Izbori 2022

Predsednik Saveza ekonomista Srbije: Očekujem interesantniji parlament, što pre formirati vladu

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

23:37

Predsednik Saveza ekonomista Srbije: Očekujem interesantniji parlament, što pre formirati vladu
Aleksandar Vlahović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je večeras da očekuje mnogo interesantniji parlament nakon izbora jer će opozicija biti zastupljenija i dodao da je potrebno da se što pre formira vlada, sa vrlo jasnom ekonomskom politikom u vreme krize, koju su izazvale pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini.

"Biće zanimljivo gledati dijalog koji će se voditi u parlamentu. Ja se nadam da će ta nova politička struktura u parlamentu doprineti unapređenju dijaloga koji nam je preko potreban. To je nešto što je društvu nedostajalo u proteklom periodu", rekao je Vlahović za Tanjug.

Na konstataciju da su manje stranke izašle najpre i proglasile ulazak u parlament i na pitanje da li treba verovati njihovim prognozama, Vlahović je rekao da bi on sačekao jer je, kako je naveo, pitanje u kojoj meri imaju reprezentativne uzorke na osnovu kojih može da se napravi realna projekcija da li su prešli cenzus od tri odsto.

"Ali ako je to tako, onda se to značajno razlikuje od nekih istraživanja javnog mnenja urađenih pre izbora. Za sad, koliko sam video, svi su pobedili", rekao je Vlahović.

On je podsetio i da će najveći deo glasova stranaka koje osvoje manje od tri odsto otići najjačoj političkoj stranci.

Na pitanje da li je, kako pokazuju prvi preliminarni rezultati CESiD-a bilo očekivano da kandidat SNS ALeksandar Vučić osvoji 59,8 odsto glasova, Vlahović je rekao da je bilo očekivano da će Vučić pobediti u prvom krugu i da to nije iznenađenje.

Upitan da li je bilo očekivano i da će SNS, prema podacima Ipsosa, dobiti 121 mandat, Ujedinjena opozicija 36, a SPS 32, Vlahović je rekao da je to slabiji rezultat u odnosu na prošle izbore, ali da prethodni izbori nisu za upoređivanje jer ih je dobar deo opozicije bojkotovao.

Sledi nova svetska ekonomska kriza

Govoreći o ekonomiji, ratu u Ukrajini i pandemiji koronavirusa, Vlahović je rekao da sledi nova svetska ekonomska kriza, nezavisno od rata u Ukrajini.

Upozorio je da se nalazimo u situaciji da period koji je pred nama može da dovede do stagnacije ekonomskih aktivnosti, a rastuće inflacije.

Naveo je i da bi mogle da se smanje investicije zbog ratnog stanja jer, kako je naglasio, veliki investitori ne žele da investiraju veliku količnu novca kada se ne zna kako će se završiti krizaa u Ukrajini.

Novac se, kako je rekao, već topi i gubi vrednost.

"Vi danas za istu količnu novca ne možete da kupite onu količinu robe kao pre godinu dana i zato je potrebno da imamo što pre formiranu vladu, sa vrlo jasno ekonomskom politikom, koja će ovog puta imati malo drugačije mere fiskalne politike kako bi se amortizovali udarci koji dolaze spolja. Imamo i problem energetike, odnosno snadbevanja, i to treba rešiti u narednom periodu i zato nam potrebna izvešna vlast u punom kapacitetu", rekao je Vlahović.

Vlahović je naglasio da je svet već dostigao predkrizni nivo ekonomske aktivnosti i upozorio da "ako se Evropa zakašlje, dobije kijavicu", Srbija će to osetiti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town