Izbori 2022

Efekat Zavetnika na izborima - jedina stranka koja je samostalno preskočila cenzus i to na talasu desnice

Komentari

Autor: Jovan Đurić

06/04/2022

-

21:09

Efekat Zavetnika na izborima - jedina stranka koja je samostalno preskočila cenzus i to na talasu desnice
Milica Đurđević Stamenkovski - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ulazak tri partije sa desne strane političkog spektra u beogradski i republički parlament, kao i zapažen rezultat njihovih predstavnika na predsedničkim izborima, iznenadio je mnoge analitičare. Svoj doprinos jačanju desnice na srpskoj političkoj sceni dala je i Srpska stranka Zavetnici - šta je bio "iks faktor" ove partije, i zbog čega je ostvarila mnogo bolje rezultate nego na prethodnim izborima?

Za početak, Zavetnici se razlikuju od ostalih lista na parlamentarnim i beogradskim izborima (ne uključujući manjinske), jer su jedini uspeli da pređu cenzus kandidujući se samostalno, odnosno ni sa kim nisu u koaliciji. Takođe, kada se njihovi rezultati sa ovih izbora uporede sa prethodnima, vidljiva je uzlazna putanja kojom se kreću.

Na parlamentarnim izborima 2022 Zavetnici su, prema poslednjoj projekciji RIK, osvojili 3,72 odsto glasova, što je dovoljno za 10 mandata u Narodnoj skupštini. Na prethodnim parlamentarnim izborima, 2020. godine, takođe su učestvovali i nisu bili deo "bojkot opozicije". Tada nisu prešli cenzus jer su osvojili samo 1,43 odsto glasova, što je dva i po puta manje nego sada.

Ovaj uspeh Srpska stranka Zavetnici, nesumnjivo, duguje svom lideru - Milici Đurđević Stamenkovski, koja je ujedno i jedan od osnivača ove partije. Ona je bila i kandidat Zavetnika za predsednika Srbije, a na predsedničkim izborima zauzela je petu poziciju.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Zapravo, osim Đurđević Stamenkovski, glasovi drugih članova Zavetnika gotovo i da se ne mogu čuti u javnosti, ali izgleda da to nije smetalo biračima da im ipak poklone veće poverenje nego pre.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je za Euronews Srbija, da je harizma koju je pokazala Stamenkovski bila dovoljna za privlačenje jednog dela glasača.

"Ona je ličnom harizmom uspela da se nametne da privuče relativno značajan broj glasača. Ta elokventnost koju ima u nastupu, iako su njeni stavovi dosta tvrdo nacionalno orijentisani, ona to iznosi na jedan način koji ne iritira niti uzbuđuje", rekao je Vuletić.

Podrške litijama i protesti protiv "Mirdite"

Zavetnici imaju jasan politički narativ - njihov kurs okrenut je mahom ka Rusiji kada se radi o spoljnoj politici, a na unutrašnjem planu su se tokom izborne kampanje fokusirali na pitanja očuvanja Kosova u sklopu teritorije Srbije, kao i na pitanja porodične politike i prava radnika i poljoprivrednika.

Ova partija, koju jedan deo javnosti smatra "ekstremnijom" varijantom desnice od ostalih koji su prešli cenzus, podržavala je 2020. godine i proteste u Crnoj Gori poznate kao "pravoslavne litije".

O njihovoj političkoj orijentaciji dosta govori i to što je Đurđević Stamenkovski ulazak u parlament na konferenciji pre nekoliko dana posvetila, kako je rekla, "preminulom mitropolitu Amfilohiju Radoviću, srpskom narodu i litijama u Crnoj Gori i narodu iz Republike Srpske, a posebno ljudima iz cele Srbije".

Đurđević Stamenkovski je 2018. godine govorila na tribini "Kosovski zavet kao večna spona Srbije i Crne Gore" u Nikšiću, i tom prilikom je rekla da "u Crnoj Gori najviše napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu, jer je to seme oko koga se okuplja narod".

"Na Kosovo i Metohiju ne mogu da uđem već godinu i po dana, jer su me Albanci proglasili za rušitelja njihovog ustavnog poretka", rekla je, između ostalog, Đurđević Stamenkovski 2018. godine.

Da Albanci gotovo sigurno neće omekšati svoje stavove prema njoj, pobrinula se sama, jer je Srpska Stranka Zavetnici privukla pažnju javnosti 2020. godine kada je, predvođena upravo Milicom Đurđević Stamenkovski, protestovala protiv festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu. 

Tanjug/Nikola Anđić

Protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan", 2020.

Ovaj festival, kako se navodi u njihovom saopštenju, trebalo bi da "predstavi aktuelnu kulturnu kosovsku scenu u Beogradu", i inicira razmenu iskustava između srpskih i albanskih umetnika. Zavetnici su, međutim, drugačije videli svrhu ove manifestacije.

"Cilj organizatora je da se srpska javnost pripremi za prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko. Iza toga se krije pokušaj uzurpacije i prisvajanja našeg kulturnog i duhovnog blaga na Kosovu i Metohiji. Reakcija protiv festivala je zapravo apel našim savestima i obaveza naših uverenja da branimo Ustav Republike Srbije i štitimo svetinje na KiM", rekla je Đurđević Stamenkovski tada za Tanjug.

Ona je dodala i da je "festival 'Mirdita, dobar dan' provokacija i nastavak veliko-albanske propagande u srcu Beograda". 

Zavetnici su i prema beogradskoj gej paradi, manifestaciji koja je posvećena pripadnicima LGBTQ zajednice, kao i prema potencijalnom zakonu o istopolnom roditeljstvu i zajednici, imali veoma kritične stavove.

Đurđević Stamenkovski je, tako, gostujući u jednoj emisiji pre tri godine, rekla da je "u moru gorućih problema parada potpuno marginalna i nepotrebna", kao i da bi taj novac od organizacije "bilo bolje usmeriti za poplavljena domaćinstva".

Govoreći o istopolnim zajednicama, rekla je da se Zavetnici "bore protiv stvaranja analogije između braka i istopolne zajednice", kao i da je "agenda koju LGBT populacija zloupotrebljava razbijanje tradicionalnog vrednosnog sistema".

Ruski zamajac desnim partijama

Orijentacija stranaka prema Rusiji je, u manjoj ili većoj meri, provejavala čitavim desnim spektrom tokom predizborne kampanje, a rat u Ukrajini je partijama i listama desnice (Zavetnici, Dveri-POKS, NADA) pružio dodatan zamajac i verovatno ih dodatno pogurao preko cenzusa, smatraju analitičari.

Govoreći o činjenici da su tri liste desnice ušle u parlament, Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus istakao je za Euronews Srbija da to pokazuje kako rat u Ukrajini ipak ima uticaja na birače. Svi oni koji su se opredelili za neku "rusku stranu", dodaje Pejić, dobro su prošli na izborima.

I zaista, kada se govorilo o potencijalnom uvođenju sankcija Rusiji kao odgovor na invaziju koju je ta zemlja izvršila na Ukrajinu, Zavetnici su bili prilično jasni - Đurđević Stamenkovski je navela da bi uvođenjem sankcija Moskvi, Srbija "ugrozila državne, nacionalne i ekonomske interese". 

U istom saopštenju je vidljiv i evroskeptični kurs Zavetnika, jer je Đurđević Stamenkovski rekla da "Srbija nije u obavezi da usklađuje svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom".

Zavetnici i postizborna kombinatorika

Činjenica da su tri liste desne političke orijentacije osvojile dovoljno glasova da dobiju mandate i u Narodnoj, i u Skupštini Grada Beograda, za mnoge analitičare je bila iznenađenje. 

Svakako je desnica u Srbiji bila na uzlaznoj putanji, ali teško je bilo za očekivati da će sve tri liste ostvariti takav uspeh. Slično je ocenio i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević, govoreći o rezultatima sa izbora.

"Očekivalo se da će ući jedna, dve, a možda nijedna. Sve ostalo na izborima je bilo očekivano i ono što su sondaže javnog mnjenja pokazivale", naveo je Spasojević za Euronews Srbija.

Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavio RIK, Zavetnici će u Narodnoj skupštini imati 10 mandata, dok će, na osnovu preliminarnih rezultata Gradske izborne komisije (GIK), u Skupštini Grada Beograda imati 4 mandata. 

Upravo će u Beogradu, gde vladajuća koalicija SNS-SPS prema trenutnim projekcijama ima prostu većinu (56 od 110 mandata), biti neizvesno. Ostalih 54 mandata trenuto su na stranih stranaka opozicije, koje pripadaju različnitim delovima političkog spektra, a otvoreno je i pitanje ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima, ali i upitnog domenta tog ponavaljanja konačan rezultata izbora u prestonici.

Gde su u ovakvom rasporedu snaga Zavetnici? 

Milica Đurđević Stamenkovski rekla je za Euronews Srbija da, kada je reč o glavnom gradu, ideologija nije presudna i da će insistirati na principima stranke za Beograd. Povodom spekulacija da će Zavetnici ići u koaliciju sa SNS-om, ona je istakla da je interesantno to što je niko nije pozvao da to potvrdi ili demantuje.

Govoreći o postizbornoj kombinatorici u Beogradu, rekla je da bi prvo trebalo sačekati konačan rezultat, jer opozicija u ovom trenutku nema većinu za vlast u Beogradu, što ne znači da je neće imati ukoliko još neka od lista ne postane parlamentarna posle ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima.

Ponavlja da je potrebno sačekati, i da ne zna odakle sad toliki fokus na beogradskim izborima koji jedini do sada nisu izvesni i za koje ne može da se konstatuje da postoji završna računica.

"Hajde da budemo ozbiljni i da sačekamo volju Beograđana", rekla je predsaednica stranke Zavetnici i dodala:

Euronews

"Definitivno možemo da zaključimo da vlast gubi Beograd, postepeno, na ovim ili na narednim izborima. Beograđani žele promene, ne žele više ni Vesića, ni Šapića, niti bilo kakve reciklirane kadrove iz bivšeg režima koji su postali deo SNS-a", navela je MIlica Đurđević Stamenkovski.

Komentarišući navode medija da je ona rekla da neće u koaliciju sa određenim opozicionim strankama, rekla je da je bila vrlo jasna.

"Kada su u pitanju lokalni izbori, naravno da idološke razlike nisu presudne, već program za grad. Da pogledamo kakvi bi kadrovi preuzeli odgovornost za funkcije i da razmotrimo šta su naše vizije za grad. Ja zagovaram promenu, ali da vidimo u kom pravcu idu promene", rekla je MIlica Đurđević Stamenkovski. 

Iako ostaje da se vidi kakvi će biti konačni izborni rezultati u Beogradu i na parlamentarnom nivou, kao i da li će se izroditi neke nove koalicije, jedno je sigurno - Zavetnici će biti u obe skupštine, makar kao jedna od opozicionih snaga na desnom političkom spektru.

Komentari (0)

Talk of the town