Izbori 2022

Predsednik RIK-a demantovao tvrdnje o planiranoj prevari birača: Opozicija želi da opravda loš rezultat na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

21:26

Predsednik RIK-a demantovao tvrdnje o planiranoj prevari birača: Opozicija želi da opravda loš rezultat na izborima
Predsednik RIK-a demantovao tvrdnje o planiranoj prevari birača: Opozicija želi da opravda loš rezultat na izborima - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen oštro demantuje navode iz otvorenog pisma u kojem je 38 nevladinih organizacija i 36 profesora iskazalo zabrinutost zbog navodno "unapred isplaniranih prevara birača" na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima.

"Ističem da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast, preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata", navodi Dimitrijević.

Iako su, kako tvrdi, svi navodi iz otvorenog pisma objavljenog 25. marta u dnevnom listu Danas netačni, on je pozvao da se prošire kapaciteti svih posmatračkih misija, kako bi se aktuelni izborni proces sagledao što sveobuhvatnije.

"Podsećam da sve opozicione političke stranke koje učestvuju na izborima imaju pravo da odrede preko 300.000 svojih predstavnika u sve biračke odbore", naveo je Dimitrijević.

Pethodno su NVO i profesori u otvorenom pismu Ursuli fon der Lajen izrazili veliku zabrinutost zbog "unapred isplaniranih prevara glasača" na predstojećim izborima zakazanim za 3. april.

U pismu koje je prenela mreža Marš sa Drine zatraženo je da zatraženo je da se za trenutnu misijz OEBS u Srbiji obezbedi još ljudi kako bi se pokrila sva biračka mesta i sprečila "prevara glasača".

Potpisnici, naime, smatraju da 250 posmatrača koliko trenutno ima OEBS misija nije dovoljno "da uoče i prijave prevare glasača" na svih 8.255 biračkih mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town