Aktuelno iz kulture

Nevena Milovanović, najangažovanija domaća kostimografkinja, gaji ljubav prema slikarstvu: "To je izraz moje duše"

Komentari

Autor: Zoran Radovanović, snimatelj: Vuk Belić

21/09/2023

-

07:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nevena Milovanović jedna je od najangažovanijih kostimografkinja Srbije, čije kreacije duže od 35 godina predstavljaju značajan element domaćih filmskih i televizijskih projekata. Međutim, malo je poznato da je umetnica koja tkaninom i bojom oslikava igrane likove, takođe i talentovana slikarka. 

"Trenutak", svoju prvu izložbu velike kolekcije akvarela, predstavila je beogradskoj publici ovog leta u "Staroj kapetaniji" koji su zemunsku galeriju doneli dašak Jadrana.

"Moje slike su samo jedan trenutak - onaj koji sam ja zapazila. Najčešće su to pejzaži, morski i drugi predeli, ali uglavnom voda, sunce i svetlost. U razmaku od deset, petnaest minuta, mogu da nastanu različite slike, a jedan je isti motiv. To je trenutak koji ostaje meni i koji želim da pružim ljudima", kaže umetnica za Cult na Euronews Srbija.

Euronews

 

Akvareli su njen način da zabeleži prizore koji je okružuju i utiču na njen doživljaj sveta. U tom doživljaju ključna je boja, što zapaža i istoričarka umetnosti Marija Ristić, koja potpisuje predgovor Nevenine izložbe.

"Izrazita svežina boja odgovara umetničkom kredu same autorke koji se proteže kroz njeno celokupno stvaralaštvo: prednost likovnosti nad formom. Кolorit je neizostavni likovni element koji je zastupljen još od njenih prvih umetničkih radova. Upravo je odnos prema boji karakterističan za proces nastanka svih njenih radova", navodi Ristić.

Umetnica ističe da slikarstvo duboko doživljava kao svoj izraz.

"Svaki put kad bilo šta radim - stvaram, slikam, pravim kostim, jer je to stvarno osnova svega. To je deo koji izlazi iz moje duše", kaže Milovanović, dodajući da joj posebnu radost pričinjava poklanjanje slika.

Nevena Milovanović rođena je 1963. u Beogradu, gde je i diplomirala na Fakultetu Primenjenih umetnosti na odseku za kostim. Nagrađena je za najbolji diplomski rad od ULUPUDS-a. Osvojila je, između ostalog, i Zlatnu antenu za najbolju kostimografiju u seriji "Miris kiše na Balkanu" reditelja Ljubiše Samardžića, ako priznanje za najbolji stajling na Evroviziji 2011 u Dizeldorfu. 

Osmislila je kostime za serije "Pare ili život", "Kuku, Vasa", "Šesto čulo", "Metla bez drške", "Ljubav, navika, panika", "Moj rođak sa sela", "Gledaj me", "Jesen stiže, Dunjo moja", "Složna braća", "Miris kiše na Balkanu", "Folk" i mnoge druge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura