Izbori 2022

Žrebom određen redosled kandidata na listiću za predsedničke izbore: Ko je zauzeo koju poziciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

18:16

Žrebom određen redosled kandidata na listiću za predsedničke izbore: Ko je zauzeo koju poziciju
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija je žrebom utvrdila redosled kandidata na biračkom lističu na izborima za predsednika Srbije 3. aprila.

Redosled je sledeći: 

1. Miša Vacić, Grupa građana Srpski patriota 

2. Biljana Stojković, Koalicija Moramo 

3. Branka Stamenković, Koalicija Suverenisti 

4. Zdravko Ponoš, Ujedinjena Srbija 

5. Milica Đurđević Stamenkoviski, Zavetnici 

6. Aleksandar Vučić, Koalicija Zajedno možemo sve 

7. Miloš Jovanović, Koalicija NADA 

8. Boško Obradović, Patriotski blok 

Imena i redostled kandidata izvučeni su iz dva providna bubnja , a kugle za žreb su bile neprozirne. U prvom bubnju bile su kugle sa imenima kandidata, a u drugom brojevi od jedan do osam.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Podsećamo, po zakonu o izboru predsednika, redni broj kandidata na glasačkom listiću određuje se žrebom koji obavlja RIK u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je 2. marta izbore za predsednika Republike, koji će se održati 3. aprila, zajedno sa vanrednim parlamentarnim i izborima za Skupštinu grada Beograda.

Stranke i predlagači su imali pravo da kandiduju svoje kandidate do 12. marta u ponoć. Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je bio dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

Broj kandidata manji nego na prošlim izborima

Iako je broj kandidata na predsedničkim izborima manji nego na prošlim, Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus rekao je ranije za Euronews Srbija da je to "solidan" broj. On navodi da je besmisleno da neko učestvuje na izborima, a da ima manji broj glasova nego što ima potpisa podrške jer na taj način kompromituje sebe i onog ko ga je predložio.

AP/ Darko Vojinovic

 

"S druge strane, u prvom krugu nije realno da imamo dva ili tri kandidata, tako da sad ne postoji neko pravilo, ali bi ispod pet kandidata bilo isuviše malo. Bilo je ranije i više, ali mislim da se sada malo uozbiljilo i da se više ne kandiduju samo da bi uzeli delić slave, već da imaju druge ambicije, da li da prođu u drugi krug ili da promovišu stranku ili listu koja ih predlaže. To su sad neki različiti motivi", rekao je Pejić.

Komentari (1)

Miloš

18.03.2022 20:29

Čim je Miša Vacić br.1 odmah je sumnjivo... Oko 1% - 1,5% birača automatski zaokružuje broj 1!!!

Talk of the town