Izbori 2022

Lutovac za Euronews Srbija: Rekao sam Đilasu zašto sastanak s Vučićem nije dobar, a i mesto susreta je bilo pogrešno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

22:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Razgovor Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića kao predsednika Srpske napredne stranke nije trebalo da se odigra i mi smo to rekli Đilasu, kazao je za Euronews Srbija predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

DS je deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, zajedno sa Đilasovom Strankom slobode i pravde i Narodnom strankom. Nakon izbora, prema preliminarnim rezultatima, ova koalicija imaće 38 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, od čega će 10 pripasti Demokratskoj stranci.

Predsednik DS-a ocenio je da sastanak Đilasa i Vučića nije trebalo da se odigra u Predsedništvu, već u prostorijama SNS-a ili SSP-a, te da "bez obzira na časne namere Dragana Đilasa", nije trebalo da dođe do susreta.

"Razgovarali smo pre odlaska na Andrićev venac, ali ne i pre najave tog susreta, nije se konsultovao sa partnerima. On je posle rekao zašto je to dobro, mi zašto to nije dobro, ne moramo u svemu da se složimo. Suština je da je mesto bilo pogrešno jer se radilo o razgovoru sa predsednikom SNS-a, a ne države", rekao je Lutovac gostujući u emisji Euronews veče i dodao da je "Vučiću u glavi sigurno bila šira slika jer će Srbija da trpi pritisak Zapada da se odredi evropski".

Povodom predloga da se ponove izbori, predsednik DS-a rekao je da je važno da se izborni proces sprovede do kraja i da se po prigovorima ponove izbori na pojedinim mestima.

"A ako dođe do toga da se održe ponovni izbori, to ne treba da bude činom milosti predsednika Srbije, koji i nije nadležan za to, već po sili zakona", kazao je Lutovac.

Iako je uoči sastanka Đilasa i Vučića  bilo nesuglasica oko tog susreta i različitih viđenja koje imaju i pripadnici koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, a koje su dovele u pitanju dalju saradnju koalicionih partnera, Lutovac kaže da će budućnost koalicije zavisiti od budućih dogovora.

"Kako će koalicija funkcionisati zavisiće od dogovora unutara stranaka, a onda unutar koalicije, kako ćemo gledati na budućnost. Ako postoji nešto zajedničko, naći ćemo neki modalitet kako da funkcionišemo", naveo je Lutovac i istakao da će svakako u Narodnoj skupštini imati posebne poslaničke klubove.

Rešenje za Beograd

Kako je jedan od predloga Dragana Đilasa bilo ponavljanje izbora u Beogradu, Lutovac kaže da je pre toga važno obezbediti izborni proces koji će biti pošten. Do toga kaže, može dovesti formiranje prelazne vlasti sa opozicionim strankama.

"Moguće je da posle konačnog rezultata izbora vidimo da li možemo da napravimo tesnu većinu sa strankama koje nisu ideološki toliko bliske, ali su ih građani videli kao opoziciju. To se ne bi zvalo koalicija, to je koordinisano delovanje partija opozicije. Dakle, prirodno je da se dogovorimo oko najmanjeg zajedničkog sadržaoca. Ako ne možemo imati zajednički program, možemo da se dogovormo da  koordinišemo naše aktivnosti da se poštuje volja građana, a to je da se ova vlast smeni", kazao je Zoran Lutovac.

Euronews/Printscreen

 

Kako je rekao "druga opcija je razgovor", ali ne mislim da je to dobra opcija.

Kada je reč o ponavljanju izbora za odbornike Skupštine Grada Bograda na nekoliko biračkih mesta i pozivu da se glasovi daju koaliciji "Ajmo ljudi", Lutovac kaže da će o tome birači sami doneti odluku.

"Glasači Demokratske strnake nisu glasači na zvonce, pa da im kažete glasajte za nekog... Ono što ćemo mi smatrati da je korisno za opoziciju mi ćemo reći, ali naši birači će odlučiti za koga će glasati", kazao je Lutovac u emisiji Euronews veče.

On je rekao da birači DS-a ne žele vlast sa Zavetnicima ili DSS-om, ali da će razumeti tehničku saradnju "koja će se baviti urušavanjem vlasti i organizacijom novih izbora".

Delovanje u Narodnoj skupštini

Zoran Lutovac rekao je da će poslanici Demokratske stranke imati svoj poslanički klub u Skupštini i da je to dogovoreno još pre izbora.

"To je racionalno, dobijamo više vremena u Skupštini. Poslanički klubovi ne znače da se naši odnosi narušavaju", rekao je Lutovac povodom navoda o razmimoliaženju unutar koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

On je rekao da će se poslanici DS-a u Skupštini zalagati za to "da se vrati kredibilitet institucijama, da sudstvo bude nezavisno i da se pravda vrati u društvo, kao i borba protiv nejednakosti i siromaštva".

Kako je rekao, DS će imati priliku da ih građani bolje upoznaju u Narodnoj skupštini.

"DS je već sada veliki, častan i pošten. Napravili smo autolustraciju i pokazali kako organizacija treba da izgleda, čak i kada se finansira iz sopstveih džepova. U ovim okolnostima gde nema slobodnih i poštenih izbora ovo je dobar rezultat, ali ja ću biti tek zadovoljan kada sa partnerima budemo imali većinu da menjamo Srbiju iz korena", zaključio je Lutovac gostujući na televiziji Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town