Izbori 2022

SAD pozdravile rezultate izbora: Srbija je osudila rat u Ukrajini, osnovne slobode u velikoj meri poštovane

Komentari

Autor: Tanjug, Glas Amerike

05/04/2022

-

10:45

SAD pozdravile rezultate izbora: Srbija je osudila rat u Ukrajini, osnovne slobode u velikoj meri poštovane
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države pozdravljaju ishod izbora u Srbiji uz ocenu da se Srbija pridružila demokratijama celog sveta u osudi ruskog rata u Ukrajini, navedeno je u odgovoru iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Navedeno je da su SAD zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dobilo značajnu podršku na izborima, što je, kako se ocenjuje, jasna podrška strateškim prioritetima Srbije.

Ukazano je i da su SAD saglasne sa preliminarnim zaključcima posmatračke misije OEBS-a da je glasanje u celini proteklo mirno i da su osnovne slobode u velikoj meri poštovane.

"Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže funkcionere, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike", ukazano je iz Stejt departmenta.

Takođe, rečeno je da Sjedinjene Države pozdravljaju saradnju Vlade Srbije sa posmatračkom misijom OEBS-a i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).

Navedeno je da SAD pozivaju vlasti da se posvete nedostacima koje je uočila misija OEBS-a, da podržavaju put Srbije ka EU i raduju se nastavku napora u izgradnji produktivnih odnosa sa Srbijom i unapređenju odnosa dve zemlje.

Iz Stejt departmenta je u odgovoru na upit koji se, između ostalog, odnosio na deo obraćanja Aleksandra Vučića, predsedničkog kandidata i lidera vladajuće SNS, prilikom proglašenja pobede nakon nedeljnih izbora, ocenjeno da se Srbija pridružila demokratijama celog sveta, uključujući sve svoje susede, u osudi, kako je navedeno, "Putinovog rata u Ukrajini”.

Neimenovani portparol Stejt departmenta podsetio je da je izjašnjavanje Srbije u Generalnoj skupštini UN snažna i jedinstvena poruka, kao i potvrda težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Očekujemo da Srbija sa nama bude ujedinjena u snažnoj poruci podrške Ukrajini - protiv rata koji je ruska strana izabrala", ukazano je u odgovoru.

Kako se napominje, Vučić je prilikom proglašenja pobede na izborima, između ostalog, poručio da će Srbija biti neutralna i prijateljski orijentisana prema Rusiji.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Republička izborna komisija najviše glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima osvojio je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i lista koju je predvodio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town