Vodič

Izbori 2022 - kako da proverite da li ste upisani u birački spisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2022

-

13:05

Izbori 2022 - kako da proverite da li ste upisani u birački spisak
Izbori 2022 - kako da proverite da li ste upisani u birački spisak - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

veličina teksta

Aa Aa

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin, a to može uraditi u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj ima prebivalište, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Birački spisak se zaključuje 15 dana pre dana izbora i i tada se utvrđuje ukupan broj birača u Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Republička izborna komisija (RIK) uzima u obzir samo ona rešenja Ministarstva koja je primila najmanje 48 časova pre dana izbora i na osnovu njih unosi izmene u izvode iz biračkog spiska ili u posebne izvode iz biračkog spiska. Odmah potom RIK utvrđuje i objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" konačan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

 

Upis birača u birački spisak može se obaviti i nakon zaključenja biračkog spiska, najkasnije do 72 časa pre dana izbora, a upis u tom slučaju obavlja Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS). Nadležni organ o zahtevu za promenu u biračkom spisku odlučuje u roku od 24 časa od prijema zahteva.

Na internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu građani mogu  pogledati i aktuelni presek broja birača u svim opštinama u Srbiji, a podaci o tome ažuriraju se na svaka tri meseca.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

 

"Jedinstveni birački spisak je javna isprava u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo. Vodi se kao elektronska baza podataka i svakodnevno se ažurira po jedinstvenoj metodologiji. JBS vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok ažuriranje biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave vrši opštinska, odnosno gradska uprava. Ažuriranje dela biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave od strane opštinske odnosno gradske uprave obuhvata: upis, brisanje, izmene, dopune ili ispravke po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, o čemu se donosi odgovarajuće rešenje", navode u MDULS.

Kako izmeniti podatke iz biračkog spiska?

Postupak upisa, promena, odnosno izmena, dopuna ili ispravka i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana. 

Svaki građanin može opštinskoj, odnosno gradskoj upravi ili Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kad je ono nadležno za izmene u biračkom spisku, podneti zahtev za promenu u biračkom spisku ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak.

Građanin može podneti zahtev za promenu u biračkom spisku i kada je upisan, a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području jedinice lokalne samouprave u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town