, inače lider onog dela POKS koji je u koaliciji sa DSS, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu još nije izmenilo podatke o novom zastupniku POKS, čime se onemogućava POKS da izađe ne izbore.

Pokret obnove kraljevine Srbije

 

Mihailović je rekao da je očigledno da vlast "ima miljenika", misleći na Gojkovića, jer mu je omogućila da i dalje ne bude izbrisan iz registra zastupnika stranke, odnosno da "manipuliše i zloupotrebljava njeno ime na budućim izborima".

"Zbog toga će POKS iskoristiti sva pravna sredstva da Gojkovićeva izborna lista koja je danas ušla u koaliciju s Dverima, ne bude prihvaćena, jer dok traje upravni spor, na glasačkom listiću se ne može koristiti ime stranke koja je u sporu", naveo je Mihailović.

Kako objašnjava Klačar, te odluke u ministarstvu ne idu tako brzo, ipak, dodaje da su male šanse da će nekome na takav način da bude zabranjeno da učestvuje na izborima.

"Možda će morati da se vodi računa kako će biti nazivane izborne liste. Pravni epilog, ko je pravni zastupnik, to će se ja mislim znati posle izbore", rekao je on.

Obnova monarhije u fokusu

I dok u POKS traju podele, tema obnove monarhije postala je sada jedno od najvažnijih pitanja na dva koloseka. Više nego ikada ranije u kampanji, ova ideja postala je izražena, a činjenica je i da ona privlači određeni broj birača.

Kako je za Euronews Srbija objasnio lider Dveri Boško Obradović, tema povratka Srbije u red evropskih kraljevina, gde joj pravo mesto, jeste tema koju srpski narod očekuje, a "celokupna politička elita duguje kako bismo konačno raskinuli sa komunizmom".

"Mi smo tu da učinimo taj prvi korak: da joj vratimo status legitimne teme i postavimo u središte parlamentarne debate u budućem sazivu Narodne skupštine. To je uslov za početak promene sistema za koji se zalažemo. Naš program je fokusiran na stvarne životne probleme građana Srbije, mi imamo rešenja za podršku porodicama, mladim privrednicima i uvođenje sistema pravde koja nam svima nedostaje, u svim segmentima, ali nam za sve to treba institucionalni garant iznad dnevne politike i stranačkih interesa, a to može biti samo Kruna. Moj cilj je da budem poslednji predsednik Srbije i da potom na izborima biramo predsednika Vlade Kraljevine Srbije", navodi Obradović.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ideja uvođenja monarhije je tema koja je zanimljiva za jedan vrlo uzak krug birača, kaže Klačar.

"To su pokazali prethodni izbori 2020. godine kada je POKS bio relativno blizu cenzusa i to pokazuju istraživanja javnog mnjenja, gde se vidi da neke stranke koje se na neki način zalažu za uvođenje monarhije imaju određenu vrstu podrške. Ta podrška je mala, ali je ta podrška uvek bila na nivou ovog smanjenog cenzusa, to je ideja koja je zanimljiva jednoj veoma uskoj grupi birača", navodi on.

Kako kaže, uvođenje monarhije je tema koja je drugačija od ostalih, odnosno nešto sa čime neće "mahati" svi u kampanji i to je zapravo i bila prednost POKS.

"Ono što sada ostaje veliko pitanje za te dve koalicije jeste što će se prvi put u kampanji pojaviti dve koalicije koje zagovraju uvođenje monarhije i tu će vrlo verovatno doći do podele tog jednog malog dela birača. Na bolji rezultat će moći da računa ona koalicija koja bude ponudila nešto drugačije u onom delu programa koji se ne bude odnosio na uvođenje monarhije", kaže on.

Prve trzavice u bloku

Odmah pošto je sklopljena nova koalicija, Predsedništvo i Izvršni odbor Državotvornog pokreta Srbije doneli su odluku o istupanju iz Patriotskog bloka okupljenog oko Dveri, saopštio je Slobodan Samardžić.

Kako se navodi, odluka je doneta zbog neslaganja sa odlukom Dveri da stupi u koaliciju sa Pokretom za obnovu Kraljevine Srbije, imajući u vidu njegov "višesmislen politički profil".

Državotvorni pokret je naveo da će o daljem političkom delovanju na predstojećim izborima i borbi protiv režima Aleksandra Vučića obavestiti građane, uz obavezu da u toj borbi ni sa čim ne dovedu u pitanje svoja politička načela, oličena u slobodi, demokratiji, vladavini prava, teritorijalnoj celovitosti i veri u Srbiju. 

Komentarišući ovu odluku, Obradović za Euronews Srbija kaže da su Dveri uvek poštovale Samardžića i da se tu ništa neće promeniti.

"Mi smo stari prijatelji i saborci, i uvek ćemo to biti u odbrani srpskih nacionalnih interesa, a pre svega u očuvanju KiM u sastavu Srbije. Vrednosni osnov naše saradnje jači je od svakog političkog trenutka", rekao je on.

Šta nam zapravo ova situacija govorio o situaciji i na desnom političkom spektru, Klačar kaže da je on veoma fragmentiran i da to "nije od juče".

"Ta vrsta sukoba, razmimolilaženja i fragentacije traje godinama i veoma su male šanse da dođe do ukrupnjavanja na ovim izborima, ja bih rekao da dugoročno gledano ta saradnja između desničarskih stranaka će biti veoma otežana i kada pogledate potencijalni broj desničarskih lista, njih će biti sasvim sigurno nekoliko i da će to biti jedan od razloga što će desničarske stranke verovatno napraviti lošiji rezultat", rekao je Klačar.

Komentari (0)

Talk of the town