Izbori 2022

RIK: Birači s KiM glasaće u četiri opštine na jugu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

19:47

RIK: Birači s KiM glasaće u četiri opštine na jugu Srbije
RIK: Birači s KiM glasaće u četiri opštine na jugu Srbije - Copyright AP/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija odlučila je danas da birači sa Kosova i Metohije, na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, glasaju u četiri opštine centralne Srbije - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Komisija je na 45. sednici razmatrala o donošenju odluke o načinu na koji će birači sa teritorije Kosovo i Metohije moći da ostvare svoje aktivno biračko pravo.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da je Kancelarija za KiM blagovremeno obavestila Misiju OEBS-a o održavanju izbora u Srbiji i zahtevala pomoć da se izbori neometano održe, ali da su predstavnici privremenih institucija samouprava u Prištini odbili saradnju, kako sa Misijom OEBS-a, tako i da podrže održavanje izbora u našoj autonomnoj pokrajni.

Dimitrijević je objasnio da je, zbog toga, jedini način da Srbi sa KiM ostvare svoje biračko pravo, da se glasanje održi na teritoriji opština u centralnoj Srbiji - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, po sličnom principu kako je to bilo organizovano za referendum.

Naime, birači sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće na teritoriji opštine Bujanovac, birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga u opštini Kuršumlija, birači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, osim birača iz opštine Zbun Potok, u opštini Raška, dok će birači iz Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači sa opštine Zubin Potok glasati u Tutinu.

Komisija je razmatrala Predlog rokova za vršenje izbornih radnji za glasanje birača sa KiM, a usvojena je odluka da će biračka mesta odrediti lokalne izborne komisije za Prištinu i opštine Gnjilane, Gora, Kosovska Mitrovica i Peć i to u saradnji sa upravama opština Bujanovac, Kuršumlija, Tutin i Raška najkasnije do 26. marta.

Glasanje na izbornim mestima sprovešće birački odbori imenovani u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, na osnovu rasporeda mesta - numeričkog prikaza, koji će biti utvrđen najkasnije do 28. marta.

Komisija je odlučila da se predlozi za članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu dostavljaju lokalnim izbornim komisijama do 29. marta, a ukoliko neka poslanička grupa ne dostavi blagovremeno svoj predlog, taj predlog će RIK-u dostaviti načelnik organa opštinske uprave na čijoj teritoriji se nalazi biračko mesto.

Rok za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora je 30. mart, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će na osnovu Odluke o određivanju biračkih mesta, pripremiti izbor iz jedinstvenog biračkog spiska najkasnije do 28. marta.

Republička izborna komisija je razgovarala o udaljenosti birača od biračkih mesta i zaključeno je da je najbolje rešenje da birači glasaju na biračkom mestu koje je najmanje udaljeno od opštine u kojoj žive.

Na sednici je rečeno da je obaveštavanje birača o načinu glasanja na sebe preuzela "Pošta Srbije" i da je u toku uručivanje obaveštenja, kao i da će taj proces biti završen najmanje pet dana pre početka izbora.

Republička izborna komisija donela je odluku da pruži svu neophodnu tehničku podršku kako bi birači sa KiM mogli da izađu na izbore.

Prilikom održavanja referenduma u Srbiji 16. januara, Srbima na Kosovu i Metohiji nije dozvoljeno glasanje u tamošnjim opštinama, već su mogli da dođu i glasaju u opštinama centralne Srbije.

Nakon toga, zvaničnici iz Prištine najavili su da glasanje neće biti moguće ni 3. aprila, a stav nije promenjen ni nakon pritisaka međunarodne zajednice. Prethodnih dana Srbi s Kosova najavili su i mogućnost izlaska iz kosvoskih institucija iproteste zbog takve odluke Prištine.

Aleksandar Vučić je rekao da su mu predstavnici Kvinte rekli da su oni dali sve od sebe, ali da nisu uspeli da ubede Kurtija da se održi glasanje.  

"Nema potrebe da se dodvoravam našem narodu govoreći šta sam im rekao u lice o tome, to neće promeniti našu situaciju", naveo je.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town