Izbori 2022

Ponovljeni izbori u Srbiji održavaju se 16. aprila - gde se sve glasa za predsednika, parlament i gradsku skupštinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

13:48

Ponovljeni izbori u Srbiji održavaju se 16. aprila - gde se sve glasa za predsednika, parlament i gradsku skupštinu
Ponovljeni izbori u Srbiji održavaju se 16. aprila - gde se sve glasa za predsednika, parlament i gradsku skupštinu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U subotu, 16. aprila, biće ponovljeni izbori na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika i na 35 biračkih mesta za izbor predsednika republike, dok će na se na niovu Beograda glasati na ukupno šest biračkih mesta.

Izborna tišina, uoči ponovljenih izbora, počela je 13. aprila u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, u subotu u 20 sati. Iako je glasanje tradicionalno nedeljom, ovo ponovljeno biće održano u subotu i to zbog propisa koji govore da je dozvoljen rok od najviše 10 dana od dana kada je RIK doneo rešenje o mestima na kojima će glasanje biti ponovljeno.

Podsetimo, Republička izborna komisija (RIK) je na sednicama 6. i 8. aprila donela rešenja o ponavljanju izbora održanih 3. aprila na onim biračkim mestima na kojima je rešenjem nadležnih lokalnih izbornih komisija glasanje poništeno.

Boje glasačkih listića će se razlikovati u odnosu na izgled listića na prvobitnom glasanju. Glavna razlika je na izborima za narodne poslanike, dok je i boja listića na lokalnim izborima u Beogradu neznatno izmenjena.

Glasački listići za izbor narodnih poslanika biće roze boje i štampaće se 32.181. Dok će listići za izbor predsednika biće tirkiz boje i njih će biti štampano 28.687 strana.

Kod izbora u Beogradu, GIK je odlučio da se izbori ponavljaju na biračkim mestima 31 i 49 u Opštini Palilula, 39 u Opštini Stari Grad, 106 u Opštini Čukarica, na biračkom mestu broj 57 u Opštini Zvezdara i na biračkom mestu broj 7 u Opštini Rakovica.

Ukupan broj glasača iznosi 5.803. Listići na kojima će građani zaokruživati jednu od 12 lista biće "led" sive boje što je, kako je rekao i predsednik GIK-a Zoran Lukić, najbliže beloj boji u kojoj je bio listić za glasanje 3. aprila, a kontrolni listić će biti kajsija boje.

Građani takođe mogu da provere koje je tačno njihovo biračko mesto, i to uvidom u jednistven birački spisak.

I nevladina organizacija CRTA na svom portalu objavila na kojim se se sve biračkim mestima ponavljaju predsednički, a na kojim parlamentarni izbori. 

Predsednički izbori - ponovljeno glasanje

Parlamentarni izbori - ponovljeno glasanje

Lokalni izbori u Beogradu - ponovljeno glasanje

 

 

Komentari (0)

Talk of the town