Izbori 2022

Jovanović predstavio program: Sa EU samo korisna saradnja i ništa više od toga

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2022

-

21:19

Jovanović predstavio program: Sa EU samo korisna saradnja i ništa više od toga
Jovanović predstavio program: Sa EU samo korisna saradnja i ništa više od toga - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Moj predsednički program je veoma jasan i u spoljnoj politici podrazumeva definisan odnos sa EU, gde naše članstvo u EU uopšte nije tema, već saradnja koja treba da bude što plodonosnija i na obostranu korist, ali ništa više od toga, rekao je kandidat za predsednika Srbije ispred Srpske koalicije NADA Miloš Jovanović.


Svoj predsednički program Jovanović je predstavio večeras i istakao da bi Srbija trebalo da zadrži vojnu neutralnost.

"To je u skladu sa našim nacionalnim interesom i doprinosi građenju naše spoljnopolitičke pozicije kao zemlje koja predstavlja Istok na Zapadu a Zapad na Istoku", rekao je on za Tanjug.

Što se tiče regiona, naveo je da je i tu njegov stav veoma jasan, a znači da Srbija mora, to joj je naglašava i dužnost kao potpisnika i garanta Dejtonskog sporazuma, da čuva Republiku Srpsku i da se bori za interese srpskog naroda u regionu.

"Kada je reč o Kosovu i Metohiji, kao unutrašnjem pitanju Srbije koje je internacionalizovano i tu je stvar potpuno jasna - pregovore valja nastaviti ali isključivo u okvirima Ustava Srbije i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Jovanović i dodao da je to neophodno raditi uz ozbiljnu strategiju čiji je cilj reintegracija južne pokrajine u puni ustavno-pravni poredak Srbije

Prema njegovim rečima u Srbiji je potrebno ukinuti partijsku državu, jer kako je rekao, ne može partijska knjižica biti najvažniji dokument koji jednima omogućava bolji život za njih i njihovu decu, preko reda i bez zasluga, a druge da ostavi pokraj puta.

"Mnogo je lažnih diploma i lopovluka uopšte, protiv čega moramo da se borimo. Moramo da donesemo izmene i dopune zakona o poreklu imovine i da u krivičnom zakoniku pooštrimo kazne za sva dela sa koruptivnim elementom", rekao je Jovanović.

Naglasio je da je neophodno preduzeti čitav niz mera koje se tiču decentralizacije u poljoprivredi, reindustrijalizacije, sa posebnim naglaskom na namensku industriju.

"Sve to ćemo raditi, ali podvlačim predsednička funkcija se ogleda u tome da daje impuls za sprovođenje takve politike i da zacrta pravac kuda Srbija treba da ide i to ću da radim", naglasio je Jovanović.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović večeras je tokom predstavljanja programa predsedničkog kandidata Jovanovića, istakao da je za kratko vreme kampanje Miloš Jovanović uspeo da postane svojevrsni simbol normalne, uljudne demokratske i obrazovane Srbije, i da je on čovek koji sabira i miri, a ne svađa i ne razdvaja ljude.

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević je naglasio da se rešenja za sva iskušenja i probleme pred kojima se nalazi Srbija nalaze u Beogradu, a ne ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Berlinu ni Parizu.

"Predsednik Srbije mora da bude čvrst i nepokobljiv i hrabar da se odupe svim pritiscima koji dolaze izvan granica naše zemlje i traže da se odreknemo Kosova i Republike Srpske ili da Rusiji uvedemo sankcije", rekao je Ristivojević i dodao je Miloš Jovanović takav kandidat.

Koaliciju NADA, čiji je Jovanović predsednički kandidat, čine Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i 25 udruženja građana.
 

Preporuka za vas

Komentari (9)

milan

13.03.2022 22:28

Са ЕУ, само здраво за здраво

Macak

13.03.2022 23:08

Treba napraviti neku normalnu distancu sa EU... Ne kazem da ne treba saradjivati, ali opet je pametno ovo sto Milos kaze

Macak

13.03.2022 23:44

Sa EU samo ekonomija i biznis... i nista vise!

Talk of the town