Aktuelno iz kulture

"Srce", najveća interaktivna skulptura u Srbiji, na Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

16:49

"Srce", najveća interaktivna skulptura u Srbiji, na Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu
"Srce", najveća interaktivna skulptura u Srbiji, na Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu - Copyright V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Ovo srce ne može bez ljudi. Ne može bez prisutnosti, povezanosti i dodira. Ne može bez nežnosti, jedinstva i ljubavi. Najveća interaktivna skulptura u Srbiji – "Srce" - autorke dr Milijane Komad inspirisana je pravim ljudskim srcem i prvo je umetničko delo na svetu koja će zahvaljujući grejačima biti na temperaturi ljudskog tela i simulirati pravi organ.

Visoko čak pet metara i široko čak tri, ovo "Srce" će jače i brže kucati kada ga dodiruje više ljudi istovremeno, simbolizujući zajedništvo i povezanost. Ova interakcija će biti vizuelno i auditivno impresivna, stvarajući snažno iskustvo za posetioce.

V.Veličković

 

"Na skulpturi imamo tri vrste senzora: senzore na dodir, senzore koji očitavaju udaljenost i laseaerske senzore koji detektuju pokret. Ideja je da skulptura ima više interaktivnih segmenata što znači audiovizuelni i taktilni (struktura i toplota). Dakle to je interaktivnost koju dobijaju posetioci, a srce dobija očitavanja sa senzora na osnovu kojih reaguje softverski. Dakle to je jedno pametno srce", rekla je autorka ovog projekta dr Milijana Komad.

Uz tim od čak 20 ljudi, Milijana je kreirala skulpturu koja će biti predstavljena na aktuelnom Kaleidoskopu kulture, u Novom Sadu, 23. septembra od 19.30 časova, u Distriktu.

"Posetioci će biti pozvani da dodirnu 'Srce', da se povežu sa njim, da ga osećaju i da budu deo njegovog pulsa. Ovaj jednostavan čin dodira će podsetiti ljude da nisu sami, da smo svi deo jednog većeg zajedništva, te da razmenjivanje ljubavi i pažnje prema drugima može doneti dublji osećaj sigurnosti i povezanosti, što u suštini oslikava sam koncept 'Neraskidive veze' što je tema ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture“, kaže Milijana.

Ulaz na sve događaje Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura