Politika

Vučić o pitanju glasanja Srba na Kosovu: Borićemo se za neko rešenje, moramo da razmišljamo šta ćemo "dan posle"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/03/2022

-

09:13

Vučić o pitanju glasanja Srba na Kosovu: Borićemo se za neko rešenje, moramo da razmišljamo šta ćemo "dan posle"
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da želi da se na Kosovu sačuva mir i da će uvek pružati podršku srpskom narodu na Kosovu. On je naveo da nije mogla lako da se očekuje odluka Prištine da ne dozvoli glasanje Srbma na Kosovu, i da su sa Zapada stizale poruke da je referendum jedno, a da su izbori nešto drugo. Naveo je da se traže određena rešenja za glasanje Srba, ali da tim rešenjima ne sme da bude ugrožen opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.  

"Želim da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo ozbiljni, odgovorni i posvećeni, da razmišljamo šta dan posle", rekao je Vučić gostujući na TV Pink i ponovio da su Srbi sa Kosova želeli da napuste institucije.

Aleksandar Vučić je rekao da su mu predstavnici Kvinte rekli da su oni dali sve od sebe, ali da nisu uspeli da ubede Kurtija da se održi glasanje.  

"Nema potrebe da se dodvoravam našem narodu govoreći šta sam im rekao u lice o tome, to neće promeniti našu situaciju", naveo je.  

Poručuje da moraju da se pronađu određena rešenja, ali napominje tim rešenjima ne sme da se ugrozi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. 

"Da li će organizovati autobuse, ili će oni organizovati simbolično ili neko drugo glasanje, ili će se Kvinta izboriti da se glasa...tražimo rešenje, čekamo da vidimo", rekao je Vučić.  

Napominje da je suština u tome da se sačuva srpski narod na Kosovu i Metohiji, i da je to najvažniji resurs za budućnost. "Borićemo se da pronađemo neku vrstu rešenja, ali mislim da će biti teško zaustaviti Srbe da izađu iz institucija u budućnosti", rekao je predsednik i dodao da su juče na razgovori bili komandanti policije i stanica i da svi hoće da istupe.

"Namera Kurtija da izazove nestabilnost u regionu"

Vučić je ocenio da  Aljbin Kurti odbijanjem održavanja srpskih izbora na Kosovu ima nameru da izazove nestabilnost i probleme u regionu i dodao: "Naše je da ne upadnemo, posebno u ovom trenutku, u tu zamku". 

Preneo je da je Beograd prihvatio mnogo kompromisa tokom pregovora sa Prištinom oko izbora, pa čak i da se oficir za vezu obraća "vladi Kosova", ali da nije prihvaćeno da se "vlada Srbije obraća vladi Kosova", jer bi to bilo de fakto priznanje.

Smatra da u najrazvijenijim zapadnim zemljama razumeju sada tu bezobzirnost da se ne dozvolli lepa demokratska praksa, i rekao da ćemo danas videti njihovo saopštenje, koje će biti veoma važno.

"Zamka je da pokušavaju da nas uvuku u sukob govoreći da smo ruske sluge, izvoršioci njihovih naloga na Balkanu. Danas hrvatska štampa govori 'Brisel je prozreo srpsku igru u BiH'", rekao je Vučić.

Razgovori sa predstavnicima Srba sa Kosova i sa predstavnicima Kvinte

Podsećamo, Vučić je juče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovora sa predstavnicima Kvinte i predstavnicima Srba sa Kosova rekao da Srbija ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova bez obzira na cenu. On je dodao da je prihvatio bezbroj kompriomisa, samo da bi ljudima bilo omogućeno da glasaju.

"Oni su samo tražili jednu stvar, nezavisnost Kosova. Srbija to nije mogla da prihvati i neće da prihvati, bez obzira na cenu, jer nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, koliko nam je važna država. Zato na to nismo pristali", rekao je Vučić.

"Ne možemo da dozvolimo da naš narod nema naftu"

Predsednik je rekao da se nada da će EU izuzeti Srbiju i NIS iz paketa sankcija EU prema ruskim naftnim kompanijama, kao i da ćemo u suprotnom morati da tražimo nova rešenja zajedno sa Rusima.

"Čekamo i nadam se da će EU pronaći izuzetak u svojoj odluci Evropskog saveta o trećim zemljama i sankcionisanju kompanija u većinskom vlasništvu ruskih kompanija - Gaspromnjefta. Ako nam tu pomognu, bili bismo veoma zahvalni EU", rekao je Vučić.

Ako ne, kako je rekao, onda moraju da se traže nova rešenja i da se razgovara sa Rusijom, "je ne možemo da dozvolimo da naš narod nema naftu i jedan jedini dan". 

Predsednik se osvrnuo i na pisanje "Fajnenšel tajmsa" da Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastave sa kupovinom fosilnih goriva iz Rusije. 

“Ako nam tu pomognu, bili bismo zahvalni ako ne bismo morali da tražimo novo rešenje. Ne možemo da dozvolimo da naš narod nema naftu nijedan jedini dan”, rekao je Vučić.

On je upitao evropske zvaničnike, koji govore da je pitanje uvođenja sankcija Rusiji sada ne ekonomsko već moralno pitanje, "na koga je to Srbija 1999. izvršila agresiju i zašto sada ne izvrše aresiju na Rusiju".

"Možda je bolje za našu zemlju da budem gospodar neizgovorenih reči, nego sluga onoga što bih rekao", rekao je Vučić.

"Ugovor sa Rusima o dodatnom gasu iz Banatskog dvora"

Govoreći o gasu, Vučić je rekao da je podzemno skladište Banatski Dvor skoro prazno i da ćemo iz ruskog dela tog skladišta dobiti 40 miliona kubika gasa. Dodaje da su jutarnje temperature id alje niske i da se zbog toga troši mnogo više gasa, kao i da gasom moraju da se snabdevaju i TE-TO Novi Sad i TE-TO Pančevo.

"Gotovo nam je prazan naš deo skladišta Banatski Dvor, juče smo potpisali ugovor da uzmemo 40 miliona iz ruskog dela skladišta. To je borba na dnevnom nivou", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija