Izbori 2022

Koalicija "Ajmo ljudi" podržava napore da se reše problemi u vojsci

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

22:15

Koalicija "Ajmo ljudi" podržava napore da se reše problemi u vojsci
Koalicija "Ajmo ljudi" podržava napore da se reše problemi u vojsci - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija "Ajmo ljudi" saopštila je da podržava napore Vojnog sindikata Srbije da se reše problemi u vojsci i da Srbija ima vojsku koja, kako se navodi, može da štiti zemlju, ali i da država štiti vojnika.

Koalicija se u saopštenju poziva na navode sindikata da je, prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, od početka 2022. godine Vojsku Srbije napustilo 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno njih 19.

Dodaje se da je u poslednjih pet godina Vojsku Srbije napustilo 10.000 profesionalnih vojnika, kao i da je prosečna plata podoficira 2008. godine bila 510 evra, a 2021.godine 578 evra, uz konstataciju da, uzimajući u obzir inflaciju u tom periodu, plate nisu povećane.

Kandidat za narodnog poslanika koalicije "Ajmo ljudi" Konstantin Samofalov kritikovao je "balansiranost" vojnog budžeta navodeći da plate ne čine ni 20 odsto budžeta vojske, kao i da su smanjene plate i dnevnice vojnicima.

On je, takođe, naveo da su dnevnice vojnicima u kopnenoj zoni bezbednosti sa 2.200 smanjene na 1.800 dinara, a da se dežurstva vojnika plaćaju 1.100 dinara, uz to da, kako kaže, nemaju pravo da nadoknade troškove prevoza i hrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town