Politika

Kurti: Bez sporazuma nema izbora, pozivam Srbe da ne napuštaju kosovske institucije

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

22/03/2022

-

21:28

Kurti: Bez sporazuma nema izbora, pozivam Srbe da ne napuštaju kosovske institucije
Kurti: Bez sporazuma nema izbora, pozivam Srbe da ne napuštaju kosovske institucije - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da srpski izbori 3. aprila na Kosovu mogu biti održani samo ako dođe do dogovora između dve vlade. Kurti je poručio da Srbi imaju svoja prava i pozvao ih je da ne napuštaju kosovske institucije, prenosi RTK.

"Izbori mogu da se održe samo ako imamo preliminarni dogovor sa Vladom Srbije, tačnije da kada prihvatimo sporazum dve vlade", rekao je on.

Kurti je dodao da zna da su zemlje Kvinte posvećene pronalaženju rešenja za glasanje Srba na Kosovu i da je dobio kritike, ali, kako ističe, ne može drugačije.

"Kvinta zahteva dogovor i pristaje na dogovor kako Srbija ne bi završila u konačnom zagrljaju Ruske Federacije, a to su duboke i široke veze", kazao je on.

Kosovski premijer navodi da, ako je cilj da se izbori održe bez dogovora, onda je to kršenje  Ustava, i poručio da kosovska Vlada neće biti posmatrač.

Kurti je rekao da je predlog pismo koje oficir za vezu Srbije šalje oficiru za vezu Kosova, u kome piše da Srbija zahteva održavanje izbora od Kosova.

"To je bio predlog da pismo Srbija šalje nama, ali ne kao jedna Vlada drugoj, nego jedan oficir za vezu drugom oficiru za vezu, u kojem se kaže da Srbija traži od Kosova", rekao je Kurti.

Dodao  je u razgovorima sa državama članicama Kvinte i ambasadorom EU Tomasom Suniogom jasno stavio do znanja da se Srbija pokazuje "destruktivnom u mnogim dimenzijama".

"Prvo, destruktivno je u tome što spiskovi građana na koje se ona poziva za glasanje na Kosovu, nisu matični registri Kosova, već su matični registri Srbije, gde se građanin Gračanice smatra građaninom Gračanice u Srbiji, oni vrše registraciju i omogućavaju glasanje građana Srbije, pa OEBS skuplja kutiju, ali matične knjige ne pripadaju OEBS, već su njihove", dodao je on.

Poziv Srbima da ne napuštaju kosovske institucije

Kurti dodaje da je posvećen dijalogu, ali da će građani Kosova sa srpskim državljanstvom moći da glasaju na izborima tek kada sporazum bude postignut.

"U svim razgovorima koji su vođeni, bilo u Briselu ili preko međunarodnih faktora EU ili Kvinte koja je posredovala, bio sam posvećen sporazumu, bio sam konstruktivan u svom pristupu i bio sam kreativan sa idejama. U poslednjem slučaju raspisanih izbora Srbije za 3. april, tražili smo preliminarni dogovor na osnovu kojeg bi ti izbori mogli da se održe na Kosovu. Razumem da ima građana Kosova koji imaju i državljanstvo Srbije, žele da glasaju na izborima u Srbiji, ali to će biti moguće samo nakon što se postigne sporazum između Kosova i Srbije“, dodao je on.

Kurti je, povodom današnjih izjava predstavnika Srba sa Kosova koji su izrazili spremnost da napuste kosovske institucije, rekao da Srbi na Kosovu imaju sva prava i pozvao ih da ne napuštaju institucije.

"Kosovski Srbi imaju sva prava. Pozivam ih da ne napuštaju institucije, da ostanu u institucijama naše zemlje. Želim da vodim dijalog sa njima. Kakav god problem da imaju, imaju moju službenu adresu. Ne postoji gradonačelnik kojeg nisam upoznao", poručio je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija