Politika

Vučić o odluci Prištine da ne dozvoli izbore na KiM: Prihvatili smo bezbroj kompromisa, ali oni traže nezavisnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2022

-

19:04

Vučić o odluci Prištine da ne dozvoli izbore na KiM: Prihvatili smo bezbroj kompromisa, ali oni traže nezavisnost
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova bez obzira na cenu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom odluke Prištine da ne dozvoli Srbima sa KiM da glasaju na izborima 3. aprila. Vučić se večeras obratio naciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM i ambasadorima zemalja Kvinte. 

"Najpre smo na sednici Saveta razmatrali sve da u najboljoj veri i želji da možemo da ublažimo sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata na ovamo. Dogovorili smo kupovinu dodatnih količina nafte, zatim i mleka u prahu. U drugom delu sednice i u razgovoru sa Srbima sa KiM govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila", rekao je Vučić.

On je dodao da je prihvatio bezbroj kompriomisa, samo da bi ljudima bilo omogućeno da glasaju.

"Oni su samo tražili jednu stvar, nezavisnost Kosova. Srbija to nije mogla da prihvati i neće da prihvati, bez obzira na cenu, jer nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, koliko nam je važna država. Zato na to nismo pristali", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Prema njegovim rečima, prvi put je imao različito mišljenje sa predstavnicima Srba sa KiM o tome kako treba postupiti u ovoj situaciji. Gotovo jednoglasno su tražili, ne samo da se istupi iz svih institucija odmah, već su tražili i da 435 policajca na severu ostavi oružje i napusti regionalnu policiju, rekao je Vučić.

"To ne znači da između nas postoje bilo kakve smetnje na vezi ili nepoštovanje, već sam zamolio Srbe sa KiM, koji su me iznenadili svojim nešto radikalnijim predlozima, za strpljene i da izbroje do deset. Tražio sam im da poveruju mom iskustvu i političkom nosu i težini trenutka i okruženja u kojem se nalazimo. Razumem ih zbog terora kroz koji prolaze. Pitao sam ih šta ćemo dan posle. Zamolio sam ih da ostanu da čuvaju naša vekovna ognjišta. Jednom kad se u to uđe, povratka nema", poručio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, postoji nekoliko opcija i država će pripremiti biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji.

Dodaje da je svestan da će tu glasati samo 15 do 20 odsto onih koji su planirali da izađu na izbore, tako da će, kako kaže, morati još da se satanu i pre izbora. Kaže da razume poziciju našeg naroda i da nije shvatao koliko je Srbima sa KiM dosta svega što im se dešava i da su spremni sve da žrtvuju.

"Nadam se da će Kvinta osuditi ponašanje Prištine"

Predsednik Srbije rekao je da je ambasadore zemalja Kvinte obavestio o potezima Prištine i izrazio očekivanje da će Kvinta jasno da osudi takvo ponašanje.

Najavio i da će sa Srbima sa KiM ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti, jer kako je naglasio neki u regionu igraju igru protiv Srbije, žele da nas uvuku i obeleze kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo uvukli u sukob.

 Kaže da su se Srbi sa KiM dogovorili da organizuju proteste narednih dana protiv vlasti u Prištini i dodao da se u to ne meša i da je to njihovo demokratsko pravo.

Vučić je najavio i da će sa njima ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti.

"Predstavnicima našseg naroda sa KIM pokusao sam da objasnim da neki u regionu igraju igru protiv Srbije. Žele da nas uvuku i obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo uvukli u sukob u kome bi jednom zauvek bili proglašeni za tzv. parija državu, da bi nam ponovo bile uvedene sankcije ili da bi fizicki bili onemogiuceni da vise ikada pomognemo nasem narodu", upozorio je Vučić i poručio i da tu vrstu klopke Srbija mora da izbegne.

Tanjug/Rade Prelić

 

Vučić je rekao i da ne izmišlja klopku da bi izbegao nacionalno odgovorne poteze ili da se zaštiti narod na KiM i poručio da ono što se događalo 2004. godine Srbija više ne sme da dozvoli.

"Ali moramo da budemo pametni, mudri moramo da čuvamo narod na KiM, i u celoj Srbiji, moramo da čuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir. Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe. Ne vode slučajno koordinisanu akciju i delovi Podgorice i Priština i pojedinci iz Sarajeva, Zagreba i drugi iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala, da za njih ne bi bila suviše velika i da bi je napadali", istakao je Vučić.

Jevtić: Situacija nikad teža, borićemo se demokratski

Situacija na prostoru Kosova i Metohije je nikad teža kada je reč o položaju srpskog naroda, izjavio je predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić i poručio da će se boriti demokratski i da će održati mirne proteste na KiM.

"Koliko već u petak ćemo i u centralnom delu i na severu KiM imati mirne proteste kao jedan vid naše borbe sa jasnom porukom, a to je da ne želimo da nam niko u 21. veku uskraćuje osnovna ljudska prava", rekao je Jevtić i dodao da je na KiM na delu institucionalno nasilje nad Srbima.

"Iz dana u dan se nalazimo u sve težem položaju. Kao neko ko je dugo u kosovskim institucijama, uvek sam se zalagao za demokratsku institucionalnu borbu, za bolji položaj prava srpskog naroda na KiM i ako vam ja kažem da smo došli do te situacije da zaista ne vidimo izlaz osim da, ono što smo mi i predložili svi zajedno kao politički predstavnici Srba, a to je da napustimo institucije, onda ćete razumeti dokle smo došli", rekao je Jevtić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ocenio je da je odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na postoru KiM još jedno uskraćivanje ljudskih prava, to jest demokratskih vrednosti da se glasa.

"To možda najbolje opisuje situaciju u kojoj se svi mi, kao srpski narod na KiM, trenutno nalazimo, kao i odnos vlasti u Prištini prema nama", rekao je Jevtić i istakao:

"Neko očigledno ima nameru da nas stavi u što teži položaj, ali i da izazove reakciju kako nas, tako i da našu državu i zvanični Beograd stavi u što teži položaj, kada je reč o međunarodnim odnosima, posebno uzimajući u obzir ono što se trenutno dešava na istoku Evrope".

Podsetimo, Vučić je ranije danas održao niz sastanaka. Prvo je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i Srbima sa Kosova i Metohije.

Svemu je prethodila i današnja potvrda, koja je stigla od portaporla EU Petera Stana, da je Priština odbila da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na teritoriji KiM. Upravo je taj stav Prištine, koji dodatno zaoštrava situaciju uoči glasanja 3. aprila, bila jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Palati Srbija.

Predstavnici zemalja Kvinte su u više navrata insisitrali na tome da se glasanje na srpskim izborima omogući i Srbima na Kosovu. Ovakva praksa postojala je sve do nedavnog referenduma kada je Srbima onemogućeno glasanje na Kosovu, te su se izjašnjavali u opštinama na jugu Srbije.

Komentari (0)

Srbija