Analize

Prikupljanje potpisa i predaja lista za parlamentarne izbore: Analitičari očekuju intenzivnu kampanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2022

-

16:58

Prikupljanje potpisa i predaja lista za parlamentarne izbore: Analitičari očekuju intenzivnu kampanju
Prikupljanje potpisa i predaja lista za parlamentarne izbore: Analitičari očekuju intenzivnu kampanju - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, profimedia, Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Političke stranke počele su prikupljanje potpisa podrške za izborne liste čime je zvanično i počela kampanja za parlamentarne i lokalne izbore 3.aprila. Republička izborna komisija sinoć je utvrdila da su stečeni svi uslovi da počnu izborne radnje, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine. 

Kampanja za parlamentarne izbore trajaće 45 dana, dok bi početkom marta trebalo da budu raspisani i predsednički izbori, a svoju listu Srpska napredna stranka je već predala.

Između dva izborna ciklusa promenila su se izborna pravila, pošto je u Skupštini Srbije pre njenog raspuštanja usvojen set novih izbornih zakona. Analitičari za Euronews Srbija ocenjuju da je očigledno da je pred nama dinamična izborna kampanja, a osim što će njome dominirati socioekonomska pitanja i pitanja borbe protiv korupcije, sve više se u fokus stavlja i pitanje ekologije.

Kako teče skupljanje potpisa

Srpska napredna stranka prva je uspela da skupi potpise za svoju izbornu listu. Prvi na njoj, u pratnji premijerke, Republičkoj izbornoj komisiji predali su više od 55.000 potpisa. 

"Prihvatila sam ponudu da budem prva na listi, zbog svega onoga sto je u prethodnom periodu posebno poslednjih sedam godina urađeno ne samo u zdravstvu već i u celoj Srbiji i želim da se taj trend nastavi", rekla je doktorka Danica Grujičić.

Liste je predala i koalicija SPS - JS.

U prikupljanje potpisa krenule su i druge stranke, čak i one koje su 2020. bojkotovale izbore. Ispred prostorija gde koalicija Moramo traži podršku građana za svoju izbornu listu formirao se red ljudi koji žele da Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i stranka Zajedno za Srbiju što pre predaju svoju izbornu listu.

 

 

 

"Teme kao što su pitanje zagađenja, kao što je pitanje decentralizacije zdravstva i obrazovanja i pravca u kojima se naša zemlja, gradovi i sela razvijaju isto nešto sto može da se poveže od Beograda, Bajine Bašte, Surdulice, Subotice, Stare planine i bilo kog drugog grada u Srbiji i da nas to sve povezuje", kaže Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Građani su se okupili i ispred prostorija novoformirane opozicione koalicije Ujedinjena Srbija koju predvodi Marinika Tepić. Njihovi najvatreniji aktivisti bili su među prvim potpisnicima izborne liste.

Vladajući socijalisti nadaju se da će zauzeti drugu poziciju na glasačkom listiću i najavljuju da bi već večeras mogli da predaju svoju izbornu listu jer širom Srbije skupljaju potpise.

"Raduje me da postoji entuzijazam i ovako je širom Srbije. Ovo je jedna dobra uvertira i dobar pokazatelj našeg dobrog rezultata", rekao je Ivica Dačić.

Rok za predaju izbornih lista je dve nedelje pre održavanja izbora pa pojedine partije i dalje razmatraju kako će na njih izaći. Dok su Suverenisti predstavili svoju koaliciju u kojoj su Dosta je bilo, Zdrava Srbija i Živim za Srbiju, lider pokreta Dveri Boško Obradović sklapa nove saveze. U njegov patriotski blok ušao je i otcepljeni deo POKS na čelu sa Žikom Gojkovićem

"Mi smo ovim udruživanjem odgovorili na poziv intelektualaca na čelu sa Milošem Kovićem koji su pozvali sve nas koji smo na referendumu bili protiv promena Ustava Srbije da na izbore izađemo na zajednickoj izbornoj listi", rekao je Boško Obradović.

Strankama je potrebno 10.000 a političkim organizacijama nacionalnih manjina 5.000 potpisa da bi RIK mogao da potvrdi njihovu izbornu listu.

"Kampanja će biti intenzivna"

Iako se izborni sistem nije menjao, određeni okvir je izmenjen novim zakonima koji su usvojeni, a kako za Euronews Srbija kaže Vujo Ilić, politikolog i savetnik u organizaciji CRTA, reč je o velikom obimu manjih promena. 

"Ključna stvar koja se razlikuje je novi nivo izborne administracije. Dosad izbore je sprovodila Republička izborna komisija, a na samim biračkim mestima birački odbori, sada se uvodi jedan novi nivo, lokalne izborne komisije, to možda na prvi pogled deluje manje značajno, ali zapravo za poslednice ima značaj i za liste i birače, jer će liste nominovati ljude koji će sprovoditi izbore u svim tim lokalnim komisijama", rekao je Ilić.

Euronews TV

Kako dodaje, učesnici izbora će imati predstavnike u biračkim odborima i komisijama, a drugi način na koji se kontrolišu izbori jeste nezavisno građansko posmatranje.

On dodaje da će kampanja biti dosta intenzivnija nego 2020. iz više razloga.

"Sa jedne strane za vlast je ovo kampanja kontinuteta, vlast je ušla u neku vrstu kampanje 2019. kampanjom Budućnost Srbije i ona nikada ni ne staje. Sa druge strane opozicione liste ciljaće na tamne strane th stvari na koje se vlast ponosi - korupcija, ekološki problemi...", rekao je on.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da kampanja biti intenzivna i da će u njoj akteri davati različite fokuse i imati različite pristupe.

"Mislim da će primarna pitanja sa stanovišta vlasti biti polaganje računa za sve ono što je urađeno u različitim oblastima, od ekonomije, preko infrastrukture, do i nekih državnih pitanja koja će uvek biti izazov. Opozicija će ići vrlo oštro sa kritikama vlasti, pogotovo onaj deo stranaka koji je bojkotovao izbore, ovaj drugi desni deo stranaka će potencirati državna i nacionalna, odnosno takozvana identitetska pitanja i imaćete tu zeleno levu koalciju koja će nastaviti da kapitalizuje prisustvo te ekološke teme u poslednjih meseci u našoj javnosti", rekao je Stanković.

Ekološka pitanja

Kako se čini, više nego ikada pre, u ovoj kampanji će se govoriti o ekološkim pitanjima, temi koja je posebno prisutna u javnosti proteklih nekoliko meseci. Ilić kaže da će zeleno-leva koalicija svakako potencirati pitanja ekologije, ali da će to činiti i druge stranke, pa će vlast zbog toga morati da ponudi odgovore.

I Stanković kaže da je to novi momenat kada se uporede prethodne kampanje, ali upravo to ne znači i da će biti široko prihvaćeno.

Euronews TV

"Sve stranke će pronaći odgovor na to pitanje, neće vlast sedeti skrštenih ruku i slušati kritike. U Srbiji je ekološka priča stara nekoliko meseci u onom pravom smislu te reči, u Nemačkoj je to staro mnogo više nego kod nas. To neće biti dominantna tema u Srbiji, domimantne će biti dve teme, jedna će biti iz socioekonomske sfere, zapošljavanje, i druga tema korupcija i sistemska borba protiv nje. Tu su uvek regionalne teme, pitnje Kosova...", rekao je Stanković.

Kada je reč o protestima koji se i dalje organizuju, Stanković smatra da je reč o skretanju pažnje, da su oni ispunili svoju svrhu i da su danas oni prečica da bi se pričalo o toj temi.

Inače, strankama opozicije građanske orijentacije predložen je tekst pod nazivom Sporazum za odgovornost, kojim se reguliše njihov odnos i način nastupanja tokom predizborne kampanje, a potpisivanje je predviđeno za sutra.  Predsednica Upravnog odbora za demokratski dijalog i jedna od inicijatorki apela, Tamara Tripić za Euronews Srbija kaže da je Sporazum sastavljen od tačaka koje predstavljaju minimum oko kog bi opozicione stranke morale da se dogovore.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town