Izbori 2022

CRTA predstavila izveštaj: Izborna kampanja u lošijim uslovima nego 2020. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

14:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici nevladine organizacije CRTA saopštili su da izborna kampanja protiče u izbornim uslovima lošijim nego tokom izbora 2020. godine. Navode da će tokom izbornog dana imati više od 3.000 posmatrača koji će kontrolisati izborni proces.

Nepravilnosti koje je CRTA zabeležila su, kako su saopštili na konferenciji za medije, pritisak na birače, kupovina glasova, neravnopravan tretman u medijima sa nacionalnom fekvencijom, neregularno trošenje novca za izbornu kampanju. Kako naglašavaju, ovo je lošija izborna kampanja od one koja je, prema njihovom mišljenju, bila najlošija, a to je 2020. godine.

CRTA navodi da usvojene mere i zakoni posle međustranačkog dijaloga nisu u dovoljnoj meri doprineli da bi se poboljšali izborni uslovi i da je jedina svetla tačka u ovom izbornom procesu deo rada Republičke izborne komisije koja je, kako kažu, dobro odradila svoj posao i transparentno.

"Glavni zaključak ili najvažniji nalaz CRTA jeste naša procena da institucije koje su nadležne za sprovođenje onih zakona koji su relevatni za izborni proces kao i za nadzor nad sprovođenjem tih zakona svojim radom nisu doprinele u onoj meri zaštiti javnog interesa, već su svojim radom dozvolile da se standardi za slobodne i fer izbore dodatno urušavaju. Imamo izbornu kampanju koja je u lošijim uslovima nego 2020. godine, koju smo kao tadašnja posmatračka misija ocenili kao jedan od najlošijih izbornih procesa koje je CRTA posmatrala", rekao je programski direktor CRTA Raša Nedeljkov.

Ističe se pitanje i neregularnosti stranaka koje su dobile status nacionalne manjine, da postoje različiti stavovi RIK i Upravnog suda, te da taj zakon o učešću manjina na izborima treba još bolje i detaljnije da se usvoji u Narodnoj skupštini. Navode da postoji očiti primeri kršenja zakona koji može da dovede u pitanje ovaj izborni proces.

"Ono što nas vrlo zabrinjava jeste činjenica da skoro svaka deseta aktivnost ima oblik klijentalizma odnosno oblik nekakve kupovine glasova. To znači da su tokom perioda kampanje predstavnici političkih stranaka na adrese više stotina domaćinstava u Srbiji odnosili materijalne poklone koji su se kretali od bele tehnike do paketa sa prehrambenim i higijenskim proizvodima, a čak i u nekim slučajevima su donacije bile vršene i u novcu", rekla je koordinatorka istraživačkog tima CRTA Tamara Bogdanović.

Pedstavnici CRTA imaće više od 3.000 posmatrača na izbrorima, a strankama ostalo manje od 12 sati za kampanju jer izborna tišina počinje u ponoć. Biračka mesta biće otvorena u nedelju u 7 sati ujutru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town