Izbori 2022

RIK: Odlaže se objavljivanje konačnih rezultata zbog ponavljanja glasanja na određenom broju mesta

Komentari

Autor: Fonet

06/04/2022

-

14:48

RIK: Odlaže se objavljivanje konačnih rezultata zbog ponavljanja glasanja na određenom broju mesta
Euronews/Aleksa Boljanović - Copyright Euronews/Aleksa Boljanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) saoštila je da se, s obzirom na izvesno ponavljanje glasanja na određenom broju biračkih mesta, u ovom trenutku ne može utvrditi vreme u koje će biti objavljeni ukupni rezultati izbora za narodne poslanike i za predsednika Republike.

Naime, do večeras, 6. aprila u 20 sati, svi podnosioci izbornih lista, kao i birači, imaju pravo da podnesu zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu.

U RIK-u podsećaju da, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja na biračkim mestima na svojoj teritoriji, ali da isti zakon predviđa da se rok pomera u slučaju da se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja.

U tom slučaju, rok od 96 sati računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja.

"Imajući u vidu da je određen broj lokalnih izbornih komisija doneo i na veb-prezentaciji RIK-a objavio rešenja kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, jer je konstatovano da se tu ne mogu utvrditi rezultati glasanja, te će ono biti ponovljeno, što, odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave", stoji u saopštenju RIK-a.

Samim tim, odlaže se i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

Imajući u vidu da će se glasanje ponavljati na određenom broju biračkih mesta, o čemu će odluku doneti RIK, u ovom trenutku se ne može utvrditi vreme u kojem će biti utvrđeni i objavljeni ukupni rezultati izbora, kako za poslanike, tako i za predsednika Republike, dodaje se u saopštenju.

Po objavljivanju ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, parlamentarnih i predsedničkih, RIK u roku od 10 dana donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, odnosno izdaje uverenje o izboru za predsednika Republike.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town